21 °C Budapest
Close-up of a safety information sign on a garden shredder with out of focus gardener behind. From top to bottom: read instruction manual,keep a safe distance to avoid flying chips,no metal objects to be put inside,dont put your hand inside. There are companion images:

Ez a gép a magyar ezermesterek álma idén ősszel: sok fa alatt is ott lapulhat egy ilyen karácsonyra?

2023. október 1. 12:00

Egy minőségi aprító- vagy szecskázógép nélkülözhetetlen segítőtárs a kertben, ha sok a lehulló levél, metszeni kell a fákat, bokrokat, lágyszárúakat. A mulcsoláshoz szükséges alapanyagot is könnyedén előállíthatjuk vele, körforgásban tartva így a kerti zöldhulladékot. Hazai boltokban és webshopokban megvásárolható elektromos aprító- és szecskázógépeket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mely során kiderült: az ár önmagában nem garancia a jobb minőségre. 

Örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert a legjobban teljesítő modellek nem feltétlenül a legdrágábbak, sőt. Akármennyit is szánunk ágaprítóra, mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek melyek az erősségei és melyek a gyengeségei.

Alapvetően a szecskázógép kisebb, kevésbé erős, mint az aprítógép. Ideális a kisebb ágak, bokornyesedékek, lehullott levelek és a kerti zöldhulladék feldolgozására, melyek így a komposztba kerülhetnek, vagy mulcsként is felhasználhatók. Tipikusan forgókéssel működnek a szecskázógépek, amely inkább darabolásra és nem forgácsolásra alkalmas, illetve elég hangos a működése. Viszont olcsóbban hozzájuthatunk, mint egy aprítógéphez és nagyon hasznos társ lehet a kertünk rendezésében.

Az aprítógépek robusztusabb készülékek, nagyobb ágakat is képesek faforgáccsá ledarálni, a kezelés könnyítése érdekében gyakran automata behúzórendszerrel rendelkeznek, ennek megfelelően drágább árkategóriába tartoznak. Vágórendszerük inkább maróhengeres, mely halkabb, mint a forgókéses és rendelkezik hátramenet funkcióval is, így kisebb az aprítógép eltömődésének a veszélye - írták a szakértői blogon. Egyébként két alapvető típusa van az aprító- és szecskázógépeknek, az elektromos és a benzines. 

A legnépszerűbb megoldás a családi házak, nyaralók, átlagos méretű kertek esetében az elektromos típus: bár kisebb teljesítménnyel rendelkeznek a benzinesekhez képest, de általában elegendőnek bizonyulnak, mivel könnyen hordozhatók, egyszerű a kialakításuk és könnyen kezelhetők. És olcsóbbak is, mint a benzines gépek. Arra kell csak ügyelni, hogy legyen vezetékes áram a közelben.

Fontos szempontok vásárlásnál szakértők szerint

  • Méret és súly: Minél nagyobb a készülék teljesítménye, annál nagyobb a mérete és a súlya is. Vegyük figyelembe a kertünk méretét és az elvégzendő munka mennyiségét választáskor. A 2500-2800 W teljesítményű gépek már elegendőek általános felhasználásra. A könnyebb modellek súlya már 15 kg alatt is lehet. A masszívabb gépek elérhetik a 30 kg-ot. Tesztünkben kisebb és nagyobb súlyú készülékeket is vizsgáltunk. 
  • Maximális ágátmérő: Ezt az értéket a gyártók feltüntetik a gépeken és nagyon fontos paraméter, amit érdemes az igényeinkhez igazítva megválasztani. Az ajánlott érték be nem tartása ugyanis a gép meghibásodását eredményezheti. Az átlagos készülékeknél a maximális ágátmérő 4 cm, ez az érték a teljesítménnyel arányosan nő. 
  • A bemeneti és a kimeneti nyílás mérete: Szintén fontos paraméter, mert minél nagyobbak a nyílások, annál kisebb az elakadás esélye. 
  • A kábel hossza: Érdemes figyelembe venni azt, hogy legyen csatlakozó megfelelő távolságra a készülék használata közben. 
  • Fogantyúk és kerekek: amennyiben gyakran kisebb-nagyobb távolságokra kell mozgatni az aprítógépet, akkor sokat segíthetnek a jól működő kerekek és a jól elhelyezett fogantyúk. 
  • Aprítékgyűjtő: Ha nem szeretnénk a feldolgozott hulladék összegyűjtésével külön bajlódni, vagy nincs erre bejáratott, jó méretű tárolónk, akkor válasszunk olyan aprítógépet, amihez kapunk gyűjtőedényt. Ezek mérete változó, de az általában 30 és 60 liter közötti térfogattal rendelkeznek. 
  • Beöntő tölcsér és kidobó tölcsér: Ezek olyan kiegészítő tartozékok, amelyek megkönnyíthetik a munkát. Fontos, hogy megfelelő szélességűek legyenek, hogy beférjen a feldolgozandó hulladék.  
  • Hátramenet funkció: Egyes készülékek rendelkeznek ezzel a hasznos funkcióval, érdemes tesztünkben utánanézni, hogy melyek. Ha az aprítási folyamat megakad, akkor a biztonsági rendszer automatikusan leállítja a gépet. Ilyenkor nagy segítség lehet a hátramenet mód, amely segítségével könnyedén kiszabadulhatnak a gépbe beszorult ágak. 
  • Cserélhető pengék: Használat során a pengék elkopnak. Érdemes vásárlás előtt utánajárni, hogy kapható-e cserepenge a készülékhez, vagy új gépet kell vásárolni ebben az esetben. 
  • Szervizelhetőség és jótállás: A termék kiválasztásakor vegyük figyelembe a szerviz elérhetőségét és a jótállási időszakot. Fontos, hogy az esetleges szervizdíjak minél olcsóbbak legyenek, és az egyszerűség kedvéért érdemes olyan kereskedőtől vásárolni, aki helyileg tudja biztosítani a szervizelést.

Praktikus tanácsok a használathoz

  • Az aprító- és a szecskázógép is mechanikus szerkezet, ezért karbantartást igényel. A vágórendszert és a gyűjtőkosarat is minden használat után tisztítani kell. A pengék cseréjét sem szabad elhanyagolni. Erősen ajánlott ezen kívül a mozgóalkatrészek rendszeres olajozása és zsírozása is. 
  • A gépet száraz helyen kell tárolni, ahol a nedvesség ellen védve van. Ha van rá lehetőség, fedjük be egy ponyvával is, hogy az megvédje a portól. A műanyag elemek védelme érdekében tartsuk napfénytől védett helyen. 
  • Ne feledkezzünk meg a biztonságról, hiszen egy éles fadarab bármikor kirepülhet a gépből használat közben. Ezért mindig viseljünk védőszemüveget és kesztyűt. Egyes növényi nedvek irritáló hatásúak lehetnek, ezek ellen is véd az említett védőfelszerelés. 
  • Aprítsuk fel az anyagot rögtön a metszés után, mivel a fa még puhább ilyenkor, ezért könnyebben feldolgozható és könnyebben komposztálódik. 
  • Váltogassuk a friss, nedves zöld hulladékot a szárazabb, fásabb anyagokkal, így kisebb az elakadás veszélye. 
  • A nedves anyag aprítása után tisztítsuk ki a készüléket, különben eltömíti a kések közti rést. 
  • Győződjünk meg róla, hogy az aprítógép nincs áram alatt, mielőtt megpróbálnánk eltávolítani egy elakadt darabot. 
  • Vigyázzunk, hogy ne kerüljenek kövek az aprítógépbe, mert eltompítják a pengét, eltömítik a gépet, vagy kirepülhetnek. 
  • Ha lehetséges, az ágakat a vastagabb végénél kezdjük el betenni az aprítógépbe. 
  • Próbáljunk meg nem túl sok vagy túl nagy ágat egyszerre betömni, és ha nincs segédeszközünk, tartsunk meg egy erősebb ágat a puhább hulladék átnyomására. 
  • Tartsuk külön a különböző típusú anyagokból származó aprítékot: a fát mulcsnak vagy fűtéshez, a zöldet pedig komposztálásra tudjuk legjobban felhasználni. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem