16 °C Budapest
student dormitory room with bed, desk & chair

Úgy veszik most a koleszba költöző diákok ezt a kütyüt, mint a cukrot: mit tudhatnak?

2023. augusztus 22. 16:31

Hamarosan kezdetét veszi a 2023/24-es tanév, a felsőoktatásba idén felvett közel százezer diák egy része pedig éppen lázasan készül a kollégiumi életre, vagy albérletet keres. A költözés kapcsán számos új elektronikai eszközre is szükség lehet – érdemes azonban alaposan átgondolni, mire költünk, hiszen általában korlátozott a rendelkezésre álló hely. Az Euronics szakértői most összefoglalták, mi alapján állítsuk össze a bevásárlólistát, ha pénztárcabarát módon szeretnénk otthonossá és kényelmessé tenni a szobákat.

A tanévkezdéshez közeledve, augusztusban az Euronics szaküzleteit és webáruházát is megrohamozzák a vásárlók az albérletbe, kollégiumba szánt eszközöket keresve. A legnépszerűbb termékek ilyenkor a tanuláshoz szükséges IT eszközök mellet a mikrohullámú sütők, a vasalók, a vízforralók és szendvicssütők, de az automata, presszó, és még a klasszikus mokka kávéfőzőkre is nagy a kereslet. Az Euronics szakértői szerint azonban nem érdemes addig megvenni minden eszközt, amíg nem ismerjük a leendő lakhely jellemzőit.

Kollégium vagy albérlet?

Attól függően, hogy albérletbe vagy kollégiumba készül költözni a felvételt nyert diák, eltérő elektronikai eszközökre lehet szükség. Számos albérletet bútorozatlanul, illetve nem, vagy csak félig gépesítve adnak ki, a kollégiumi szobák viszont jellemzően felszereltek, és a konyhai vagy fürdőszobai eszközöket is általában közösen használják az épület vagy a szint lakói. Mielőtt nagybevásárlásba kezdünk, mindenképp tájékozódjunk arról, hogy milyen gépek vagy eszközök állnak eleve rendelkezésükre a helyszínen – és albérlet esetén számoljunk nagyobb befektetéssel.

Írott és íratlan kollégiumi szabályok

Kollégiumi beköltözés esetén jóval egyszerűbb a dolgunk, hiszen a hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő és a tűzhely már eleve rendelkezésre áll, így már csak a saját szobába szánt kellékekről kell gondoskodnunk. Mivel azonban a kollégiumokban egy szint vagy akár egy egész épület lakói használják ugyanazokat az elektronikai eszközöket, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy azokat valaki nem rendeltetésszerűen alkalmazza, tönkreteszi vagy koszosan hagyja. Éppen ezért érdemes néhány tartalék konyhai eszközzel – serpenyővel, tálalókészlettel – nekiindulni a kollégiumi életnek.

Bár a konyhában sok eszköz megtalálható, rengeteg időt spórolhat meg reggelente a diák, ha van egy saját vízforralója a szobában, hiszen így nem kell a közösségi térben megvárni, amíg felmelegszik a víz a villanyrezsón vagy a gáztűzhelyen. A szobákba szintén érdemes beszerezni egy kávéfőzőt, ami nagyon jó szolgálatot tehet a mindennapokban – egy saját kávéfőzővel mindig biztosak lehetnek abban, hogy friss és tiszta kávét isznak. Az Euronics tapasztalatai szerint a saját „kotyogós” és a filteres megoldások is nagyon keresettek a kollégisták körében.

Tartsuk észben azt is, hogy általában az intézmények házirendje tiltja a szobákban a tűzveszélyes eszközök alkalmazását. Az ilyen készülékek működtetésére rendszerint rendelkezésre állnak a közös használatú konyhák, amik kenyérpirítóval és szendvicssütővel felszereltek, illetve külön mosókonyhában lehetőség van a vasalásra is.

Eszközkisokos az albérlethez

Amennyiben lakásvásárlás vagy -bérlés a cél, praktikus módszer helyiségek – és természetesen a szokásaink – szerint átgondolni, hogy milyen kisgépekre, eszközökre lesz szükség. A konyhában a kávégép mellett hasznos lehet egy vízforraló, egy mikrohullámú sütő, egy kenyérpirító és egy szendvicssütő, de gyorsan és kényelmesen készíthetők egészséges ételek airfryerrel is. Azoknak, akik az egyetemi évek alatt szeretnének jobban kiteljesedni a konyhaművészetben, érdemes beszerezniük egy komolyabb edénykészletet, valamint botmixert vagy turmixgépet is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fürdőszobában hajszárítóra biztosan szükség lesz, de az Euronics szerint a tanévkezdés előtt az egyéb hajápoló eszközök, például a hajvasalók és hajvágó készülékek és borotvák is népszerűek. Szintén sokan keresik ilyenkor az elektromos fogkeféket, amik nagyban megkönnyítik a mindennapos szájápolást.

A lakáspiacon számos olyan albérlet található, amelyek félig, vagy egyáltalán nem gépesítettek – ilyenkor a konyhai kisgépek és fürdőszobai eszközök mellett háztartási nagygépek beszerzésére is szükség lehet. A konyhákból jellemzően a főzőlapok és a hűtők hiányoznak – ezekre jó alternatívát jelentenek az elektromos vagy indukciós főzőlapok, illetve a helytakarékos, kisméretű hűtőszekrények. Ha nincs a lakásban mosógép, kisméretű lakásokban nagy könnyebbséget jelenthet a hagyományos gép helyett egy mosó-szárítógép beszerelése, hiszen így nem kell kerülgetni a lakásban a ruhaszárító állványt, és a párás lakás penészedésétől sem kell tartania a lakóknak.

A teljes lakás tisztán tartásában egy állóporszívó jelenthet nagy segítséget, ami nem igényel rendszeres karbantartást. 

Bármilyen lakásról is legyen szó, az elektronikai eszközöket az Euronics javaslata szerint érdemes minél hamarabb beszerezni, hogy elkerüljük a sorbanállást, illetve az utolsó pillanatos vásárlások okozta esetleges készlethiányt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm