19 °C Budapest
Close up of a womans hand paying with her smartphone in a cafe, scan and pay a bill on a card machine making a quick and easy contactless payment. NFC technology, tap and go concept

Óriási átverés a magyar boltokban: rengeteg kasszánál még mindig ez megy

2022. június 15. 09:15

2021. január elseje óta kötelező valamilyen (bankkártyás fizetés vagy azonnali online átutalás vagy QR-kódos fizetés),  digitális fizetési módot kínálni olyan üzletekben vagy vendéglátóhelyeken, ahol van online pénztárgép, de ez még mindig nagyon sok helyen nem történt meg - derült ki a Telex riportjából.

A lap több helyről is kapott visszajelzést arról, hogy több helyen hónapok óta tábla hirdeti: vagy nem elérhető a bankkártyás fizetés, vagy összeghatárhoz, mondjuk 500 vagy 1000 forintos vásárláshoz kötik - ez azonban természetesen szabálytalan, egyetlen forintot is engedélyezni kell bankkártyával fizetni.

A lapnak nyilatkozó egyik boltos azt mondta: a kártyás fizetésnek olyan díjai vannak, hogy a kiskereskedelemben egyszerűen nem éri meg 1000 forint alatt engedni a vásárlóknak, hogy használják.  A tranzakciók után egyébként a helyeknek meghatározott százalékot kell befizetnie. Ennek összege a kondícióktól függ, de nagyjából 0,5 és 1,5 százalék között van. Más esetben előfordulhat az is, hogy tranzakciónként külön fix díj érvényes, vagy egy össegű havi díjat kell fizetnie a kereskedőnek.

Mint ismeretes, 2021. január 1-től kötelező az online pénztárgépet üzemeltető üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, szolgáltatóknak készpénzmentes, vagyis digitális fizetési lehetőséget is kínálniuk a vásárlóknak. Ez azt jelenti, hogy a készpénzes fizetés mellett a három opció közül valamelyiket lehetővé kell tennie a helynek:

  • bankkártyás fizetés,
  • azonnali online átutalás,
  • vagy QR-kódos fizetés.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?