21 °C Budapest
Red ripe juice fresh organic strawberry packed in eco friendly paper cardboard boxed at wholesale storage market for transportation and shipping export and import. Nutritious healthy berry diet food.

Ezt rengeteg magyar vásárló nem tudja a bolti csomagolásokról: óriási tévedés így választani?

2024. április 25. 13:16

Egy friss kutatás arra mutat rá, hogy bár a papírcsomagolás újrahasznosítása könnyebb lehet, mint a műanyagé, mindkét típusnak jelentős környezeti hatásai vannak - írja a Deutsche Welle. Tévedés azt gondolni, hogy a papírcsomagolás egyáltalán nem terheli a környezetet, tekintve akár az üvegházhatású gázok kibocsátását, vagy a nehézkes újrahasznosítást.

A papír- és műanyagcsomagolások környezeti hatásainak összehasonlítása gyakran megtévesztő lehet, hiszen mindkettő jelentős kihívásokkal jár. Tatiana Sokolova, a Tilburg School of Economics and Management docense szerint a fogyasztók gyakran tévesen feltételezik, hogy a papírcsomagolás alapvetően jobb a környezet számára. Bár a papír újrahasznosítása egyszerűbb lehet, mint a műanyagé, nem szabad figyelmen kívül hagyni a papírgyártás környezeti költségeit sem.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a cellulóz- és papíripar az ipari üvegházhatású gázkibocsátás közel 2%-áért felelős, ami várhatóan tovább fog növekedni. A papírcsomagolás súlya miatt több üzemanyagot igényelnek a szállításhoz, ami tovább növeli az ökológiai lábnyomot. Ráadásul sok esetben műanyaggal bélelik, ami megnehezíti az újrahasznosítást.

Míg a műanyag előállítása jelentős üvegházhatású gáz-kibocsátást okoz és az előállított mennyiség kevesebb mint 10%-a kerül újrahasznosításra, fontos megemlíteni, hogy a globális déli országokba exportált hulladék komoly problémát jelent. Az újrahasznosított műanyagok esetében is aggályok merülnek fel vegyi szennyeződések miatt. Bethanie Carney Almroth professzor szerint sokféle polimer létezik, amelyek mindegyike eltérő újrahasznosítási eljárásokat igényel. A bioműanyagok pedig bár kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezhetnek, tartalmaznak adalékanyagokat és vegyszereket, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek.

A fenntarthatóság felé való elmozdulás érdekében fontos lenne az egyszer használatos csomagolóanyagok használatának csökkentése és az újrafelhasználható alternatívák előtérbe helyezése. Llorenc Mila i Canals hangsúlyozza, hogy bár minden választás kompromisszummal jár, az igazi cél az kellene legyen, hogy minimalizáljuk vagy teljesen elkerüljük az egyszer használatos termékek használatát.

Összességében tehát nem egyértelműen állítható, hogy a papír vagy műanyag csomagolás lenne jobb választás környezeti szempontból. A kulcs inkább abban rejlik, hogy tudatosan csökkentsük csomagolóanyagaink ökológiai lábnyomát és előtérbe helyezzük az újrafelhasználhatóságot és fenntarthatóságot minden döntésünk során.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kutatás: a kereskedelmi márkás termékek megítélése Magyarországon

A saját- avagy kereskedelmi márkák térhódítása kéz a kézben jár természetesen a fogyasztók árérzékenységével, amelyet egy-egy gazdasági válság, és a nyomában kialakuló egzisztenciális problémák csak még inkább tetéznek. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mindezek ellenére milyen is ezen olcsóbb, helyettesítő termékek megítélése a fogyasztók körében. A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről.

Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. A kutatás név nélküli és önkéntes, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mindösszesen néhány percet vesz igénybe. A kutatás eredményeit a Pénzcentrum online felületén fogjuk közzétenni. Köszönjük, hogy részt veszel a kutatásban!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm