15 °C Budapest
Nowy Sacz, Poland - March 20, 2019: Exterior view of the Lidl Store. Lidl is a large German global discount supermarket chain based in Neckarsulm.

Nemcsak az Aldi, a Lidl is bukott az ellenőrzésen: repült is a milliós bírság

2022. augusztus 25. 09:44

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy a hatósági áras termékekre vonatkozó szabályok betartása nem mindig gördülékeny a boltok részéről - írja a VG. A Lidl eddig legalább négy esetben követett el jogsértést az ilyen termékek értékesítése kapcsán - derült ki a jogerős fogyasztóvédelmi határozatok átvizsgálásából. Ezekért a hatóságok összesen kis híján 4 millió forint bírságot szabtak ki.

A Lidl - az Aldival ellentétben - nem azon bukott meg, hogy drágábban adta volna a hatósági áras termékeit az előírtnál, hanem mert az egyes hatósági áras termékekből kisebb készletet tartott az adott boltjában, mint amennyit kötelező lett volna. Barcson egy tavaszi helyszíni ellenőrzés során derült ki, hogy a Lidl itteni áruháza bizonyítottan nem rendelkezett a BL 55 búzafinomliszt hatósági áras termékkel. A hatóság emiatt egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, miközben a jogszabály alapján 50 ezer forintos büntetéssel is beérhette volna, (igaz, lehetőségében állt 3 milliót is kiszabni).

A Lidl Magyarország siófoki üzlete szintén nem rendelkezett a kínálatában hatósági áras BL 55 búzafinomliszttel egy tavaszi ellenőrzés során: nem egyszeri alkalomról volt szó. A mulasztásra a fogyasztóvédelmi főosztály válasza ugyancsak egy egymillió forintos bírság volt. A legnagyobb fogás mégis a székesfehérvári Lidl boltjában történt egy februári hatósági ellenőrzés során, és gyakorlatilag semmit nem talált rendben a hatósági áras termékek körében. Cukorból, lisztből, étolajból, sertéscombból, csirkehúsból, tejből sem tartottak megfelelő mennyiséget egy vizsgálat során. 1,8 millió forintos bírság lett a vége.

A Lidl azzal védekezett: a kötelezően tartandó mennyiség számításánál az országos átlagértéket úgy kalkulálták ki, hogy egyedileg minden boltjukra lebontva számolták ki a 2021. évi adatok alapján. Szerintük összességében teljesült a jogszabály által a kiskereskedőre előírt átlag szerinti mennyiség biztosítása, hiszen mi értelme lenne Siófokon is annyi húst kitenni a pultba, mint egy forgalmas budapesti boltban. Egy másik székesfehérvári üzletben pedig a csirkemell-kínálatot kevesellte a hatóság. A Lidl szerint hiába állt rendelkezésre a hétfői napi átlagos mennyiség, a fogyasztóvédelmi osztály ezt nem fogadta el, és 150 ezer forintos büntetést számlázott ki a kiskereskedelmi láncnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem