21 °C Budapest
Dutch woman with tulips in Utrecht

Kis kedvesség, nagy drágaság: a nőnapot is letarolta a horrorinfláció

2023. március 8. 09:15

Robbanásszerűen megnő a kereslet a cserepes és a vágott virágok iránt is a nőnapon, idén azonban durva drágulással szembesülhetnek a figyelmes magyar férfiak - írta meg a 24.hu.

Robbanásszerűen megnő a kereslet a cserepes és a vágott virágok iránt is a nőnapon, amely a Valentin-nap és az anyák napja mellett az év egyik legjelentősebb virágforgalmat vonzó alkalma. Az áremelkedés azonban ezt a piacot sem kerülte el. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a virágok és dísznövények ára 2022 januárja és 2023 januárja között 22,6 százalékot emelkedett, ugyanakkor piaci forrásaink szerint termékfüggően a fogyasztók ezt akár 30–40 százalékos drágulásnak is érezhetik az árusoknál a tavalyi nőnaphoz képest.

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója a 24.hu megkeresésére arról beszélt, nehéz átlagot vonni a drágulás mértékéről, mert az egyrészt fajtafüggő, másrészt a kereskedők árazásán is múlik, ugyanakkor más termékekhez képest túlzónak nem nevezhető az emelkedés.

A kisebb virágárusoknak erős konkurenciát jelent a nagy áruházak nyomott árú virágkínálata, valamint az is, hogy a koronavírus-járvány óta egyre többen rendelnek online virágot a jeles alkalmakra. A virágosok ezzel együtt is óvatosak az áremelésekkel, mert bár a legtöbben meg sem lepődnek már a dráguláson, szeretnék megtartani a vásárlóikat, a túlárazás ezért veszélyes.  Általánosságban ugyan nem jelenthető ki, de előfordul, hogy az árak miatt aki eddig tíz szál virágból készíttetett csokrot, már csak hat-nyolc szálból kéri. Vannak, akik a cserepes virágok felé fordulnak, mert időtállóak, és ár-érték arányban jobbnak tartják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09