8 °C Budapest
Varsó, 2021. április 7.Zárva tartó bevásárlóközpont Varsóban 2021. április 7-én. Lengyelországban csökken a koronavírus-fertõzések napi növekménye, de a kórházak megterheltsége miatt április 18-ig meghosszabbítják a március végén hozott járványügyi korlátozásokat. A hosszabbítás a jelenleg zárva tartó plázákra, barkács- és bútoráruházakra, kulturális és sportlétesítményekre, a fodrászatokra és a kozmetikai szalonokra vonatkozik.MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Jön a kötelező vasárnapi boltzár 2023-ban: minden üzletre vonatkozik, ők nem lesznek nyitva

2022. december 27. 16:04

Igaz, hogy csak egy véletlennek köszönhetően, de 2023 első napja, azaz január elseje éppen vasárnapra esik. Ez pedig azt jelenti, hogy a szilveszteri buli után bizony a legtöbb bolt nem lesz nyitva Magyarországon vasárnap. Erre pedig mindenképp érdemes lesz felkészülnie a bulizni induló tömegeknek, az otthoni pihenésre ugyanis érdemes lesz korábban bevásárolni.

Hiába hinné az ember, hogy a hétvégére eső ünnepnapok nem különösebben zavarnak bele a mindennapok folyásába, sokszor rá kell jönni, hogy mégis. A munkábajárást persze nem, viszont a bevásárlást nagyon is befolyásolhatja 1-1 hétvégére eső munkaszüneti nap. Ráadásul most az új év is így fog kezdődni: 2023 első napja, azaz január elseje vasárnapra fog esni. Ez pedig azt is jelenti, hogy szilveszter másnapján bizony a legtöbb magyarországi bolt zárva fog tartani.

Fő szabály szerint ugyanis nemzeti ünnepnapon az üzletek zárva tartanak hazánkban. Éppen ezért nem lesz ez másképp január 1-én sem. Ez azt jelenti, hogy a bevásárlóközpontok boltja, barkácsüzletek, vagy éppen a legnagyobb kiskereskedelmi hálózatok, úgy mint a Tesco, Auchan, Lidl, Spar, Aldi, Penny mind vagy szinte a legtöbb boltja nem fog kinyitni ezen a napon.

Érdemes megjegyezni, hogy a CBA, illetve a Príma hálózat, valamint a Coop és a Reál boltjai üzletenként eltérő nyitvatartással működnek az ünnepi időszakban, érdemes az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatók által tájékozódni az adott bolt nyitvatartásáról. Azt is ki kell emelni, hogy például az OMV Spar express üzletek is egyfajta kivételt képeznek, azok ugyanis ünnepnapok alatt is nyitva lehetnek. De a jogszabály szerint nyitva tartó kivételek lesznek még:

  • a benzinkutak,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, ha a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A nem élelmiszert árusító kiskereskedelmi egységek egyéni rendben tarthatnak nyitva az ünnepnapon. Így számos szaküzlet, kereskedés egyéni döntése lehet, kinyit-e, ám érdemes megjegyezni, hogy ezek közül, főleg a kisebbek amúgy sem szoktak nyitva lenni vasárnaponként, úgyhogy ezek zárvatartása nem fog nagy port kavarni a lakosság körébe.

Az viszont biztos, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi, élelmiszert is árusító multik [nagyon kevés kivételtől eltekintve] szinte összes boltja zárva lesz január elsején, vasárnap.

Érdekesség, hogy 2023-ban bizony rengeteg ünnepnap fog vasárnapra esni. Ebben a sorban rögtön az első lesz a január elseje. Ezt majd Húsvét vasárnap fogja követni április 9-én, majd jön a Pünkösd május 28-án, hogy aztán az augusztus 20-ai nemzeti ünnep is vasárnapra essen. Ezen felül még egyszer lesz ünnepnap jövőre, idénhez hasonlóan december 24-es is hétvégre fog esni, csak jövőre nem szombaton lesz Szenteste, hanem vasárnap.

Mi a helyzet az igazi vasárnapi boltzárral?

Idén többször felröppent már a vasárnapi boltzárt újbóli bevezetésének gondolata, ilyen vagy olyan csavarral. Ezekről az eseményekről a Pénzcentrum rendre beszámolt, az érintettekkel is beszéltünk. Legutóbb a rezsiválság kapcsán, még ősszel tudósítottunk mi is arról, hogy egyes szereplők szerint a hazai üzleteknek is kapóra jönne a vasárnapi boltzár a rezsiköltségek elszállása okán. Akkor viszont az volt a mondás, hogy szándék ugyan lenne a nagyobb üzletláncoknál a vasárnapi boltzárra, külön-külön azonban nem vállalnák fel a lépést, mert nem akarják elveszíteni vásárlóikat. A vasárnapi boltzár témakörével kapcsolatban ősszel egyébként Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a következőt nyilatkozta a Pénzcentrumnak:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vasárnapi boltzár kérdéséről nem kívánok ismét részleteiben nyilatkozni, kizárólag a következőket tudom megjegyezni. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ugyan már másodszor is felvetette, de már elmondtam, hogy a vasárnap déli bezárás szakmailag egy rosszul fabrikált elgondolás. A kormány júliusban úgy nyilatkozott, hogy nem kíván változtatni a jelenlegi szabályokon. Célszerű megkérdezni, napirendre kívánják-e venni ezt a kérdést. A sajtóhírek azt a látszatot keltik, mintha napirenden lenne, ezért a KASZ nyilatkozatsorozata megtévesztő. A kereskedők megosztottak ebben a kérdésben továbbra is, ugyanúgy, mint régen. Nyilvánvaló mindennel együtt, hogy a nyitvatartás hossza a hét bármely napján befolyásolja a működési költségeket, több kereskedő változtatott is ezen a közelmúltban, a nagy láncok közül is.

Mindebből a válaszból, és az idei vasárnapi boltzáras forrongásokból az látszik, hogy bár bizonyára vannak olyan piaci szereplők, akik kacérkodnának az ötlettel, azaz finoman szólva sem bánnák, ha újra bezárnának a boltok vasárnap Magyarországon. Amíg viszont nincs erről egységes szabályozás, addig a verseny miatt ezt bizonyosan nem fogják megtenni.

Azt pedig érdemes nem elfelejteni, hogy a kormány által 2015-ben bevezetett általános vasárnapi boltbezárást igazából a lakosság elégedetlenkedése miatt vonták vissza, tehát mindenképp népszerűtlen intézkedésként emlékezik vissza rá a hazai kollektív tudat. Azt viszont még nem tudjuk, mint hozhat az állandó vasárnapi boltzár terén a 2023-as év. Az idei évből kiindulva azonban számíthatunk arra, hogy lesznek további forrongások a nyitvatartásokkal kapcsolatban.

(Címlapkép - Tomasz Gzell, MTI/MTVA)

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem