18 °C Budapest
Budapest, 2022. szeptember 24.Kiadó üzlethelyiség Újpalotán, a Drégelyvár utcai egykori szolgáltatóházban.MTVA/Bizományosi: Róka László

Lassan tényleg elnéptelenedik a belváros: ha ez megtörténik, mindenki rosszul jár

2022. október 26. 18:01

Elnéptelenedő belvárosi utcák, lehúzott redőnyök, üres kirakatok. Már 2021 novemberétől érezhető volt az a tendencia, hogy a gazdasági élet némiképpen takarékos üzemmódba kapcsolt. A lassulást a háborús helyzet, majd az ennek következtében fokozatosan növekvő infláció tovább fokozta. 

A külső jelek a kívülálló szemlélő számára első körben ott nyilvánulnak meg, hogy egyre gyakrabban jelennek meg még a Belvárosban is az utcafronti üzlethelyiségeken a „Kiadó” táblák. A nem utcafronti helyiségek pedig már régen bezártak, kisebb szolgáltatók és kereskedők a veszteség minimalizálása érdekében jobbnak látták befejezni vagy legalábbis szüneteltetni a tevékenységüket. A nyári időszak elmúltával ez a tendencia csak tovább fokozódott.

„Ez a  jelenség, vagy legalábbis ehhez valamennyire hasonlítható állapot utoljára a 2005-2008-as válság idején volt tapasztalható” – kezdi Ben-Ezra Orran, a belvárosi ingatlanok specialistája. 

És sajnos ahogy most van módunk előre tekinteni a közeljövőbe, a gazdaság drasztikus lassulása és a magas infláció miatt 2023-ban ez a tendencia az üzletekkel nem is nagyon fog változni.

A Central Home tapasztalata szerint erre a piacra, azaz az üzleti céllal bérbeadható ingatlanokra az a jellemző, hogy ilyenkor nem jön az árcsökkenés egyből, hanem a tulajdonosok eleinte kitartanak, és szeretnék tulajdonukat a korábban megszokott piaci ár szintjén áruba bocsátani. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy ennek a helyzetnek tartós javulására kevés az esély, a válság pedig előreláthatólag tavasszal csúcsosodik majd ki, és akkor várható az a patthelyzet, hogy a tulajdonosok vagy visszavonják kiadási, eladási szándékukat, vagy árcsökkentésre kényszerülnek. „Az egész piac mozgását folyamatosan figyelemmel kísérjük” – folytatja Ben-Ezra Orran.

Természetesen követjük a forint árfolyamának ingadozását is, hiszen már a mostani piacon is gyakori eset, hogy a kiadási árat a tulajdonos az értékállóság érdekében inkább euróban határozza meg. Komoly esély van rá, hogy a kiadási pénznem áttérhet az euróra a belvárosi üzlethelyiségek nagyobb része esetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértő szerint ez a helyzet viszont magával hoz egy olyan jelenséget, hogy bár az ár csökkenő tendenciát mutathat majd, a folyamatos pénzromlás közben egy ellentétes dinamikát is beletesz a beárazási folyamatba, tehát a névleges pénzösszeg ugyan több lesz, de értékében mégis kevesebbet fog jelenteni a korábbi színvonalnál. A Belvárosnak mindenképpen érdeke, hogy ne maradjanak sokáig üres kirakatok, lehúzott redőnyök, hanem minél előbb ismét élettel, és megfelelő szolgáltatásokkal nyerje vissza hagyományos pezsgését a terület.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem