Dog and cat best friends playing together outdoors. Lying on the back together

Ezen spórolnak most a kisállatot tartó magyarok: ilyen infláció mellett muszáj lefaragni a költségeket

2022. október 5. 09:04

A kisállattartók zöme egyelőre ragaszkodik a megszokott eledelekhez, még nem utalnak jelek rá, hogy tömegesen váltanának olcsóbb termékre. Állattartási kellékeket, felszereléseket azonban már ritkábban vásárolnak mint tavaly egy hazai bolthálózat tapasztalatai szerint.

Egyre népszerűbb a vásárlók körében a költségkímélő és környezettudatos, csomagolásmentes szállítás, amikor nem kartondobozban, hanem műanyag rekeszekben szállítják ki az árut, a vevőnél semmiféle csomagolóanyagot nem hagyva, és annak árát is megtakarítva ezáltal - mondta el a VG-nek a Fressnapf-Hungária Kft. ügyvezetője, Kisgergely Dániel. A csomagautomaták is egyre kedveltebb átvételi megoldások, a kosarak összetétele azonban nem tér el számottevően az áruházitól. 

A magyar háztartások 57 százalékában tartanak állatot, ebből 69 százalék kutyát, 51 százalék macskát, kisemlősök és madarak részaránya 8-8 százalék, az akva-terra kategória részaránya 15 százalékos lehet korábbi elemzések szerint. A falvakban még mindig nagy hagyománya van a háztartási maradékkal etetésnek, ott a kisállatoknak ritkábban vásárolnak külön élelmet.

A KSH adatai szerint 2019 szeptemberében 300 forint volt egy kb. 400 gramos macskaeledel konzerv és 2 000 forint 3-5 kilogramnyi száraz kutyatáp. Az utolsó friss adatok szerint, 2022 augusztusában 461 volt egy macskaeledel konzerv és 3 080 forint a száraztáp kutyáknak. A macskakaja 53,7 százalékkal, a kutyakaja 54 százalékkal. Egy év alatt - 2021. augusztushoz mérve - 48,2 százalékkal nőtt a macskaeledel és 39,4 százalékkal a kutyaeledel ára.

Összevetésképpen az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek ára a KSH szerint 30,9%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a margarin (66,9%), a kenyér (64,3%), a sajt (61,0%), a száraztészta (57,9%), a tejtermékek (54,7%), a vaj és vajkrém (54,5%), a péksütemények (45,4%), a tojás (42,0%), a rizs (40,9%), a baromfihús és az édesipari lisztesáru (40,4%) drágult egy év alatt. Átlag alatti mértékben, 15,9%-kal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm