17 °C Budapest
Aldi, Lidl, Auchan, Spar, Tesco: itt most a legolcsóbb zöldséget, gyümölcsöt vásárolni

Aldi, Lidl, Auchan, Spar, Tesco: itt most a legolcsóbb zöldséget, gyümölcsöt vásárolni

2022. április 1. 05:38

A 15 éve nem látott magyarországi drágulás bizony a zöldségek és gyümölcsök árát is keményen feltornázta. Olyannyira, hogy egy kiló paradicsomot vagy paprikát gyakorlatilag lehetetlen 1 000 forint alatt megvásárolni. A Pénzcentrum utánajárásóból viszont egyértelműen kiderült, súlyos ezer forintokban mérhető a különböző boltok közötti árképzés. 6 népszerű zöldség és 6 gyümölcs kilós egységárát vizsgáltuk összesen 6+1 boltban azért, hogy kiderítsük, melyikben a legolcsóbb és melyikben lenne most a legdrágább ezek bevásárlása.

Bár Magyarországon február elsejétől 6 termékre árstopot vezettek be, ezek között egyetlen zöldség vagy gyümölcs sem szerepelt. Pedig a magyarok legkedveltebb élelmiszerei ezekből a termékkategóriákból jócskán drágultak az utóbbi években. Nem is akárhogy!

A KSH legfrissebb statisztikái szerint, ha két éves távlatba visszatekintünk akkor 2020 és 2022 februárja között a gomba és az uborka kilós átlagára több mint 20, a narancsé és a paradicsomé pedig több mint 15 százalékkal emelkedett. Ezeken felül az alma, a körte, a fejes káposzta és a sárgarépa átlagára is több mint 10 százalékkal emelkedett.

Az infláció ráadásul most éppen a csúcsra jár Magyarországon, és egyelőre nem látni azt, hogy rövid időn belül az árak átlagos emelkedésének üteme csökkenő pályára álljon. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a KSH legfrissebb statisztikája szerint februárban 8,3 százalékos volt az átlagos áremelkedés. Ekkora inflációt pedig utoljára 2007 augusztusában mértek hazánkban, aminek már 15 éve. És ha mindez nem lenne elég, jelenleg a legnagyobb ütemben az élelmiszerek ára növekszik. 2022 februárjában ugyanis 11,3 százalékkal volt magasabb az élelmiszerek átlagos ára, mint 2021 februárjában.

És ahogy látjuk, az élelmiszerdrágulás alól a zöldségek és gyümölcsök sem húzhatják ki magukat. Sőt, ha ideveszük azt, hogy a szakemberek szerint egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számíthatunk majd idén a tavalyi évhez képest, illetve hogy egy esetleges országos aszály még tovább növelheti az árakat, akkor nem nehéz belátni,

ott kell megfogni a pénzt zöldség-, és gyümölcsvásárláskor, ahol csak lehet.

Zöldség-, gyümölcsárak a magyar boltokban

Azért hogy kiderítsük, mely boltban tudnánk most a legolcsóbban zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, a Pénzcentrumon összehasonlítottuk a Tesco, az Auchan, a Spar, az Aldi, a Príma, a Kifli és a Lidl legfrissebb ajánlatait. Ezek közül a boltok közül a Lidl kivételével mindegyiket online vizsgáltuk, de mivel a Lidl-nek nincsen webshopja, ezért az ottani árakat élő vásárlás során teszteltük egy Budapest, harmadik kerületi üzletükben. Érdemes tehát az összehasonlításnál szem előtt tartani, hogy 6 bolt árai online felületről származnak, míg a Lidl-é offline, ezért az összehasonlíthatóság erősen korlátozott, a legvégső rangsorban a Lidl így nem is fog szerepelni, mint azt majd látni fogjátok.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az összehasonlításban 6 zöldség és 6 gyümölcs vett részt. Ezeket a listákat a termékek elérhetősége, illetve a magyarok fogyasztási szokásai alapján állítottuk össze. Az egyes termékeknél törekedtünk arra, hogy típusra, kiszerelésre ugyanazok legyenek, helyettesítő termékek esetén pedig igyekeztünk hasonló árkategóriából választani. Ennek következtében kijelenthető, hogy 1-2 termék kivételével a Pénzcentrum kalkulációiban szereplő termékek szinte azonos módon lelhetők föl a különböző boltokban. Ahol fel volt tüntetve, ott még az egyes termékek osztályozására is tekintettel voltunk, akciós árakat nem használtunk.

Mennyibe kerül a zöldség a magyar boltokban?

Először tehát hat zöldség aktuális árát vizsgáltuk meg a magyar boltokban. Elsőre például feltűnt, hogy bár akciós árakkal amúgy sem számoltunk volna, a 42 árból mindössze 3 esetben bukkantunk akcióra. Egyszóval, a boltok most nem igazán akciózgatták ezeket a zöldségeiket, de melyek is voltak ezek:

  • burgonya, piros, kg, lédig
  • vöröshagyma, kg, lédig
  • várgarépa, kg, lédig
  • petrezselyemgyökér, kg
  • paradicsom, kg, fürtös, lédig
  • paprika, kg, lédig

És akkor lássuk, mennyibe kerültek:

Ha megnézzük az árakat, azt találjuk, hogy a legolcsóbb Spar és a legdrágább Kifli között 2 200 forint a különbség mindössze 7 terméken. Azt is látjuk ugyanakkor, hogy hogy 3 üzlet (Spar, Auchan, Tesco) árai egyaránt 4 500 forint alatt maradnak, és a Lidl árai is csak 80 forinttal kúsznak 4 500 fölé. Az Aldi viszont már 400 forinttal távolabb került a legolcsóbb Spartól, a Príma pedig 5 144 forinttal szintén ezen a szinten végzett. Az egyértelműen legdrágább Kifli.hu bőven ezek fölött teljesített árban.

Érdekes megnézni, hogy termékek terén azért már koránt sem volt ekkora különbség a boltok között. A burgonya, a vöröshagyma és a sárgarépa majdnem mindenhol ugyanannyiba kerül, akárcsak a petrezselyemgyökér. A fürtös paradicsomnál viszont már találunk fájó, több száz forintos eltéréseket, akárcsak a paprikánál. A Kifli.hu egyébként pont a paprika miatt szerepelt ennyire hátul, hiszen bár 5 termék után is ők voltak a legdrágábbak, a paprikájuk majd egy ezressel drágább volt kilós áron, mint a második legdrágább pírmás paprika.

Zöldségár-rangsor (legolcsóbbtól – legdrágábbig):

  1. Spar - 4294 forint
  2. Auchan - 4383 forint
  3. Tesco - 4494 forint
  4. Lidl - 4580 forint
  5. Aldi - 4917 forint
  6. Príma - 5144 forint
  7. Kifli - 6496 forint

Mennyibe kerül a gyümölcs a magyar boltokban?

A zöldségek után 6 gyümölcs árát is megvizsgáltuk a boltokban. Itt is az elérhetőséget, illetve a fogyasztási szokásokat vettük elsődlegesen alapul, illetve törekedtünk arra is, hogy minden termék azonos fajtájú, kiszerelésű legyen. A listán így állt össze:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • alma, kg, idared
  • citrom, kg, lédig
  • narancs, kg, lédig
  • banán, kg, lédig
  • szőlő, kg
  • körte, kg, conference

Akciót itt sem találtunk sokat, mindössze négyet, de ezeket a számításaink során nem vettük figyelembe. Lássuk a medvét!

Ahogy a grafikonon látjuk, a gyümölcsök rendesen átrendezték a zöldségek rangsorát. Itt ugyanis a legolcsóbbnak messze a Lidl számított a maga 3 902 forintos árával, amitól az őket követő Auchan több mint 500 forinttal, 4 433 forintos végeredménnyel elmaradt. A harmadik legolcsóbb Tesco viszont már majd 600 forinttal volt ismét mögötte az előtte járónak. Ehhez képest a Príma és a Spar gyakorlatilag tudták ugyanazt az árszínvonalat hozni, mint a 3. Príma. Mögöttük 400-500 forinttal maradt el a Kifli, tőlük pedig további négyszázzal a legdrágább Aldi.

A gyümölcsök esetében is akadtak azért érdekességek. Az Aldi rossz szereplését például szinte kifejezetten csak a szőlőjének az árának köszönheti, amit Indiából importálnak, nem csoda hogy általában sokkal többe kerül, mint más boltok szőlői. A többi termékük ára viszont nem lóg ki ennyire egyedülállóan.

Érdekes a gyümölcsök esetében is, hogy például az alma, a citrom, a banán vagy éppen a körte a legtöbb helyen hasonló áron kapható. Ezekhez képest azonban mindig akad egy-két kivétel ami keményen alávág a többiek árának. Az alma például a Kiflinél volt most a legolcsóbb, de a Lidl például 200-300 forintot fogott szinte mindenkin a banánján.

Gyümölcsár-rangsor (legolcsóbbtól – legdrágábbig):

  1. Lidl - 3902 forint
  2. Auchan - 4433 forint
  3. Tesco - 5103 forint
  4. Príma -  5204 forint
  5. Spar - 5223 forint
  6. Kifli - 5675 forint
  7. Aldi - 6086 forint

Mit jelent mindez összesítve?

A zöldség-, és gyümölcsadatsorokat összevetve azért látszik, hogy az összesítés igencsak átalakítja a rangsorokat. Hiába volt ugyanis a zöldségeknél csupán a 4. a Lidl, a gyümölcsöknél akkorát nyert, hogy összesítésben is az első helyre került. Második mögötte az Auchan lett, míg szinte holtversenyben a Spar és a Tesco futott be harmadik, negyedik helyen. A Príma lett az ötödik, az Aldi a hatodik, és legdrágább a Kifli lett, utóbbiban 3 800 forinttal drágább összehozni a 12 termékes listánkat, mint a Lidlben.

Mi derült ki az árakkal kapcsolatban?

Először is, hiába lett az összesített listánkon első a Lidl, az árak csupán korlátozottan hasonlíthatók össze a többiek eredményével, hiszen azok mind egy-egy webshopból származnak, míg a Lidl adatait egy konkrét boltba személyesen vizsgáltuk. Eztált pedig a német diszkont némileg kilóg a rangsorunkból.

Azt lehet tehát mondani, hogy ha valaki most online vásárolna a kiválasztott zöldségek és gyümölcsök közül, akkor az Auchanban járna a legjobban, ezt követné a Spar, és ettől alig 80 forintra elmaradva a Tesco. Innen egy 500 forintos ugrással következne a Príma, majd ehhez képest majd 700 forinttal az Aldi, és végül legdrágábbként a Kifli.hu.

Az árösszehasonlítás persze korlátozott műfaj, egzakt, hiszen kisebb-nagyobb eltérésekkel, de mindenhol ugyanazokat a termékeket próbáltuk összehasonlítani. Vizsgálataink ugyanakkor nem terjedtek ki a szolgáltatás színvonalára, az ügyfelekkel való kapcsolattartásra, illetve az egyes megvásárolni kívánt termékek kiszállítás utána tapasztalt "valódi minőségére", ahogy a korábban már említett kiszállítási időre és költségekre sem. Ezek pedig mind olyan tényezők, amik befolyásolhatják az árakat.

Online boltrangsor (legolcsóbbtól – legdrágábbig):

  1. Auchan - 8816 forint
  2. Spar - 9517 forint
  3. Tesco - 9597 forint
  4. Príma - 10348 forint
  5. Aldi - 11003 forint
  6. Kifli - 12171 forint

Összegző táblázat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm