18 °C Budapest
Élesedik a harc az Aldi és a Lidl között: vajon hogyan végződik a diszkontok nagy háborúja?

Élesedik a harc az Aldi és a Lidl között: vajon hogyan végződik a diszkontok nagy háborúja?

2022. április 4. 14:01

A két német diszkontlánc nem csak Magyarországon verseng egymással a vásárlók kegyeiért: Európában és még az Egyesült Államokban, sőt Ausztráliában is kiélezett harc zajlik az Aldi és a Lidl között. Amíg a lengyeleknél, franciáknál, olaszoknál a Lidl a favorit, addig az ausztrálok, britek, amerikaiak az Aldit részesítik előnyben. De vajon mit mondanak a magyar vásárlók? Többen vannak, akik mindkét boltot szeretik, vagy akik egyiket sem? Ki csábíthat be több vásárlót 2022-ben?

A két német tulajdonú diszkontlác a 2000-es években kezdte meg hódító útját Magyarországon, azóta pedig rengeteg vásárló kedvencévé váltak. A Lidl az utolsó hivatalos adatok szerint átvette a vezetést a magyarországi boltláncok közti versenyben, megelőzve a Tescót, ugyanis 21 százalékkal növelte belföldi forgalmát 2020-ban. Bár az Aldi árbevételben nem tudta tartani a lépést, szintén nagymértékű, 19 százalékos növekedést könyvelhetett el. Magyarországon tehát bevétel tekintetében a Lidl vezet, viszont ez nem feltétlenül áll összhangban azzal, mennyire kedvelik a vásárlók az adott boltláncot. Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban szintén ádáz harc dúl a vásárlók kegyeiért. Mutatjuk, hol népszerűbb az Aldi, és merre kedveltebb a Lidl külföldön. Szavazásunkból kiderülhet az is, vajon a magyar vásárlók melyik boltot favorizálják.

Az Aldi két német, családi tulajdonú kereskedelmi vállalat közösen használt márkája, melynek világszerte több mint 10 ezer áruháza van közel 20 országban. A boltlánc Magyarországon 2008 óta van jelen, már több mint 150 üzlettel. A Lidl már négy évvel korábban, 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját Magyarországon, azóta pedig hazánkban 191 áruházzal van jelen, külföldön pedig 31 országban 11 550 áruházzal és több mint 200 logisztikai központtal.

Ahogy Magyarországon is, számos országban ez a két német tulajdonú diszkont a két nagy rivális, akik a vásárlók kegyeiért versengenek. Míg egyik országban, régióban a Lidl, a másik területen, helyen az Aldi győzedelmeskedik. Ahogy a Statista felméréséből kiderült, a finnek és osztrákok abszolút a Lidlben szeretnek rendszeresen vásárolni, míg Ausztráliában, az Egyesült Államokban, vagy Kínában az Aldi dominál. A brit vásárlók is inkább az Aldiban szeretnek vásárolni, a svájciak pedig szinte ugyanolyan arányban vásárolnak a Lidlben, mint az Aldiban:

Tagadhatatlan, hogy az olaszok, lengyelek, franciák, spanyolok és hollandok Lidl-pártiak. Az anyaországban, vagyis Németországban pedig szintén a Lidlbe jár több vásárló. Sajnos a Statista adatai nem terjedtek ki a magyar vásárlók véleményére is: hol vásárolnak rendszeresen, az Aldiban vagy a Lidlben? Viszont a Pénzcentrum most felteszi ezt a kérdést:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum korábbi felmérése szerint a magyar vásárlók a Lidlben vásároltak a legszívesebben 2019-ben, még a járványt megelőzően, másodikként a Spar, Interspar üzletek futottak be a dobogóra, és bronzérmes lett az Aldi:

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, lehetséges, hogy a 2022-ben megfordul a boltláncok versenye. A Pénzcentrum friss szavazásának eredményeit új cikkben közöljük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?