Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a magyarok: nincs apelláta, döntöttek a cégek

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a magyarok: nincs apelláta, döntöttek a cégek

2023. május 9. 16:43

Feldolgozhatatlan mennyiségű műanyagot termel a világ, melynek nagy részéért az egyszer használatos csomagolóanyagok a felelősek. Ahhoz, hogy évtizedek múlva ne fulladjunk meg a műanyagszemétben, szemléletformálásra, minél nagyobb arányú újrahasznosításra és minőségi csomagolástechnikai alternatívákra van szükség.

Világszerte évente megdöbbentő mennyiségű, legalább 300 millió tonna műanyag keletkezik, és a legfrissebb kutatások szerint ennek több mint 90 százaléka sohasem kerül újrahasznosításra. Magyarországon egy 2015-ös felmérés szerint évi 300 ezer tonna műanyag csomagolási hulladék landol a kukákban, ami fejenként 30,5 kilogrammot jelent. A legnagyobb problémát pedig az jelenti, hogy a globális szinten előállított műanyagmennyiség mintegy felét egyszeri használatra szánják.

Ezen a környezetromboló tendencián szeretne változtatni minden rendelkezésre álló eszközével az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. is, amely célként tűzte ki maga elé a fenntartható megoldások megismertetését és alkalmazását a hétköznapokban. Az alábbiakban bemutatunk Önöknek két alternatívát, amivel ki tudják váltani a környezetszennyező műanyag csomagolóanyagok használatát.

Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője elmondta, az olyan innovációk, mint a papír pántszalag vagy a papír térkitöltő nemcsak környezetbarát megoldások, de funkciójukat tekintve hozzák azt a szintet, mint műanyag társaik. elmondta Azt is, hogy a raktárakban lépten-nyomon találkozni a földön heverő műanyag pántszalagokkal, amik ugyan elég hasznosak a csomagolási munkálatok során, csakhogy több száz évre van szükség, mire ezek a termékek lebomlanak a természetben. Éppen ezért a cég egy teljesen környezetbarát alternatívát keresett a helyettesítésükre.

Az úttörő papír pántszalag elképesztő, 55 kilogrammos szakítószilárdságával elég strapabíró ahhoz, hogy a legtöbb műanyag pántszalagot kiváltsa. A tények azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a polipropilén pántolás sokkal erősebb, mint amilyennek lennie kellene – a megoldás túl van tervezve. A papírpántolás ehhez képest a legtöbb alkalmazásban tökéletes munkát végez és műanyagmentes, 100 százalékban újrahasznosítható

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– hívta fel rá a figyelmet.

Hozzátette, a dobozzáráshoz és rakományrögzítéshez egyaránt alkalmazható innováció a legtöbb kézi és félautomata pántológéppel használható, így nincs szükség újabb drága gép beszerzésére. Magyar Kálmán kérdésre válaszolva elmondta, a papír pántszalag tekercsenkénti költsége magasabb, viszont a hagyományos műanyag pántolás környezeti költségei felbecsülhetetlenek. Ez azonban egy új technológia, és nagy a kereslet rá, így várhatóan az árak csökkenni fognak, ahogy egyre jobb és hatékonyabb gyártási eljárásokat fejlesztenek ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem