7 °C Budapest
Vintage toned portrait of a young beautiful brunette woman in London second hand marketplace. She is wearing casual Autumn clothes, an olive green parka jacket, browsing through the stuff in the market.

Rengeteg ilyen üzlet húzhatja le a rolót hamarosan: egyre kevesebb magyar költ már erre

2022. október 25. 20:02

Hiába minden, az idei karácsonyi szezon sem hoz semmi könnyebbséget a nem alapvető cikkek kereskedelmével foglalkozó vállalkozásoknak, hiszen a magyarok többségének a bevásárlólistáján az élelmiszer az első, amit rögtön a rezsi követ.

A vállalkozások túlnyomó többsége már most is azzal szembesül, hogy a háztartások „bevásárló listáján” az élelmiszer az első, utána jön az energia, és csak az utolsók között lesznek mondjuk a ruhák, a cipők, az utazás, vagy a nagy értékű műszaki cikkek – olvasható az mfor.hu kiskereskedelmi piacot feltérképező cikkében.

Meglátásuk szerint két üzletcsoport menekülhet meg a kiskereskedelemben: a nemzetközi láncokhoz tartozók és az alapvető szükségleti cikkeket és élelmiszert árusítók. A többiek zöme legfeljebb tavaszig marad életben – jelen állás szerint. A Devergo-cégcsoport általános igazgatója az Infostarttal azt közölte, vizsgálják, hogy hétköznap egyes bevásárlóközpontokban lévő üzleteiket fél órával később nyitnák és ugyanennyivel előbb zárnák, ezzel valamekkora energia megtakarítást elérhetnének. Csordás Norbert megfogalmazása szerint dolgozóik hajlandóak elviselni a megszokottnál hidegebb levegőt, de mondjuk a vasárnapi zárva tartástól már mereven elzárkóznak.

A legnagyobb hazai bevásárlóközpont-üzemeltető Indotek Csoport részéről úgy nyilatkoztak, hogy a Covid első hullámai alatti gyakorlathoz hasonlóan most is egyedi megállapodásokra törekszenek a bérlőkkel. Szauer Tamás, a kiskereskedelmi divízió vezetője mások mellett arra is kitért, hogy vizsgálják a napi kötelező nyitvatartási idő optimalizálásának lehetőségét, amivel – elsősorban a bérlői oldalon – további megtakarítások érhetők el. Illetve tervezik a világítás nyitvatartási időben történő csökkentését, valamint a zárás utáni minimális szintre állítását.

Az mfor.hu megjegyzi, a fentieken túl a bérlők már csak úgy tudják csökkentei költségeiket, ha bezárnak, vagy elbocsátanak, esetleg teljesen áttérnek az online értékesítésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A több központban több tucat egységet működtető Boston Group ügyvezetője szerint a vásárlási hajlandóság a következő hetekben tovább csökkenhet, hiszen a lakosság nagy része teljesen átszervezte a költéseit. Úgy véli, hogy a központokban működő magyar tulajdonú boltok 20-30 százaléka végleg be fog zárni. A legnagyobb veszélyben a csak néhány egységet működtető, egyébként is sérülékeny márkák vannak, a nagyobb hálózatok is sokat veszítenek, de túlélhetik a válságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem