Angry Hispanic businessman working with laptop computer in office, losing patience. Anxious executive man under stress at work for technology problems and software pc virus.

Végre meghallgatják a vásárlók panaszait? Hatékonyabbá válhat a fogyasztóvédelem munkája

2023. június 16. 17:31

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), az általa működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT) és a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE). A cél a fogyasztói jogok hatékony érvényesítésének elősegítése, és a fogyasztóvédelmi referenseket foglalkoztató vállalkozások békéltető testületi eljárásban való együttműködési kötelezettségének biztosítása.

A BKIK által működtetett békéltető testület kiemelkedő eredményességgel működik: a tavalyi évben több mint 4 ezer ügyben hoztak döntést; a jogviták háromnegyede a fogyasztók és a vállalkozások számára egyaránt kedvezően, mindkét fél megelégedésére zárult. A gazdasági szereplők egyre nagyobb hányada ismeri a békéltető testület munkáját, és megbízik ajánlásaiban.

A békéltető testületekkel való kapcsolattartás a vállalkozások által foglalkoztatott fogyasztóvédelmi referensek egyik jogszabályi kötelezettsége. A nagyvállalatok számára 2014 óta kötelező a fogyasztóvédelmi referens foglalkoztatása, amennyiben a foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 250 főt, az éves árbevétel meghaladja az 50 millió eurót, illetve a közösségi (állami, önkormányzati) tulajdoni hányad 25 százalékos vagy azt meghaladó. A vállalkozásnak minden olyan megyében és a fővárosban is kötelező fogyasztóvédelmi referenst alkalmaznia, ahol kiskereskedelmi tevékenységet folytat, közszolgáltatási tevékenységet lát el, valamint ügyfélszolgálatot, vevőszolgálatot működtet.

A most kötött megállapodás értelmében a FORE és a BBT együttműködik majd többek között a békéltető testületi eljárásokkal kapcsolatban felmerült eljárásjogi kérdésekben, és az anyagi jogi szabályokat érintő jogértelmezés során.

Mivel 2024. január 1-jétől a békéltető testületi eljárásokra vonatkozó jogszabályi környezet módosul, a változások kapcsán az együttműködő felek képzéseket és konferenciákat is szerveznek majd, amelyek szintén a fogyasztóvédelmi referensek munkáját segítik. A továbbiakban a FORE és a BBT együttműködnek a vállalkozásokat érintő fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti jogszabálytervezetek véleményezésében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem