Hangsúlyos változás érik a Balatonnál: teljesen felforgatja a borászatok életét a klímaváltozás

Hangsúlyos változás érik a Balatonnál: teljesen felforgatja a borászatok életét a klímaváltozás

2023. szeptember 9. 13:01

A klímaváltozás felforgatja az életünket, ahogy a mezőgazdaságot is, amelynek katasztrofális hatásai lesznek. Az biztos, hogy az elmúlt 5 évben a telek enyhék voltak, ennek következtében több kórokozó támadta meg az ültetvényeket, jobban oda kellett figyelniük a borászoknak a védekezésre. Ugyanakkor jó hír, hogy a magyar bor minősége folyamatosan javul. A változó klimatikus viszonyokra reflektálva vannak olyan jóslatok, miszerint több évtized múlva a Badacsony környéke is – a mostani észak-olasz borrégiókhoz hasonlóan - részben vörösszőlős területté válhat - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Nagy Leopold, a Folly borásza. De szóba került az ágazatot sújtó súlyos munkaerőhiány, a csökkenő borfogyasztásról és az elérhető forrásokról. Interjú.

Pénzcentrum: Miképp befolyásolta az időjárás az idei termést?

Nagy Leopold: Sem a tavalyi év aszályos időjárása, sem pedig az idei, szokatlanul csapadékos nyár nem volt jó hatással volt a termésre. Az elmúlt hetek jégesői szintén károsították az ültetvényeket. Mindezektől függetlenül, igyekszünk a legjobbat kihozni az évből, de az már bizonyos, hogy nagyjából 30 %-kal kevesebb termést tudunk betakarítani.

Milyen a magyar borok megítélése külföldön? Önök hány százalékban és milyen formában exportálnak?

Meglátásunk szerint kevés az olyan hazai pincészet, amely nagyobb volumennel tud a külpiacokon megjelenni. Családias méretünkből adódóan mi sem tartozunk ezek közé a borászatok közé, évente 50 000 palack bort állítunk elő, és ennek kétharmadát itt helyben, az Arborétumban értékesítjük.

Világszinten milyen trendeket, változásokat lát az utóbbi időkben a borfogyasztási szokásokban?

Méretünknél fogva sem a hazai trendeket, sem a világszinten megmutatkozó változásokat nem látjuk. Saját tapasztalataink alapján arról tudunk beszámolni, hogy az elmúlt 10 évben a reduktív borok kerültek az előtérbe, míg a rozé és a buborékos borok divatja egy kicsit visszahúzódóban van. Ugyanakkor a pezsgő kétségkívül a reneszánszát élni.

2023. július 14-i hír, hogy a kormány csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét, ami nem fog nagyobb anyagi terhet jelenteni az ágazat szereplői számára az eddig fizetett termékdíjnál – ez mit jelent pontosan, mitől menekültek meg a magyar borászok?

Ellenkező esetben palackonként - nagyságrendileg - 40-50 Ft-tal emelkedett volna a nettó bekerülési érték, ennek következtében a viszonteladói hálózatban történő értékesítésben bruttó 150 Ft áremelkedés realizálódott volna,

ez nagy teher, mind a fogyasztóra nézve, mind pedig az eladónak.

Korábbi elemzések szerint annyira beesett a fogyasztás, hogy mentőcsomagra szorulnak az európai borászok. A brüsszeli testület becslései szerint Portugáliában 34 százalékkal, Németországban 22 százalékkal, Franciaországban pedig 15 százalékkal eshet vissza a fogyasztás idén. Magyarországon is érezhető ez? Sokak szerint a fiatalok már sokkal kevesebb alkoholt fogyasztanak, van arra bármiféle stratégiájuk, hogy lehetne megfogni az új generációt?

Úgy gondolom, hogy a borfogyasztásra meg kell érni.

Emellett mi magunk jellemzően nem érezzük a fogyasztás visszaesését: itt az arborétumban azokkal találkozunk, akik az általunk képviselt értékek mentén kínált termékeket és szolgáltatásokat keresik, ennek megfelelően fogyasztanak, őket maximálisan ki tudjuk szolgálni.

Az ágazat, sőt az egész mezőgazdaság évek óta komoly munkaerőkihívásokkal küzd: hosszú távon mi lehet erre a megoldás?

Egyértelmű a válasz: a megoldás a gépesítés, automatizálás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen forrásokból tud fejleszteni a borászat? Érkeznek pályázati pénzek az ágazatba?

Az elmúlt 5 éveben mind a szőlőtelepítéseket, mind a borászati eszközbeszerzéseket támogatta az állam, mi pedig éltünk a pályázatok kínálta lehetőségekkel.

Két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn a 400 fős szakmai zsűri a Kéknyelűt, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült Cédrus Cuvée-t is a legjobbak közé választotta. Mit jelentenek ezek a díjak: csak jóleső szakmai elismerés, vagy esetleg ez mérhető ilyenkor az eladásokban is?

Ezek a díjak egytől egyig hasznos és hiteles visszajelzések – többek között arra vonatkozóan, hogy jó irányba tart a borászat, a borkészítésben követjük az európai trendeket -, de természetesen jó hírünket terjesztve segítenek az eladások növelésében is.

A klímaváltozás felforgatja az életünket, ahogy a mezőgazdaságot is, amelynek katasztrofális hatásai lesznek. A szőlőtermesztést ez miképp befolyásolja? Egyes elemzések szerint itt akár pozitív hatásai is lehetnek – Ön ezt hogy látja?

Ez egy összetett kérdés: egyik év ilyen, a rákövetkező év olyan, általánosítani nem lehet. A felmelegedés természetesen hatással van az egész flórára, így a szőlőre is.

Az biztos, hogy az elmúlt 5 évben a telek enyhék voltak, ennek következtében több kórokozó támadta meg az ültetvényeket, jobban oda kellett figyelnünk a védekezésre. Ugyanakkor a bor minősége folyamatosan javult. A változó klimatikus viszonyokra reflektálva vannak olyan jóslatok, miszerint több évtized múlva a Badacsony környéke is – a mostani észak-olasz borrégiókhoz hasonlóan - részben vörösszőlős területté válhat.

A borturizmusban számos kiaknázatlan lehetőség van még hazánkban, mondhatni gyerekcipőbe jár a nyugati országokhoz képest sok tekintetben. Ennek megváltoztatása érdekében mit tud tenni egy pincészet, milyen eszközökkel lehet élénkíteni azt az ágazatot?

A borturizmusban, illetve a turisztikai piacon balatoni borászatként előnyös pozícióban vagyunk – ráadásul mi egy csomagban kínáljuk az élményt: nem csak borászat vagyunk, hanem egy 120 éves arborétum, amelyek így együtt, kibővülve a szolgáltatásokkal és a termékekkel, egész éves turisztikai attrakcióként üzemel.

Címlapkép: Folly Arborétum és Borászat

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm