2 °C Budapest
Close up photo of male hands holding bill and pen and female hands hugging him while they doing home finances together online on a laptop computer and drinking cup of tea in the kitchen.

Még mindig nyögi a járványt az ingatlanpiac: elképesztő változások kilátásban

2023. január 27. 20:02

2021-ben az európai e-kereskedelem forgalma 13%-kal, 718 milliárd euróra nőtt, de statisztikák azt mutatják, hogy még 2022-ben is folyamatos volt a bővülés. Az online kereskedelem sikerének hátterét – többek között – a logisztikai központok, raktárak biztosítják, ami az ingatlanpiacra is jelentős hatást gyakorolt.

2021-ben az európai internethasználók 73%-a vásárolt valamilyen terméket vagy szolgáltatást online, ami mindössze 1%-kal maradt el az egy évvel korábbi volumennél, amikor a koronavírus-járvány tetőzött a világban és aki csak tehette, a kanapéjáról intézte a bevásárlást – derült ki a Ecommerce Europe és az EuroCommerce európai e-kereskedelemmel kapcsolatos jelentéséből. A kutatás arra is rávilágított, hogy bár az online vásárlások enyhén visszaestek a világjárvány után, ez a csökkenés jóval kisebb mértékű a vártnál, sőt néhány e-kereskedelmi piacon egyértelműen növekedésről számoltak be.

Az e-kereskedelem töretlen sikere Magyarországon is érzékelhető, ez pedig hatással van a logisztikai ingatlanok piacára. Az ICON által jelenleg kezelt 53.000 m2 összterületű city logisztikai portfolió közel 25%-ába érkezett új bérlő. Az új bérlőink többsége B2B és B2C kereskedelemmel, jelentős részben e-kereskedelemmel is foglalkozik, azaz webáruházakat szolgálnak ki – érzékeltette a piac dinamikáját Kákosy Zsolt MRICS, az ICON property management szenior igazgatója.

A kereskedelmi célú ingatlanok, vagyis a raktárak, logisztikai központok esetében különös jelentőséggel bír azok elhelyezkedése, a távolsága a várostól. Az ICON számos főváros-közeli, vagy akár az M0 körgyűrűn belüli logisztikai ingatlant kezel, mint például a csepeli Budapest Dock Szabadkikötő vagy a CityPoint 9. Logisztikai Park. Ezeket az ingatlanokat azért választják szívesen a bérlők elsősorban a városi kereskedelmi egységeket és az online áruházakat kiszolgáló telephelynek, mert Budapest közelsége a napi üzemanyagköltségben jelentős megtakarítással jár.

Az ICON által kezelt logisztikai ingatlanokban meghatározóak a kereskedő cégek mellett a gyártóüzemek is, e vállalkozások kapcsán is látnak piaci mozgásokat az ICON szakértői. A termelőegyégek jellemzően nagyobb csarnokokban működnek, így esetükben egy-egy energiahatékonysági beruházásnak van nagyobb jelentősége, hiszen egy újonnan telepített napelem-rendszer vagy hőszivattyú, a fűtés, a légtechnika vagy a világítás korszerűsítése jelentős megtakarítást eredményezhet. Kákosy Zsolt hangsúlyozta:

Az ingatlantulajdonosok érdeke a bérlő elégedettsége, hiszen hosszú távon az alacsony fluktuáció biztosabb megtérülést eredményez. Ezért a tulajdonosok jobbára nyitottak az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások megvalósítása kapcsán.

Az energiaárak növekedése azonban nem az egyetlen hatás, amely befolyásolja a logisztikai ingatlanok piacát. A közép-európai geopolitikai helyzet is nagymértékben érezteti a hatását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár még mindig nehéz értékelni, az ukrajnai háborúnak komoly következményei lesznek az európai gazdaságra, valamint az e-kereskedelmi piacokra. Sok tagunk már beszámolt a vásárlások számának és a fogyasztók bizalmának csökkenéséről, ami elsősorban a magas energiaárak, az infláció és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt következett be. Éppen ezért felszólítjuk az EU-tagállamokat és a döntéshozókat, hogy támogassák Európa gazdaságát és polgárait ezekben a nehéz időkben, miközben továbbra is egy jövőbiztos, az omnichannel kiskereskedelem számára megfelelő jogszabályi keret kialakításán dolgoznak

– jelentette ki Luca Cassetti, az Ecommerce Europe főtitkára.

A nehézségek ellenére 2021-ben az európai e-kereskedelem 13%-kal, 718 milliárd euróra nőtt. Ami pedig a jövőt illeti, egy 2022-es Európai e-kereskedelmi jelentés szerint várhatóan további bővülésre kell számítani az online vásárlások terén a következő három-négy évben. A régió B2C e-kereskedelmi bruttó áruértéke pedig a 2021-es 878,6 milliárd dollárról 2026-ra 1564,9 milliárd dollárra fog nőni, amely további fellendülést hoz az ICON szakértői szerint Magyarországon is a logisztikai ingatlanok piacán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm