14 °C Budapest
Close up of a womans hand paying with her smartphone in a cafe, scan and pay a bill on a card machine making a quick and easy contactless payment. NFC technology, tap and go concept

Óriási átverés a magyar boltokban: rengeteg kasszánál még mindig ez megy

2022. június 15. 09:15

2021. január elseje óta kötelező valamilyen (bankkártyás fizetés vagy azonnali online átutalás vagy QR-kódos fizetés),  digitális fizetési módot kínálni olyan üzletekben vagy vendéglátóhelyeken, ahol van online pénztárgép, de ez még mindig nagyon sok helyen nem történt meg - derült ki a Telex riportjából.

A lap több helyről is kapott visszajelzést arról, hogy több helyen hónapok óta tábla hirdeti: vagy nem elérhető a bankkártyás fizetés, vagy összeghatárhoz, mondjuk 500 vagy 1000 forintos vásárláshoz kötik - ez azonban természetesen szabálytalan, egyetlen forintot is engedélyezni kell bankkártyával fizetni.

A lapnak nyilatkozó egyik boltos azt mondta: a kártyás fizetésnek olyan díjai vannak, hogy a kiskereskedelemben egyszerűen nem éri meg 1000 forint alatt engedni a vásárlóknak, hogy használják.  A tranzakciók után egyébként a helyeknek meghatározott százalékot kell befizetnie. Ennek összege a kondícióktól függ, de nagyjából 0,5 és 1,5 százalék között van. Más esetben előfordulhat az is, hogy tranzakciónként külön fix díj érvényes, vagy egy össegű havi díjat kell fizetnie a kereskedőnek.

Mint ismeretes, 2021. január 1-től kötelező az online pénztárgépet üzemeltető üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, szolgáltatóknak készpénzmentes, vagyis digitális fizetési lehetőséget is kínálniuk a vásárlóknak. Ez azt jelenti, hogy a készpénzes fizetés mellett a három opció közül valamelyiket lehetővé kell tennie a helynek:

  • bankkártyás fizetés,
  • azonnali online átutalás,
  • vagy QR-kódos fizetés.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem