Edinburgh, Scotland, UK - 21st March 2011: Front entrance sign of a Tesco Superstore supermarket at the Hermiston Gait Retail Park in Edinburgh. Tesco divide their UK stores into six categories, with superstores such as this one being classed as a large supermarket.

Komoly lehet a baj a Tesco háza táján: ezt a trükköt vetették be - vajon mit lép erre az Aldi, Lidl?

2024. április 23. 20:44

Komoly kihívásokkal néz szembe a Tesco közép-európai üzletága - írja a Trade magazin. A szabályozási intézkedések és az egyre éleződő verseny a boltlánc pozíciójának további romlásához vezethet Európa feltörekvő piacain - írják

Az Egyesült Királyságban a Tesco exkluzív hűségkedvezményeket kínáló stratégiája és a rivális Aldiéhoz igazított árak az alapvető termékek esetében lehetővé tette a kiskereskedő számára, hogy megvédje piaci részesedését. A Tesco tavaly 0,3 százalékponttal, 27,6%-ra növelte piaci részesedését az FMCG-piacon, az Aldi és a Lidl ugyanebben az időszakban elért együttes 0,4 százalékpontos részesedésének növekedése a banki elemzők szerint a rivális Asda és a Morrisons rovására történt - írja a lap. Ugyanakkor a kiskereskedő teljes kiskereskedelmi üzletágának előzetes korrigált üzemi eredménye a 2024 februárjáig tartó pénzügyi évben 2,76 milliárd brit fontra (GBP) emelkedett, ami 11%-os növekedést jelez és meghaladja a várakozások szerinti 2,6-2,7 milliárd fontot. A folyó pénzügyi évre vonatkozóan a Tesco optimista, és legalább 2,8 milliárd fontos korrigált üzemi nyereségre számít.

Azt írják, figyelemre méltó eredmény, hogy a Tesco növelte piaci részesedését, miközben több pénzt keresett a hazai piacon. A közép-európai régióban azonban a piaci részesedés és a nyereségesség csökken. Közép-Európában, amely a Tesco csehországi, szlovákiai és magyarországi tevékenységét foglalja magában, a kiigazított működési eredmény felére, 90 millió angol fontra csökkent állandó árfolyamon számolva. A Tesco pénzügyi igazgatója, Imran Nawaz egy eredménybeszámoló alkalmával elmondta, hogy a feltörekvő piacokon a jelenlegi környezet „továbbra is kihívást jelent”, de a kiskereskedő biztató volumenbeli fejlődést tapasztalt, többek között a kiskereskedő értékkínálatába való befektetésnek köszönhetően.

A Tesco 2022 nyarán vezette be exkluzív Clubcard árait és az alacsonyár-garanciát Közép-Európában, miután 2019 óta az Egyesült Királyságban is alkalmazza azokat. Ugyanezen stratégia, a Clubcard-árak és az alacsonyár-garancia segítségével tudott a Tesco a vizsgált időszakban Közép-Európában „nagyjából változatlan” forgalmat elérni az előző évhez képest.

Magyarországon 2017 óta a Lidl és a Spar is megelőzte a korábban piacvezető Tescót. A brit lánc számára segítséget jelent, hogy a 2018-ban módosított „plázastop” rendelet korlátozza más versenytársak, például a Lidl és az Aldi diszkontok belépését a Tesco meglévő vonzáskörzeteibe. Magyarországon a brit kiskereskedő meg tudta tartani nyereségességi szintjét: 2022-ben 19,6 milliárd forint (50 millió euró) nettó nyereséget ért el, szemben a 2017-es 17,5 milliárd forinttal (57 millió euró). A szabályozási intézkedések azonban 2023-ban masszívan csökkentették a nyereségességet, mint ahogy azt a Tesco eredményei is mutatják. A kiskereskedelmi különadó mértékének ez év elejétől történő emelésével az eredmények további csökkenő tendenciáját láthatjuk - írja a Trade magazin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem