6 °C Budapest
Row of old books on a bookshelf. Many of the books show lots of wear and damage from aging.

Zsebbe nyúlós lesz idén a karácsony: ez lehet majd a legmegfizethetőbb luxuscikk

2022. október 13. 08:36

Az elszállt papírárak jelenleg leginkább a kisebb, elsősorban szakkönyvkiadókat sújtják erőteljesen. Emiatt pedig a nyomdák már sokszor azt kérik, hogy ne is írjanak árat a kiadványra, mert nem tudni előre, mennyibe fog kerülni az alapanyag – számolt be a VG.

A napokban ért véget a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ami a Magyar Könyvkiadók és Könyvszerkesztők Egyesületének (MKKE) elnöke, Gál Katalin szerint egy szerte Európában számontartott fesztivál, ami idén valójában a könyvesek ajándéka volt a nagyközönségnek. A rendezvény ugyanis ingyenesen volt látogatható, miközben jelentéktelen külső forrást kaptak. A helyszín bérleti díja és az energiaköltségek eközben pedig a sokszorosukra emelkedtek.

Ehhez tartozik hozzá, hogy a papír árának emelkedése és a vásárlóerő meggyengülése sújtja a piacot:

A nyomdák egyenesen ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjunk árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát

– mesélte az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy van olyan papírfajta, aminek egyenesen a duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban.  Mindeközben a kemény táblás könyvekhez szükséges, úgynevezett fekete lemez pedig már csak aranyárban kapható. A legnagyobb bajban viszont a szak- és rétegkönyveket kiadó vállalkozások vannak, amelyek a könyvtermelés mintegy negyven százalékát adják ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az, hogy hogyan alakul az idei év a kiadók számára a karácsonyon áll vagy bukik: kérdés, hogy lesz-e idén is könyvvásárlási roham, vagy sem. Az infláció alakulását látva viszont Gál Katalin úgy gondolja, hogy idén az ünnepek alatt a könyv lesz a legelérhetőbb árú luxuscikk, hiszen minden más slágerajándéknak mégjobban felmentek az árai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?