Customer using credit card for payment to owner at cafe restaurant, cashless technology and credit card payment concept

Egyre tobb magyar dolgozó mond nemet erre a juttatásra: tényleg olyan rosszul járnak?

2023. január 22. 19:15

Emészteni kezdte a cafetériák értékét az infláció. Alig több mint 10 százalékkal emelték a juttatásokat átlagosan a cégek, miközben az éttermek már 30 százalékkal, az üdülés pedig 20 százalékkal drágább, mint egy éve. A szakszervezeteknél azt mondják, kevesebben választanak SZÉP-kártyát, mert kevésbé veszik hasznát a dolgozók, főleg azok után, hogy megszűnt annak a lehetősége, hogy a juttatásból élelmiszert lehessen vásárolni.

Az infláció alaposan felülírja a dolgozók számításait. Eddig a hétvégi forgalom 80 százalékát rendezték SZÉP-kártyával az egyik gyulai vendéglőben, főleg menüre költöttek vele. Ami most 2 ezer forintba kerül, 400-zal többe, mint tavaly ilyenkor, mindez családtagonként - hangzott el az RTL Híradóban.

A Széchenyi Pihenőkártya az egyik legeslegjobb dolog, amit történt a vendéglátószektorral. Viszont az értéke ugyanannyit csökkent sajnos, mint az összes dolog vásárlóértéke

– mondta a Híradónak Miklós Kálmán, a Bols Café tulajdonosa. A KSH szerint majdnem 30 százalékkal többe kerül az éttermi étkezés, a büfében fogyasztás pedig több mint 40 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. Az Ipartestület elnöke főként az élelmiszerdrágulásra hivatkozik, és azt mondta, tavasszal újabb áremelés várható.  

Az indokolt mértéket talán majd március-április, amikor nyiladozik a természet és a vendégek költési kedve, akkor fogják megtenni az üzletek és azt gondolom, hogy 10-15 százaléknál nem lesz több

– közölte Kovács László, a Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A belföldi üdülés 21, a múzeumi belépők pedig 22 százalékkal drágultak egyetlen év alatt. A béren kívüli juttatások átlagos kerete viszont lényegesen visszafogottabban, alig több mint 10 százalékkal emelkedett idén a Cafeteria Trend friss felmérése szerint.

2022 januárjában 23 800 forintot mértünk havi értékként nettó átlagos juttatásra, míg 2023-ban ez 26 400 lett

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta Fata László, a cég ügyvezetője.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint egyre több munkahelyen választanak egészégügyi szolgáltatást vagy helyi közlekedési támogatást SZÉP-kártya helyett. Főleg azóta, hogy megszűnt az a lehetőség. hogy a kártyával élelmiszert lehet vásárolni a boltokban.

Az MKB Bank szerint tavaly február és június között, amikor átmenetileg a boltok is elfogadhatták a SZÉP-kártyát, a költések közel egynegyede kimondottan élelmiszerre ment. Az OTP is ugyanilyen arányról számolt be. Ők úgy számolnak, 2022-ben összesen 300 milliárd forintot utaltak az ügyfeleik SZÉP-kártyáira, ami majdnem pontosan megegyezik az előző évivel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53