Close up shot of butcher cutting a block of por with an electric saw - People at work concepts

Sírni fognak a sertéshúsimádó magyarok: pár nap, és csillagászati összegből sülhet a rántott hús

2023. július 19. 13:02

Magyarország a világ egyik legnagyobb sertéshúsfogyasztó nemzete. Fejenként a földön a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, többet mint 48 kilót. Igen ám, csakhogy az egyik nagy kedvenc sertéscomb már csak pár hétig érhető el ársotopos áron, és ha hihetünk a szakértői jóslatoknak, augusztustól harmadával fog megdrágulni ez a hús. Számításaink szerint ez havonta 2000 forinttal több pénzt húzhat ki egy átlagos magyar zsebéből, miközben egy három tagú családnál már 6000 forint is lehet a veszteség, és akkor a többi árstop végéről nem is beszéltünk. A disznóhús egyébként a világ 29 országában számít a legnépszerűbb húsnak, ennél jóval több országban népszerű a baromfi, illetve a halak és egyéb tengeri herkentyűk.

A világ gyakorlatilag minden országában az étkezés egyik legfontosabb alapja a hús. Az azonban már igencsak terület és kultúra függő, melyik országban, milyen húst esznek leginkább az emberek. Miközben például az disznóhús Európában nagyon megy, addig Belső-Ázsia végtelen pusztáin vagy magas hegyvidékeken inkább birkát és kecskét esznek. Ahol pedig közel a tenger, de mindinkább az óceán, ott pedig a hal és a tenger gyümölcsei mennek nagyot.

Látva ezt a felosztást nem meglepő, hogy Magyarországon leginkább a disznóhús fogy, nem is akárhogy. Ha az egész világot nézzük, akkor hazánkban fogyasztják fejenként a világon a hatodik legtöbb sertéshúst - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adataiból (2020). Egészen pontosan fejenként 48,3 kilogrammot. Ez a mennyiség egyébként 7 kilóval marad el a legtöbb sertéshúst evő Hongkongtól, ahol egy főre 55,2 kg sertéshús jut egy évben.

Ahogy a statisztikából látszik, a sertéshúst evő top országok közö mindössze kettő olyan fért be, ami nem európai, az egyik az első Hongkong, a másik pedig Makaó. Az összes többi ország EU-s, sőt a top 10-ben két szomszédunk, a horvátok és az osztrákok is bekerültek.

Fájni fog az árstop vége a magyaroknak

Ahogy látjuk, a magyarok óriási sertés imádók, a világon az egyik legtöbbet esszük ennek az állatnak a húsát. A fogyasztás tetemes részét pedig maga a sertéscomb teszi ki, ami jó régóta árstopos. Ennek azonban augusztus elsejével vége lesz.

Jelenleg a sertéscomb kilója a KSH szerint átlagosan 1600 forintba kerül a boltokban, viszont Raskó György, agrárközgazdász alig egy hetes becslései szerint a csirkemell mellett bizony a sertéscomb fogyasztói ára is 30-40 százalékkal magasabb lehet. Ha 35 százalékos emelkedéssel számolunk, akkor az 560 forintra jön ki,

így hosszú idő után a sertéscomb kilós ára is átlépné a 2000 forintos határt, egy kiló körülbelül 2160 forintba kerülhet majd augusztustól.

Ez azt jelentené, hogy a rövidkaraj kilója ehhez képest kb. 450 forinttal lenne több, ami már jóval közelebb lenne ahhoz a 250-350 forintos különbséghez, ami a karaj és a comb között volt az árstopok bevezetése előtt. Számításaink szerint, ha tudjuk, hogy a magyarok évente átlagosan 48,3 kg sertéshúst esznek, akkor az havonta 4 kilogrammra jön ki.

Ha feltesszük, hogy eddig valaki havonta mind a 4 kiló sertéshús adagját sertéscombból fogyasztotta, akkor eddig havonta 6400 forintjába került mindez. Augusztustól viszont kb. 8640 forintjába is kerülhet mindez, ami több mint két ezer forinttal növeli a büdzsét egyetlen ember esetében. Értelemszerűen egy három fős család esetében például már rögtön 6000 forinttal magasabb a kiadás, és akkor még nem beszéltünk a többi árstop végéről, és az azzal bekövetkező várható drágulásokról.

Kik eszik a legtöbb baromfit?

Ahogy azt a bevezetőben írtuk, ahány földrész, ahány kultúra annyi fajta húspreferálás. Míg például abszolút számban az USA-ban és Kínában eszik a legtöbb baromfit, addig egy főre vetítve előbbi csak a 7. utóbbi pedig a 112. helyen áll. Ehhez képest számos szigetország, mint például St. Vincent és a Grenadine-szigetek, vagy Trinidad és Tobago, Szamoa vagy éppen Izrael olyan helyek a világban, ahol az emberek fejenként több mint 60 kilónyi baromfihúst fogyasztanak.

Érdekesség, hogy szinte az egész amerikai kontinensen a baromfihús a legnépszerűbb, de ugyanígy Ausztráliában, Oroszországban, Ukrajnában és néhány közel-keleti országban is a szárnyasok mennek a legjobban.

Kik eszik a legtöbb halat és tenger gyümölcseit?

Nem meglepő módon az Atlanti-óceán északi részének közepén található Izlandon eszik az emberek a legtöbb halat és tenger gyümölcseit a világon. Itt évente egy átlag ember fejenként 90 kilónyi halat és más tengeri herkentyűt eszik. Ez pedig egyféle húsféléből messze a legtöbben számít a világ országai közül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Izland mögött más szigetek és tengerparti nemzetek találhatók ezen a listán. Itt szerepel például a Maldív-szigetek, Hongkong, Makaó és Portugália is. Regionálisan a legtöbb halat és tenger gyümölcsét Afrikai Atlanti-óceáni partvidékén, Kelet- és Dél-Ázsiában és az Európa északi országaiban eszik.

Kik eszik a legtöbb marhát?

Az ENSZ adatbázisában szereplő országok közül messze Argentínában eszik a legtöbb marhát évente. A lakosság fejenként mintegy 47 kilogrammot fogyaszt ebből a húsfajtából évente. Ugyancsak óriási hagyománya van a marhának a dél-amerikai országokban is. Mivel a spanyol telepesek által behozott szarvasmarháknak valóságos mennyország volt a régió végeláthatatlan nagy füves síksága.

Mi sem bizonyítja jobban a szarvasmarha fontosságát a kontinensen, hogy a gaucho, azaz a marhamunkákat végző/felügyelő lovas valóságos népi szimbólum Argentínában, Uruguayban, de Brazília egyes részen is. Mindezen felül a marhahús-fogyasztási térkép egyes közép-ázsiai országokat, köztük Üzbegisztánt és kelet-afrikai országokat, köztük Etiópiát emeli ki.

Kik eszik a legtöbb bárányt, kecskét és egyéb húsokat?

Mongóliának nincs párja, ha birka- és kecskehús fogyasztásáról van szó. Évente fejenként 66 kg fogy ezekből a húsokból. Ez a méretű húsétvágy egyébként mélyen gyökerezik a szakképzett pásztorok nemzetének számító örökségükben. Kevés ország van, ahol nem a fentebb felsorolt húsfajtákból fogy a legtöbb, de azért akad ilyen.

Pápua Új-Guinea vezeti például az egyéb hús fogyasztási rangsorát. Ez az ország a világ egyik legnagyobb vadhústermelője, köszönhetően a többnyire vidéki és bennszülött, vadászatra támaszkodó lakosságának. Egy 2023-as tanulmány szerint rengeteg fogyasztanak is vaddisznót és szarvast, de időnként olyan erszényeseket is mint a bandikut vagy a kenguru.

Ezen felül ismét csak Mongóliára kell visszatérni, ami az egyéb húsfogyasztásban is előkelő helyen áll, mégpedig azért mert hagyományosan az itteniek rengeteg lóhúst esznek. 2020-ban az ország valamivel több mint 100 000 tonna lóhúst állított elő, ami akkor az ország hústermelésének egyhatoda volt.

Húsok világa

Ha a teljes földet nézzük, akkor a legtöbb országban, számszerűen 70-ben a baromfihús a legnépszerűbb. Ezt követi 56 országban a halak és tenger gyümölcsei, majd szoros versenyben, de 29 országban a disznóhús futott be a dobogó harmadik helyére. Ehhez képest 23 országban a marhahús az elsődleges húsfajta, miközben összesen csak 5 ország van ahol a bárányból és kecskéből fogy a legtöbb. Illetve csak 2 ország ahol az „egyéb húsok” mennek a legjobban, ami általában vadakat jelentenek, de itt tartják számon a nyulat és a lovat is.

(via visualcapitalist)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem