19 °C Budapest
Durván beindult a tavasz: őrülten rápörögtek a magyarok ezekre a növényekre

Durván beindult a tavasz: őrülten rápörögtek a magyarok ezekre a növényekre

2022. április 14. 15:04

A pandémia visszaszorulása ellenére is sokan rendelnek élő növényt, palántát, vetőmagot az online piactérről, hiszen ezek a gyors kiszállítás révén országon belül is épen célhoz érnek. Idén tavasszal az örökzöldek, díszfák, bokrok, cserjék és sövények a lekelendőbbek, elég jól fogynak a virághagymák és virágmagok, míg a gyümölcstermők és zöldségmagok forgalma tavalyhoz képest kissé visszaszorult - derül ki a Vatera jelentéséből.

Az élő növények, vetőmagok eladása először tavaly, a pandémia miatti lezárások alatt ugrott meg jelentős mértékben az online piactéren. Annak ellenére, hogy idén már személyesen is korlátozások nélkül lehet vásárolni, az online piactér eladóitól továbbra is sokan rendelnek növényeket, csak márciusban több mint 16 ezer rendelés érkezett ezekre.

A pandémia után is népszerű az online növényvásárlás

Idén márciusban csupán ötödével kevesebb növény fogyott a Vaterán mint tavaly, 2020 márciusához képest idén háromnegyedével több talált gazdára, és a pandémia előtti év számait is felülmúlja a Növények-kertészet termékkategória. Megduplázódott a rendelésenként vásárolt növények száma is: 2019 márciusában egy vásárló átlagosan három növényt rendelt, egy évre rá már négyet, tavaly 6,3-at idén pedig 6,5-öt.

Ezeket a növényeket keresik a magyarok

Jelentősen változott a különböző növénytípusok népszerűsége: tavaly még a díszfák voltak a legnépszerűbbek, míg idén a legtöbben valamilyen kertbe való örökzöldet vásároltak a online piactéren. Tavaly viszont a negyedik legnépszerűbbnek számítottak a gyümölcstermők, ezek idén csak a hatodik helyre futottak be, a virágmagok és -hagymák pedig mindkét időszakban az ötödik legnépszerűbbnek számítottak.

A legnagyobb darabszámban eladott növénytípusok a Vaterán 2022. márciusában:

  • örökzöldek
  • díszfák
  • bokrok, cserjék, sövények
  • évelő növények
  • virágmagok, virághagymák
  • gyümölcstermők
  • zöldség és gyümölcs vetőmagok
  • dísznövény és díszfa magok
  • fűszer és gyógynövény magok
  • egyéb vetőmagok, virághagymák

A legdrágábban örökzöldeket (például leandert és tiszafát) rendeltek a vásárlók, egy-egy cserepes növény beszerzésére átlagosan bruttó 1630 forintot fordítva. A bokrok, sövénynövények közül például a berkenye és a kecskerágó népszerű, ezekből egy-egy tövet 1055 forintért rendeltek a felhasználók. Az évelő növények (ezek közül például a hortenzia népszerű) és gyümölcstermők (például eper, szeder vagy paradicsom) egyaránt 600 forint körüli áron keltek el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A leggazdaságosabb választásnak továbbra is a vetőmagok, virághagymák számítanak, mert ezek olcsók (átlagosan 390 forintért rendeltek egy-egy csomaggal belőlük), de kompakt méretük, csekély tömegük miatt kifejezetten olcsón szállíthatók - nem véletlen, hogy a top 10-es növénylistából öt helyre is ezek kerültek.

Ha ez eladások által generált forgalmat vizsgáljuk, a Növények-kertészet kategóriában idén az örökzöldek, a melegházak/palántanevelők és kiegészítőik, illetve a virágmagok, -hagymák eladása generálta a legtöbb bevételt. Ez jócskán eltér a tavaly tavaszi számokból, akkor ugyanis a gyümölcstermők, zöldség-gyümölcs vetőmagok és a virágmagok, -hagymák forgalma volt a legmagasabb.

Ezekből a régiókból rendelnek a legtöbben online növényt

Az internetes növényrendelés a budapesti és Pest megyei felhasználók körében a legnépszerűbb, utánuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve Fejér megyében élők következnek - ám az utóbbi két megyéből idén márciusban csak nagyjából feleannyi rendelés érkezett, mint a fővárosból és környékéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem