21 °C Budapest
Smartphones on the counter of a modern electronics store

Itt a válság újabb hatása: őrülten felpörögtek az áruhitelek

2022. december 13. 11:31

Miután áruhitelre jelenleg sok esetben kedvezőbb vásárolni, mint személyi kölcsönt felvenni, az eMAG-nál ősz óta megduplázódott az áruhitel-felvételek száma tavalyhoz képest, de már az első félévben is 20 százalékkal magasabb volt a hiteltömeg 2021-hez viszonyítva. A 0 százalékos “ingyenhitelek” igénybe vétele csaknem másfélszeresére nőtt a karácsonyi szezonban, a legtöbb vásárló az online kereskedőnél eddig 0 százalékos THM-es konstrukcióban okostelefont, háztartási nagygépet, televíziót és laptopot vásárolt.

Mivel jelenleg a személyi kölcsönökre akár 20 százalékos THM-et (teljes hiteldíj mutatót) is fizethet egy ügyfél, az eMAG-nál az ősz vége óta előtérbe került az áruhitelre történő vásárlás. Tavaly októberhez képest 80 százalékponttal, novemberben pedig 96 százalékponttal volt magasabb az áruhitelre történő vásárlások száma: vagyis mintegy kétszer annyi vásárló él az áruhitel lehetőségével, mint tavaly ilyenkor. Emellett az online bankkártyás fizetések aránya is nőtt: az elmúlt évhez viszonyítva 11 százalékkal választották többen ezt a fizetési módot, ami jól jelzi a magyar vásárlók bizalmának emelkedését a piacvezető1 webáruház iránt.

Telefont, háztartási gépet, tévét és laptopot vesznek “ingyenhitelre”

A 0 százalékos kamatozású, köznapi nevén “ingyenhitel” forgalma az előző évhez képest 46 százalékkal nőtt az online kereskedőnél októberben és novemberben. Az első féléves forgalmi adatokat vizsgálva 2022-ben tavalyhoz képest 20 százalékkal nőtt a hiteltömeg.

A 0 százalék THM-es hitelek aránya a teljes hitelforgalmon belül 10 százalékkal magasabb a kereskedőnél, mint tavaly ilyenkor. Az ünnepi vásárlási szezon eddigi részében 0 százalékos THM-es konstrukcióban a legtöbb vásárló okostelefont, háztartási nagygépet, televíziót és laptopot vásárolt. Idén összességében 20 százalékkal több “ingyenhiteles” vásárlást regisztráltak a cég üzleteiben, mint 2021 első tíz hónapjában.

Főleg az üzletekben arat az “ingyenhitel”

Minél magasabb a kosárérték, annál nagyobb arányban választják a vásárlók a hosszabb, 36 hónapos futamidőt a havi törlesztőrészlet alacsonyan tartása érdekében. A legtöbb áruhiteles vásárló Budapestről és Pest megyéből, Baranya megyéből, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből adja le a rendelését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2022 eddigi részében a hiteligénylések 46 százalékát az eMAG szaküzletben intézték a vásárlók az ott dolgozó értékesítők közreműködéssel, míg tavaly 30 százalék volt a helyszíni ügyintézéssel igényelt áruhiteles vásárlások aránya.

A Cofidis Hitel Monitor legfrissebb országos reprezentatív felmérés szerint az elmúlt egy évben áruhitelt választók közül 43% háztartási gépeket, 37% elektronikai eszközöket (TV, HIFI, egyéb informatikai cikkek), 23% pedig bútort finanszírozott a hitelből. Az online bevásárlás mellett egyre nagyobb az igény az érintésmentes és személyes kontaktust nélkülöző hitelfelvételre: jelenleg 25% körül van az online áruhitelek aránya a Cofidis Áruhitel finanszírozásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm