15 °C Budapest
Retro, vinyl record disc, audio cassette and cd close up image

Ez lehet az új őrület a bakelit után? Hihetelen mennyien keresik most az ilyen kazettákat, CD-ket

2022. február 16. 11:31

Két éve még a reneszánszát élő vinyl lemezből fogyott több, tavaly viszont a CD vette át a vezetést - utoljára tíz éve fogyott ugyanennyi kompaktlemez az egyik legnagyobb hazai online piactéren. Az mp3- és streaming korszak előtti idők népszerű formátumának eladásai két éve stabilan emelkednek, tavaly közel 31 ezer darabot vettek meg belőlük. Lejátszóeszközből viszont a magnódeckek és a hagyományos lemezjátszók a legnépszerűbbek, a CD-lejátszóknak csak a harmadik hely jutott.

Míg a Tesco nemzetközi anyacége néhány napja bejelentette, hogy a gyenge kereslet miatt fokozatosan eltünteti majd áruházai polcairól a CD-ket, a Vatera épp az optikai lemezen kiadott albumok iránti kereslet stabil növekedését tapasztalja már két éve. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a CD hangzása napjainkban is elég jónak számít (a streamingszolgáltatók esetében a hasonló minőség sokszor még extra szolgáltatás), ugyanakkor sokkal rugalmasabban lehet használni a virágkorát élő vinylnél, amit többnyire csak otthon lehet feltenni meghallgatni.

Eddig a bakelit volt (újra) menő, most megint a CD

2019-ben és 2020-ban a piactéren a bakelitlemez volt a legnépszerűbb fizikai zenei hordozó, 2021-ben viszont a CD vette át a vezetést. Tavaly a zenei CD-k eladásai 15 százalékkal nőttek a piactéren, a járványt megelőző 2019-es évhez képest azonban több mint 35 százalékkal több zenei CD fogyott 2021-ben, míg a vinylek eladásai közel 20 százalékkal  estek vissza.

2021-ben közel 31 ezer darab zenei CD talált gazdára a Vaterán, utoljára 2011-ben fogyott hasonló mennyiség (abban az évben több mint 33 ezer darab CD kelt el a piactéren).

Így alakult a fizikai adathordozón elérhető zenei kiadványok eladási tranzakcióinak száma:

  2019 2020 2021
zenei CD-k* 22 804 db 26 923 db 30 813 db
vinyllemezek 23 670 db 27 240 db 21 848 db
műsoros kazetták 3 603 db 3 227 db 4 176 db

*Ez a szám egyaránt tartalmazza az CD-n kiadott albumokat és maxi/single CD-ket is

A forgalmi statisztikák szerint a vásárlók egyre magasabb árat is hajlandók fizetni egy-egy CD-ért: három évvel ezelőtt még átlagosan bruttó 1590 forintért vettek meg egy albumot, 2021-ben viszont már több mint 2000 forintot is adtak egy-egy lemezért.

CD, vinyl vagy streaming? Mindhárom!

Magyarországon összességében csökken a CD-n eladott zenei albumok száma a  MAHASZ éves összesített adatai szerint:  2019 és 2020 között közel 22 százalékkal, 577 328 darabra csökkent ezek eladása. A vinyllemezen kiadott zenei albumok hazai eladásai 156 ezres és 157 ezres darabszám között stagnáltak ugyanebben az időszakban a MAHASZ szerint.

A vinylértékesítések árbevétele itthon akkor is nőtt, amikor az eladott darabszámok nem, mert a gyűjtői és az újrakiadások igen magas áron kerülnek forgalomba. A CD formátum hanghordozóból már-már ajándéktárggyá vált, újonnan egyre kevesebb helyen kapható, ami egy természetes folyamat, ahogyan az is, hogy a fizikai példányok rajongói átterelődnek más platformokra, ahol akár használt forrásból bővíthetik gyűjteményüket. Magyarországon stagnálásra számítunk új CD-eladások tekintetében, hisz az online zenehallgatás egyértelműen meghatározza a piacot. A streaming bevételek további emelkedése ugyanakkor egyértelműen jelzi: a zene nem áll meg, csak a fogyasztási szokások változnak

- kommentálta a fizikai hanghordozók újra népszerűvé válását Szűts László, a MAHASZ elnöke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Viszont az amerikai zenepiacon is növekedett a CD-k eladása az MRC Data számai szerint: erre 2004 óta tavaly volt először példa. A brit piacon a tavalyi utolsó negyedév hozott növekedést ebben a szegmensben, jelentős részben az ABBA negyven  év után kiadott új albuma, a Voyage népszerűségének köszönhetően, de olyan mai előadók albumai is kelendőek ebben a formátumban, mint Ed Sheeran vagy Adele.

A Vatera legdrágábban elkelt zenei CD-i

2010 óta a legdrágábban - 380 ezer forintért - egy mintegy háromezer darabos, vegyes stílusú, single-CD-gyűjtemény talált gazdára a Vaterán, de vásárolt valaki 250 ezer forintért (tehát 500 forintos darabáron) teljes hardrock-kollekciót is.

A magyar előadók közül kiemelkedő áron talált gazdára Vincze Lilla 1993-as koncertalbumának egy példánya (közel 157 ezer forintért), illetve a Pokolgép Adj új erőt! lemezének 1991-es kiadása (100 ezer forintért) Ezen kívül Zoltán Erika, valamint a Groovehouse együttes diszkográfiája is magas, egyenként 120 ezer forint körüli áron talált vevőre.

Visszatérőben a műsoros kazetta is

A műsoros kazetták eladásai is csaknem 30 százalékkal emelkedtek tavaly, ez a  formátum egyelőre csak a negyedét-ötödét teszi ki a másik két formátum eladásainak.  Ugyanakkor a hifi lejátszók közül a magnódeckeket vásárolták a legnagyobb számban az utóbbi három évben a vásárlók (évente átlagosan közel ezer darab talált gazdára).

Kazetták lejátszására alkalmas hifiberendezést nem feltétlenül régi felvételek visszahallgatására lehet csak használni, a független zenészekre fókuszáló Bandcamp online zeneáruházból évek óta lehet új gyártású műsoros kazettákat is rendelni a CD-k, bakelitek és digitális kópiák mellett.

A Vaterán a bakelitlemezjátszók három éve fixen a második, a CD-játszók a harmadik helyen állnak, bár a negyedik legnagyobb tranzakciószámú “egyéb” kategóriában már digitális zenelejátszók is megtalálhatók.

Keresik az olcsó, használt lejátszókat

A kazettás hifi lejátszók minden bizonnyal azért a legnépszerűbbek a Vaterán, mert újonnan már alig néhány gyártó kínálatában találni, és elég drágán érhetők el ilyen eszközök, míg az online piactéren tavaly átlagosan bruttó 20 ezer forint körüli összegért vásároltak használt deckeket. A hagyományos lemezjátszók és a CD-lejátszók bruttó 14-15 ezer forint körüli áron találtak új gazdára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm