14 °C Budapest
kid toys christmas lego plush

Őrület, mennyit érnek ezek a használt játékok: rengeteg magyarnál lapulnak igazi kincsek

2022. december 21. 11:34

Sokat változott tavaly karácsonyhoz képest a vásárlók érdeklődése az egyik online piactér tapasztalatai szerint: a lemezárugyári játékokat és a Playmobilt kevesebben, a legót viszont többen keresik - míg a top keresések közé most először kerültek be a cserépkályhák.

Tavaly karácsonyhoz képest változott a Vaterán vásárlók érdeklődése: bár a LEGO és a Matchbox játékok iránt akkor és most is sokan érdeklődnek, viszont a lemezárugyár játékai és a Playmobil-figurák idénre eltűntek a top 25-ből, a Zsolnay porcelán pedig kiütötte a top keresések közül a Herendi porcelánt az ünnepi szezonban.

Ezzel szemben a karácsonyi pulóver, a lemezjátszó és a Star Wars-tematikájú termékek idén bekerültek a legtöbbször beírt keresések közé. Ha a teljes éves keresési toplistát keressük (január elejétől december közepéig), a kedvezőtlen gazdasági helyzettel összefüggésben két új keresőszó jutott be a toplistára: az arany és a cserépkályha.

Tavaly és idén egyaránt sokan keresnek diavetítő-t, gombfoci-készletet, műfenyő-t az online piactéren december első felének adatai alapján, de a tablet-ek és a retro Commodore számítógépekre is sokan kerestek rá, és a hideg ellenére a kerékpár is népszerű keresőszó.

Kelendőbb a Matchbox és a LEGO mint tavaly

A játékokon belül a Matchbox és a LEGO a legnépszerűbb termékek az oldalon: az idei forgalmi adatok alapján idén a szentestét megelőző hétig bezárólag mindkét kategória mintegy tíz százalékkal nagyobb forgalmat generált, mint tavaly ilyenkor.

A LEGO-k közül a figurákat, tematikus karaktereket tartalmazó szetteket vásárolták idén a legtöbben: egy tipikus vásárló 2022-ben 4 ezer forint körüli összegért rendelt LEGO-t. A legdrágábban pedig idén a felnőtteknek szánt autókat, épületeket, popkulturális ikonokat (pl. Millenium Falcon) ábrázoló, valamint ritka vintage készletek találtak gazdára, amelyekért több százezer forintot is fizettek a vevők.

Matchboxot egy átlagos felhasználó 3600 forintért vásárolt idén, ezek közül a legmagasabb átlagáron a Convoy-sorozat darabjai keltek el közel kétszeres átlagáron. Az idei rekorder egy négymillió forintos Matchbox-gyűjtemény volt, de több tízezer forintot érhetnek egy-egy ritkaságnak számító modell jó állapotú, esetleg bontatlan példányai is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek a retro játékok hódítanak újra

Idén ezres nagyságrendben találtak gazdára a gombfoci-készletek a Vaterán (8 ezer forint körüli átlagáron), amely révén a legnépszerűbb ügyességi játékká vált, maga mögé utasítva egyebek mellett a csocsót is. Idén a rekordernek egy 1963-as kiadású Honvéd-gombfocicsapat számít, ami több mint 170 ezer forintért talált gazdára, illetve egy három évvel korábbi Újpesti Dózsa-szett közel 168 ezer forintért.

Minden évben novemberben és decemberben vásárolják a legtöbb diavetítőt és diafilmet az online piactéren, ez idén sincs másképp: egyértelműen a hetvenes-nyolcvanas években gyártott vetítőgépek működőképes példányai a legnépszerűbbek (vélhetően az autentikus élményért) - amelyek közül tízből kilenc használt - és tipikusan 5-6 ezer forint közötti összegért talál gazdára.

A társasjátékok nem kifejezetten karácsonyi termékek, mivel egész évben jól fogynak, ezeket is átlagosan 5 ezer forintért vásárolja egy tipikus vevő. Külön alkategóriában lehet elérni a régi kiadású játékokat, amelyek közül idén a legdrágábban egy 1994-es, limitált kiadási Star Wars tematikájú sakk-készlet kelt el - 215 ezer forintért, de az élmezőnyben egy 1986-os gyártású sakkszámítógép, illetve a pénzügyi befektetések mikéntjét oktató Cashflow 101 és 202 magyar társasjátékok is megtalálhatók - ezek egyaránt 100 ezer forint feletti áron keltek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem