Customer using credit card for payment to owner at cafe restaurant, cashless technology and credit card payment concept

Egyre tobb magyar dolgozó mond nemet erre a juttatásra: tényleg olyan rosszul járnak?

2023. január 22. 19:15

Emészteni kezdte a cafetériák értékét az infláció. Alig több mint 10 százalékkal emelték a juttatásokat átlagosan a cégek, miközben az éttermek már 30 százalékkal, az üdülés pedig 20 százalékkal drágább, mint egy éve. A szakszervezeteknél azt mondják, kevesebben választanak SZÉP-kártyát, mert kevésbé veszik hasznát a dolgozók, főleg azok után, hogy megszűnt annak a lehetősége, hogy a juttatásból élelmiszert lehessen vásárolni.

Az infláció alaposan felülírja a dolgozók számításait. Eddig a hétvégi forgalom 80 százalékát rendezték SZÉP-kártyával az egyik gyulai vendéglőben, főleg menüre költöttek vele. Ami most 2 ezer forintba kerül, 400-zal többe, mint tavaly ilyenkor, mindez családtagonként - hangzott el az RTL Híradóban.

A Széchenyi Pihenőkártya az egyik legeslegjobb dolog, amit történt a vendéglátószektorral. Viszont az értéke ugyanannyit csökkent sajnos, mint az összes dolog vásárlóértéke

– mondta a Híradónak Miklós Kálmán, a Bols Café tulajdonosa. A KSH szerint majdnem 30 százalékkal többe kerül az éttermi étkezés, a büfében fogyasztás pedig több mint 40 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. Az Ipartestület elnöke főként az élelmiszerdrágulásra hivatkozik, és azt mondta, tavasszal újabb áremelés várható.  

Az indokolt mértéket talán majd március-április, amikor nyiladozik a természet és a vendégek költési kedve, akkor fogják megtenni az üzletek és azt gondolom, hogy 10-15 százaléknál nem lesz több

– közölte Kovács László, a Vendéglátók Ipartestületének elnöke. A belföldi üdülés 21, a múzeumi belépők pedig 22 százalékkal drágultak egyetlen év alatt. A béren kívüli juttatások átlagos kerete viszont lényegesen visszafogottabban, alig több mint 10 százalékkal emelkedett idén a Cafeteria Trend friss felmérése szerint.

2022 januárjában 23 800 forintot mértünk havi értékként nettó átlagos juttatásra, míg 2023-ban ez 26 400 lett

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta Fata László, a cég ügyvezetője.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint egyre több munkahelyen választanak egészégügyi szolgáltatást vagy helyi közlekedési támogatást SZÉP-kártya helyett. Főleg azóta, hogy megszűnt az a lehetőség. hogy a kártyával élelmiszert lehet vásárolni a boltokban.

Az MKB Bank szerint tavaly február és június között, amikor átmenetileg a boltok is elfogadhatták a SZÉP-kártyát, a költések közel egynegyede kimondottan élelmiszerre ment. Az OTP is ugyanilyen arányról számolt be. Ők úgy számolnak, 2022-ben összesen 300 milliárd forintot utaltak az ügyfeleik SZÉP-kártyáira, ami majdnem pontosan megegyezik az előző évivel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem