16 °C Budapest
Nowy Sacz, Poland - March 20, 2019: Exterior view of the Lidl Store. Lidl is a large German global discount supermarket chain based in Neckarsulm.

Nemcsak az Aldi, a Lidl is bukott az ellenőrzésen: repült is a milliós bírság

2022. augusztus 25. 09:44

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a hatósági áras termékekre vonatkozó szabályok betartása nem mindig gördülékeny a boltok részéről - írja a VG. A Lidl eddig legalább négy esetben követett el jogsértést az ilyen termékek értékesítése kapcsán - derült ki a jogerős fogyasztóvédelmi határozatok átvizsgálásából. Ezekért a hatóságok összesen kis híján 4 millió forint bírságot szabtak ki.

A Lidl - az Aldival ellentétben - nem azon bukott meg, hogy drágábban adta volna a hatósági áras termékeit az előírtnál, hanem mert az egyes hatósági áras termékekből kisebb készletet tartott az adott boltjában, mint amennyit kötelező lett volna. Barcson egy tavaszi helyszíni ellenőrzés során derült ki, hogy a Lidl itteni áruháza bizonyítottan nem rendelkezett a BL 55 búzafinomliszt hatósági áras termékkel. A hatóság emiatt egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, miközben a jogszabály alapján 50 ezer forintos büntetéssel is beérhette volna, (igaz, lehetőségében állt 3 milliót is kiszabni).

A Lidl Magyarország siófoki üzlete szintén nem rendelkezett a kínálatában hatósági áras BL 55 búzafinomliszttel egy tavaszi ellenőrzés során: nem egyszeri alkalomról volt szó. A mulasztásra a fogyasztóvédelmi főosztály válasza ugyancsak egy egymillió forintos bírság volt. A legnagyobb fogás mégis a székesfehérvári Lidl boltjában történt egy februári hatósági ellenőrzés során, és gyakorlatilag semmit nem talált rendben a hatósági áras termékek körében. Cukorból, lisztből, étolajból, sertéscombból, csirkehúsból, tejből sem tartottak megfelelő mennyiséget egy vizsgálat során. 1,8 millió forintos bírság lett a vége.

A Lidl azzal védekezett: a kötelezően tartandó mennyiség számításánál az országos átlagértéket úgy kalkulálták ki, hogy egyedileg minden boltjukra lebontva számolták ki a 2021. évi adatok alapján. Szerintük összességében teljesült a jogszabály által a kiskereskedőre előírt átlag szerinti mennyiség biztosítása, hiszen mi értelme lenne Siófokon is annyi húst kitenni a pultba, mint egy forgalmas budapesti boltban. Egy másik székesfehérvári üzletben pedig a csirkemell-kínálatot kevesellte a hatóság. A Lidl szerint hiába állt rendelkezésre a hétfői napi átlagos mennyiség, a fogyasztóvédelmi osztály ezt nem fogadta el, és 150 ezer forintos büntetést számlázott ki a kiskereskedelmi láncnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?