4 °C Budapest
Close up photo of male hands holding bill and pen and female hands hugging him while they doing home finances together online on a laptop computer and drinking cup of tea in the kitchen.

Még mindig nyögi a járványt az ingatlanpiac: elképesztő változások kilátásban

2023. január 27. 20:02

2021-ben az európai e-kereskedelem forgalma 13%-kal, 718 milliárd euróra nőtt, de statisztikák azt mutatják, hogy még 2022-ben is folyamatos volt a bővülés. Az online kereskedelem sikerének hátterét – többek között – a logisztikai központok, raktárak biztosítják, ami az ingatlanpiacra is jelentős hatást gyakorolt.

2021-ben az európai internethasználók 73%-a vásárolt valamilyen terméket vagy szolgáltatást online, ami mindössze 1%-kal maradt el az egy évvel korábbi volumennél, amikor a koronavírus-járvány tetőzött a világban és aki csak tehette, a kanapéjáról intézte a bevásárlást – derült ki a Ecommerce Europe és az EuroCommerce európai e-kereskedelemmel kapcsolatos jelentéséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy bár az online vásárlások enyhén visszaestek a világjárvány után, ez a csökkenés jóval kisebb mértékű a vártnál, sőt néhány e-kereskedelmi piacon egyértelműen növekedésről számoltak be.

Az e-kereskedelem töretlen sikere Magyarországon is érzékelhető, ez pedig hatással van a logisztikai ingatlanok piacára. Az ICON által jelenleg kezelt 53.000 m2 összterületű city logisztikai portfolió közel 25%-ába érkezett új bérlő. Az új bérlőink többsége B2B és B2C kereskedelemmel, jelentős részben e-kereskedelemmel is foglalkozik, azaz webáruházakat szolgálnak ki – érzékeltette a piac dinamikáját Kákosy Zsolt MRICS, az ICON property management szenior igazgatója.

A kereskedelmi célú ingatlanok, vagyis a raktárak, logisztikai központok esetében különös jelentőséggel bír azok elhelyezkedése, a távolsága a várostól. Az ICON számos főváros-közeli, vagy akár az M0 körgyűrűn belüli logisztikai ingatlant kezel, mint például a csepeli Budapest Dock Szabadkikötő vagy a CityPoint 9. Logisztikai Park. Ezeket az ingatlanokat azért választják szívesen a bérlők elsősorban a városi kereskedelmi egységeket és az online áruházakat kiszolgáló telephelynek, mert Budapest közelsége a napi üzemanyagköltségben jelentős megtakarítással jár.

Az ICON által kezelt logisztikai ingatlanokban meghatározóak a kereskedő cégek mellett a gyártóüzemek is, e vállalkozások kapcsán is látnak piaci mozgásokat az ICON szakértői. A termelőegyégek jellemzően nagyobb csarnokokban működnek, így esetükben egy-egy energiahatékonysági beruházásnak van nagyobb jelentősége, hiszen egy újonnan telepített napelem-rendszer vagy hőszivattyú, a fűtés, a légtechnika vagy a világítás korszerűsítése jelentős megtakarítást eredményezhet. Kákosy Zsolt hangsúlyozta:

Az ingatlantulajdonosok érdeke a bérlő elégedettsége, hiszen hosszú távon az alacsony fluktuáció biztosabb megtérülést eredményez. Ezért a tulajdonosok jobbára nyitottak az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások megvalósítása kapcsán.

Az energiaárak növekedése azonban nem az egyetlen hatás, amely befolyásolja a logisztikai ingatlanok piacát. A közép-európai geopolitikai helyzet is nagymértékben érezteti a hatását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár még mindig nehéz értékelni, az ukrajnai háborúnak komoly következményei lesznek az európai gazdaságra, valamint az e-kereskedelmi piacokra. Sok tagunk már beszámolt a vásárlások számának és a fogyasztók bizalmának csökkenéséről, ami elsősorban a magas energiaárak, az infláció és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt következett be. Éppen ezért felszólítjuk az EU-tagállamokat és a döntéshozókat, hogy támogassák Európa gazdaságát és polgárait ezekben a nehéz időkben, miközben továbbra is egy jövőbiztos, az omnichannel kiskereskedelem számára megfelelő jogszabályi keret kialakításán dolgoznak

– jelentette ki Luca Cassetti, az Ecommerce Europe főtitkára.

A nehézségek ellenére 2021-ben az európai e-kereskedelem 13%-kal, 718 milliárd euróra nőtt. Ami pedig a jövőt illeti, egy 2022-es Európai e-kereskedelmi jelentés szerint várhatóan további bővülésre kell számítani az online vásárlások terén a következő három-négy évben. A régió B2C e-kereskedelmi bruttó áruértéke pedig a 2021-es 878,6 milliárd dollárról 2026-ra 1564,9 milliárd dollárra fog nőni, amely további fellendülést hoz az ICON szakértői szerint Magyarországon is a logisztikai ingatlanok piacán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm