32 °C Budapest
Cropped shot of young Asian woman carrying a shopping basket, grocery shopping for fresh organic fruits and vegetables in supermarket. Green living. Making healthier food choices

Luxus lehet a gyümölcskonzerv? Újabb területen hozhat durva drágulást a válság

2022. május 24. 20:30

Jelentősen rontják a konzervipar kilátásait az évtizedek óta nem tapasztalt piaci bizonytalanságok - derül ki a Fruitveb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapján kedden közzétett összefoglalóból.

A Magyar Hűtő-és Konzervipari Szövetség tagjai az infláció, az energiaárak emelkedése, a csomagolóanyag-ellátás akadozása mellett a bizonytalan alapanyag-ellátást tekintik a legnagyobb kihívásnak - írták. Hozzátették, a takarmánykukorica gyors drágulása miatt annak ellenére is csökken a csemegekukorica és a zöldborsó termőterülete, hogy mindkettő felvásárlási ára a kétszeresére nőtt.

Hozzátették, hogy a kedvezőtlen piaci folyamatokat az orosz-ukrán háború hatásai, és az uniós embargók is erősítették. A feldolgozóknak a tavalyihoz képest a többszörösét kell fizetniük a gázért, és szerintük az sem biztos, hogy a belföldi ellátás kiszámítható marad egész évben. Az érintettek tapasztalatai alapján a feldolgozáshoz szükséges segédanyagokra nem lehet hosszú távú szerződéseket kötni, a beszállítók legfeljebb 1-2 hónapra vállalnak kötelezettséget.

A drágulások miatt az érdekképviselet kamattámogatott hiteleket sürget, és elkerülhetetlennek látja az árak emelését, de egyelőre nem tudják, milyen mértékben fogadnák ezt el a piacok. A szövetség most a bőséges termésben bízik, mert ettől remélnek kiszámítható ellátást, zökkenőmentes feldolgozást, sikeres értékesítést - olvasható a FruitVeb honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?