27 °C Budapest
Élesedik a harc az Aldi és a Lidl között: vajon hogyan végződik a diszkontok nagy háborúja?

Élesedik a harc az Aldi és a Lidl között: vajon hogyan végződik a diszkontok nagy háborúja?

2022. április 4. 14:01

A két német diszkontlánc nem csak Magyarországon verseng egymással a vásárlók kegyeiért: Európában és még az Egyesült Államokban, sőt Ausztráliában is kiélezett harc zajlik az Aldi és a Lidl között. Amíg a lengyeleknél, franciáknál, olaszoknál a Lidl a favorit, addig az ausztrálok, britek, amerikaiak az Aldit részesítik előnyben. De vajon mit mondanak a magyar vásárlók? Többen vannak, akik mindkét boltot szeretik, vagy akik egyiket sem? Ki csábíthat be több vásárlót 2022-ben?

A két német tulajdonú diszkontlác a 2000-es években kezdte meg hódító útját Magyarországon, azóta pedig rengeteg vásárló kedvencévé váltak. A Lidl az utolsó hivatalos adatok szerint átvette a vezetést a magyarországi boltláncok közti versenyben, megelőzve a Tescót, ugyanis 21 százalékkal növelte belföldi forgalmát 2020-ban. Bár az Aldi árbevételben nem tudta tartani a lépést, szintén nagymértékű, 19 százalékos növekedést könyvelhetett el. Magyarországon tehát bevétel tekintetében a Lidl vezet, viszont ez nem feltétlenül áll összhangban azzal, mennyire kedvelik a vásárlók az adott boltláncot. Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban szintén ádáz harc dúl a vásárlók kegyeiért. Mutatjuk, hol népszerűbb az Aldi, és merre kedveltebb a Lidl külföldön. Szavazásunkból kiderülhet az is, vajon a magyar vásárlók melyik boltot favorizálják.

Az Aldi két német, családi tulajdonú kereskedelmi vállalat közösen használt márkája, melynek világszerte több mint 10 ezer áruháza van közel 20 országban. A boltlánc Magyarországon 2008 óta van jelen, már több mint 150 üzlettel. A Lidl már négy évvel korábban, 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját Magyarországon, azóta pedig hazánkban 191 áruházzal van jelen, külföldön pedig 31 országban 11 550 áruházzal és több mint 200 logisztikai központtal.

Ahogy Magyarországon is, számos országban ez a két német tulajdonú diszkont a két nagy rivális, akik a vásárlók kegyeiért versengenek. Míg egyik országban, régióban a Lidl, a másik területen, helyen az Aldi győzedelmeskedik. Ahogy a Statista felméréséből kiderült, a finnek és osztrákok abszolút a Lidlben szeretnek rendszeresen vásárolni, míg Ausztráliában, az Egyesült Államokban, vagy Kínában az Aldi dominál. A brit vásárlók is inkább az Aldiban szeretnek vásárolni, a svájciak pedig szinte ugyanolyan arányban vásárolnak a Lidlben, mint az Aldiban:

Tagadhatatlan, hogy az olaszok, lengyelek, franciák, spanyolok és hollandok Lidl-pártiak. Az anyaországban, vagyis Németországban pedig szintén a Lidlbe jár több vásárló. Sajnos a Statista adatai nem terjedtek ki a magyar vásárlók véleményére is: hol vásárolnak rendszeresen, az Aldiban vagy a Lidlben? Viszont a Pénzcentrum most felteszi ezt a kérdést:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum korábbi felmérése szerint a magyar vásárlók a Lidlben vásároltak a legszívesebben 2019-ben, még a járványt megelőzően, másodikként a Spar, Interspar üzletek futottak be a dobogóra, és bronzérmes lett az Aldi:

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, lehetséges, hogy a 2022-ben megfordul a boltláncok versenye. A Pénzcentrum friss szavazásának eredményeit új cikkben közöljük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm