Palma de Mallorca, Spain.

Fájdalmasan megdrágultak a húsvét kedvencei: őrült akciókat durrantott az Aldi, Lidl, Tesco, Spar

2022. április 12. 17:03

Mint azt már mindenki tapasztalja, borzalmasan elszálltak az árak húsvétra: mintha nem lenne elég, hogy az élelmiszerek átlagosan 13 százalékkal lettek drágábbak tavaly ilyenkorhoz képest, de a hagyományos húsvéti slágertermékek ára még ennél is többet növekedett az utóbbi években. Csakhogy érzékeltessük: tavaly húsvétkor 17,1 milliárd forint értékben vettek húst a magyarok, 2011-ben ez az összeg 9 milliárd körül volt, de akkor ebből a pénzből 1000 tonnával több húst lehetett hazavinni. A tojásnak sem áll túl jól a szénája: 2020 legeleje óta majdnem 22 százalékot drágult, a torma pedig bő 10 százalékkal került többe most, mint tavaly ilyenkor. A Pénzcentrum a boltok akciós újságjai alapjn azt is megnézte, hol érdemes vásárolni, hogy viszonylag olcsón megkapjuk a húsvét slágereit.

Nagyot nézhet, aki az utolsó pillanatra hagyta a húsvéti bevásárlást, de a legutóbbi inflációs jelentés (na meg a nyugtájuk) láttán azoknak is könny szökhet a szemébe, akik már letudták a nagybevásárlást. Ugyanis bár a KSH összességében 8,5 százalékosra mérte a márciusi inflációt, a kört leszűkítve kiderült, hogy az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Az élelmiszer-árindex márciusban elérte a 13 százalékot, és nem mellesleg - ahogy a grafikonon is látható - már december óta (ismét) konstans magasabb, mint az aktuális inflációs mutató. Mint kiderült, a drágulást leginkább a legalább 3 gyereket nevelő családok érzik meg, akiknek a fogyasztói árindexe 8,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban volt.

Egyre többen mondanak le például a húsárukról, ahogyan a Hússzövetség múlt heti sajtóeseményén is elhangzott: a magyar háztartások évről-évre egyre kevesebb húsárut visznek haza, ez azért van, mert nagyon nagy mértékű volt a fogyasztói árak emelkedése az elmúlt években. Turcsán Tünde, GfK Hungária Kft. FMCG üzletág igazgatója azt is kifejtette, hogy 2021-ben a magyarok átlagosan 2,5 kiló hús vásároltak húsvétkor, amire összesen átlagosan 5 400 forintot költöttek.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke arról beszélt, hogy az alacsonyabb minőségű húsvéti húsok ára a boltokban nem igen változott, de a minőségibb termékek esetében 10-15 százalékos drágulást lehet látni - azért csak ilyen keveset, mert a sertéseket még az árrobanás előtt levágták.

Bár magáról a sonkáról nem vezet statisztikát a KSH, de látható, hogy az általuk vizsgált, feldolgozott sertéstermékek ára is kilőtt 2020 januárja óta: a szárazkolbász és a téliszalámi is több mint 10 százalékkal dráult átlagosan.

Sőt már a párizsi sem mondható kiváltképp a szegények eledelének, hiszen idén márciusban 2050 forint volt egy kilónyi, míg bő két éve még csak 1750-be került, azaz több mint 17 százalékot drágult, és a sertésvirsli is 14,5 százalékkal került többe átlagosan, mint 2020 legelején.

Egy viéki piacon a HelloVidék is megnézte, hogy áll a sonkahelyzet: ott is viszonylag nagy a szórás a húsvéti sonkák, tarják, karajok árában, annak ellenére is, hogy a tenyésztők, akik maguk árulják a termékeiket, elmondásuk szerint nem tudnak-mernek árat emelni. Náluk a húsvéti sonka és tarja, karaj kilónkénti ára 3000 és 4000 Ft között mozog.

A tojáshelyzet sem túl fényes

Ami a tojásfrontot illeti, ott sem túl fényes a helyzet: a KSH adataiból kiderült, hogy 2020 januárja óta átlagosan majdnem 22 százalékkal emelkedtek a tojásárak a magyar boltokban: akkor egy 10-es pakk még 419 forintba került, mostmár 511-et kell érte fizetni a boltokban.

És ez csak az átlagár, amitől bizony sok termék jóval drágább is lehet: a HelloVidéknek a múlt héten Dr. Kertész Tamás, a Farm Tojás Kft ügyvezető igazgatója például úgy nyilatkozott, hogy

A portál idézi az AKI PÁIR adatait, amelyek szerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 31,64 forint/darab volt 2022 első tizenegy hetében, ami 14 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 33,51 forint/darab volt 2022 első tizenegy hetében, ami 16,5 százalékkal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát.

Na és a torma?!

A magyar húsvét harmadik elengedhetetlen szereplője a torma, és erre büszkék is lehetünk: ugyanis kevesen tudják, de Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermelője, 1470 hektárról 11 ezer tonna tormát takarítottak be 2020-ban - idézte a KSH adatait az Agrárszektor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Viszont az ünnep nagy kedvencét sem került el a drágulás: az Agrárgazdasági Kutatóintézet összeállítása szerint ugyanis bár a Budapesti Nagybani Piacon 2021-ben a belföldi friss torma termelői ára 1 százalékkal volt alacsonyabb (1058 forint/kilogramm), mint egy évvel korábban,

Így még viszonylag olcsón megúszhatod a bevásárlást!

Mint láthatjuk, az árak eléggé elszálltak, így résen kell lenni, ha vásárolni megyünk: érdemes követni az akciókat a boltokban, és indulás előtt átböngészni az akciós kiadványokat is. Így tettünk most mi is, hogy neked már ne kelljen ezzel vesződni: mutatjuk, melyik áruházláncnál mi érdemes megvenni!

Az Aldiban a füstölt sertéscomb például 2199 forint helyett 1829-es kilónkénti áron kapható, a füstölt, főtt tarja pedig 1599-be kerül kilónként, a füstölt csülök kilójáért pedig 1299-et kérnek. A Pick Békebeli kötözött lapocka kilója 2999 forintért kapható, a diósonkáért pedig 3399-et kérnek kilónként. Egy üveg Le Gusto torma pedig 319 helyett 139 forintba kerül. Az újságban van bio tojás is, 6 darab 425 forintba kerül.

Az Auchan akciós kiadvány címlapján szintén ott van a Pick Békebeli kötözött lapocka, aminek kilója ott 2590-be kerül, a füstölt hátsó csülök kilójáért pedig 990 forintot kérnek. A sajátmárkás tojásból 1499 forintba kerül 30 darab, egy 200 grammos Naturfarm tormáért pedig 299 forintot kérnek.

A Lidl-ben holnaptól (tehát április 13-tól) 1389 forint lesz a Baroni füstölt, főtt, kötözött lapocka kilója, egy 200 grammos Hazánk Kincsei reszelt torma pedig 199-be fog kerülni.

Mégtöbb akciós kiadványért keresd fel a Pénzcentrum gyűjtőoldalát!

Szintén szerdától a Penny-ben akciós lesz a mélyalmos tojás, 10 darabért 519 forintot kérnek majd el. A Czifra majonézes tormából egy 160 grammos tubus 179 forint lesz majd, a 190 grammos Univer termék pedig 349 lesz.

A Sparban a sajátmárkás füstölt, kötözött lapocka kilója 1390 forintba kerül, de vab Pick Békebeli kötözött lapoca is 2790-es kilónkénti áron, a Palini diósonkája pedig 2690 forintos kilónkénti áron kapható. Az Univer tormájából 190 gramm 349-be kerül, és egy csomó saláta (pl. majonézes tojássaláta, krumplisaláta) is le van kaciózva - ha nem akarnál a körettel bajlódni.

A Tescóban a Pick Békebeli kötözött lapocka 2690 forintos kilónkénti áron kapható, de van Kaiser füstölt, főtt, kötözött lapocka is, aminek kilója 1690 forintba kerül, ugyanennyi a Privát érlelt házi sonkából pedig 2990-be. 30 darab sajátmárkás M-es tojást 1599-ért adnak, tormából pedig itt is az Univer terméke szerepel az újságban, 190 gramm 365 forintba kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem