2 °C Budapest
An overhead close up view of a white plate with an open face bologna sandwich on white sourdough bread.

Aszály, konfliktusok és magas árak: az Éhség Éve lehet 2023?

2023. március 3. 17:05

Már 11. hónapja van lejtmenetben a globális élelmiszerárak mutatója a februári – marginális – csökkenése után – jelentették az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. A FAO élelmiszerár-index februárban 0,6%-kal zárt alacsonyabban idén januárhoz és 18,7%-kal a tavaly márciusi csúcshoz képest. A változás a mutatóban, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi le, a cukor meredek drágulása ellenére főként a növényi olajok és tejtermékek árcsökkenését tükrözte.

A gabonafélék árindexe szinte változatlan maradt január óta. A búza nemzetközi ára csekély mértékben ugyan, de emelkedett, miután az Amerikai Egyesült Államokat sújtó szárazság körüli aggodalmak és az ausztrál búza iránti erős keresletet ellensúlyozta az exportőrök közötti verseny. A nemzetközi piacon 1%-ot drágult a rizs az ázsiai piacon tapasztalt lanyhulás és ezen országok valutáinak leértékelődése miatt.

A FAO növényi olajok árindexe 3,2%-kal zuhant, köszönhetően a pálma-, szója-, napraforgó- és a repceolaj árcsökkenésének. A tejtermékek átlagosan 2,7%-kal lettek olcsóbbak februárban, miután bezuhant a vaj és a sovány tejpor nemzetközi jegyzése.

A húsfélékre vonatkozó FAO mutató nem mozdult január óta. A baromfi ára a bőséges készletek miatt csökkent, amit a madárinfluenza megjelenése sem tudott megrengetni egyes főbb baromfitenyésztő országokban, míg a sertéshús drágult a szűkülő európai exportpiacokat kísérő aggodalmak miatt.

Ezzel szemben a cukor ára 6,9%-ot ugrott februárban, amivel elérte az elmúlt hat év legnagyobb szintjét. Az okok között találjuk a rosszabbodó indiai termelési kilátásokat, továbbá a nyersolaj és a brazil bioetanol árának csökkenését.

Első előrejelzés a 2023-as búzatermésről

A legfrissebb FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben olvashatók a 2023-as globális búzatermelésre vonatkozó első adatok. Szakértők szerint mintegy 784 millió tonna termés várható, ami bár elmarad a tavalyitól, de így is kiemelkedő.

Erős szezont várnak Észak-Amerikában a búzatermelő területek növekedésével, köszönhetően a magas gabonaáraknak. A déli félteke országaiban a szemesterményeknek állhat a zászló 2023-ban, Brazíliában a kukoricatermés akár rekordot is dönthet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A FAO felfelé korrigálta a 2022-es év gabonakibocsátására vonatkozó előrejelzését 2 774 millió tonnára, ami azonban 1,3%-kal elmarad a 2021-es eredménytől. A nemzetközi gabonakereskedelem eközben 1,8%-kal zsugorodhat.

Kilátások az élelmezés terén

Aszály, konfliktusok és magas árak, együtt a makroökonómiai problémákkal nehezítik az élelmezésbiztonságot számos országban. Világszerte 45 ország szorul külső segítségre az élelmezés terén – jelentette a FAO. Hat ország már jelenleg is vagy hamarosan szembesülni kényszerül az éhezés legsúlyosabb formájával: Burkina Faso, Haiti, Mali, Nigéria, Szomália és Dél-Szudán. Több millióan szenvednek az élelmiszerhiánytól.

Hiába az elmúlt hónapok enyhülése a FAO élelmiszerár indexében, számos országban továbbra is sokba kerülnek az élelmiszerek. Például a szemestermények ára Ghánában 150%-kal volt magasabban idén januárban, mint tavaly ilyenkor; Malawiban és Zambiában sosem látott csúcson voltak a gabonaárak. A növénytermesztés és az élelmezési helyzet összefüggéseit boncolgató globális elemzés szerint aggasztó a helyzet Kelet-Afrikában, ahol az elmúlt 40 év legpusztítóbb aszálya tombol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm