17 °C Budapest
View from behind of a young Caucasian girl lying on the sofa holding the TV remote control. She is relaxing on the sofa at home. Unrecognizable girl.

Százezreket fizetnek a magyarok a lappangó rezsire: rengeteget spórolhatsz, ha okosan matekozol

2022. február 15. 17:03

Ma már szinte nincs olyan háztartás, ahol ne fizetnének elő valamilyen, a digitális rezsi fogalma alá tartozó szolgáltatásra. Bár külön-külön nem kerülnek sokba, de nagyon hamar elérhetjük, hogy kisebb vagyont fizessünk ezekért, a már-már elengedhetetlennek tűnő apróságokért. De vajon mik ezek, és hogy tudjuk kicsit visszavágni ezeket a kiadásokat?

Mielőtt belekezdünk az árak összehasonlításába és a számok összeadásába érdemes tisztázni, hogy pontosan mi is az a digitális rezsi, mit is értünk ez alatt. Jellemzően ebbe a kategóriába soroljuk azokat az online szolgáltatásokat, amik bár nem létszükségletűek, de a modern fogyasztási trendek fényében elengedhetetlenné váltak az elmúlt években, hiszen a mindennapok szerves részévé váltak. Az ilyenfajta előfizetésekkel érdemes csínján bánni, mivel észre se vesszük, de már is egy kisebb vagyont fizettünk ki a különbözőbb streaming szolgáltatóknak.

Könnyedén rúghat a havi digitális rezsink a rezsicsekkek összege felé, hiszen ezeket automatikusan vonja le a kártyánkról a rendszer. Így észre se vesszük de már több mint 30 ezer forintot kifizettünk különböző kis apróságokra, mindezt azért, mert elfelejtettük lemondani a próbaidőszak utána az előfizetésünket, vagy csak megfeledkezünk a szolgáltatásról és folyamatosan fizetjük, csak éppen nem használjuk. Éppen ezért is érdemes csínján bánni ezekkel az előfizetésekkel.

Netflix

Az egyik legnépszerűbb streaming szolgáltató a Netflix, ahol két mozijegy áráért egy teljes film és sorozat arzenált kaphatunk. Havi 4490 forint ellenében HD-ben élvezhetjük kedvenc filmjeinket és sorozatainkat. Ezért az összegért a legnagyobb csomagot kapjuk, ahol négy fiók segítségével az egész család a legjobb minőségben élvezheti az otthon kényelmét. Persze van kisebb csomag is, de ha már okostévénk is van nem igazán éri meg a filmek minőségének lerontása ellenében spórolni pár száz forintot.

HBO GO

Jelenleg Magyarországon csak az HBO Go érhető el egészen márciusig. Egy hónap múlva már ugyanis hazánkban is az HBO Max lesz elérhető, aminek egyik hatalmas előnye, hogy több tartalmat kaphatunk jóval kevesebb pénzért, mint a rivális Netflix esetében. Ugyanis a kezdeti akció keretében, ha már rendelkezünk előfizetéssel mindössze 1590 forintot kell fizetnünk majd, de abban az esetben se kell majd mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha a március végéig tartó akció után szeretnénk előfizetni, hiszen akkor is 2390 forintba fog csak kerülni. A kínálata pedig a Netflixéhez hasonlóan hatalmas. Itt nem csak az HBO saját gyártású műsorai, de a Warner Bros -, a Max Originals, a DC és a Cartoon Network-produkciókból is lehet válogatni majd.

Amazon Prime

Ahogyan azt már korábban is megírtuk az idei évtől Jeff Bezos streaming szolgáltatása nem kicsit megdrágult, hiszen a havidíj több mint a hétszeresére, 890 forintról 14.99 dollárra, azaz 4660 forintra drágult. Az Amazon a másik két szolgáltatóhoz képest messze a legkevesebbet nyújtotta, de eddig jutányos volt a maga 890 forintjával a többiek ajánlatához képest. Most már viszont az ember kétszer is meggondolja, hogy megéri-e megtartania a fiókját vagy sem. Hazánkban még nem elérhetőek az Amazon legnépszerűbb filmjei, így sokan csak azért fizettek elő, hogy a The Grand Tourt nézhessék, de az árakat nézve lehet más megoldást kell keresniük.

Disney +

Sokak, főleg a Marvel Universum szerelmesei hosszú ideje várják, hogy hazánkba is megérkezzen végre a Disney +, ahol lényegében minden megtalálható, ami a filmbirodalom égisze alatt született, vagy születni fog. Ide tartozik minden, ami Disney-, Pixar-, Marvel-, StarWars-, vagy National Geographic többek között, hiszen ne felejtsük el, hogy az egyikor mindössze Miki egérről nevezetes rajzfilmgyár mára már a legnagyobb filmes hatalommá nőtte ki magát, miután 2019-ben felvásárolta a 21st Century Fox-ot, ráadásul nem régiben a képregények szerelmesei örömére egy hatalmas üzletet kötött a Sony-val is. Azért pedig, hogy hozzáférjünk a birodalom filmjeihez és sorozataihoz 3090 forintot kell havonta fizetnünk, amit bármikor lemondhatunk. A szolgáltató előnye, hogy ha biztosak vagyunk benne és egy egész évre elkötelezzük magunkat mellette, akkor 2 havi előfizetést meg tudunk spórolni.

Apple TV

Korábban az Apple 3 hónap ingyenes próbaidőt biztosított annak, aki egyik termékét megvásárolja. De ezt az akciót csendben, az éj leple alatt visszavonták végül, így jelenleg egy hetes próbaidőszak után havonta 1890 forintért élvezhetjük a filmeket és sorozatokat. Ha viszont ragaszkodunk az Apple oldalaihoz, akkor a legjobban az éri meg, ha a One csomagra fizetünk elő potom 3350 forint értékben havonta, hiszen ezzel nem csak filmezhetünk, de zenét is hallgathatunk. Persze a tech óriás már gondol a nebulókra is, ugyanis ha diákigazolvánnyal rendelkezünk, akkor havi 699 forintba kerül az Apple Music, ami mellé a tévét ingyen kapjuk meg ajándékba.

Spotify

Ha Android készülék mellett tettük le a voksunkat, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a zenehallgatásra a Spotify. A streaming szolgáltató nem kevesebb mint négy előfizetési lehetőséggel kínál nekünk reklámmentes, végtelen sok zenét. Diákként járunk természetesen a legolcsóbban, hiszen havonta 880 forintért élvezhetjük a szolgáltatást, amit évente meg kell újítanunk és be kell bizonyítanunk, hogy még mindig érvényes a diákigazolványunk. Az egyéni csomag ennek a duplájába, 1765 forintba kerül, de ha már valakivel megosztanánk akkor 2295 forintba kerül. Ha pedig öt másik embert is találunk, akikkel együtt szeretnénk zenét hallgatni összesen 2830 forintot kell fizetnünk.

Play Station Plus

Ha már a filmekre és a zenére kifizettünk egy kisebb vagyont, akkor a játékok se maradhatnak ki. Bőven tudunk itt is válogatni a nekünk tetsző lehetőségek közül, ahol a PlayStation hívei is bőven tudnak válogatni a csomagok közül az alapján, hogy mennyi időre szeretnének elköteleződni. Egy hónap 2700, három 7500 és 12 hónap pedig 18000 forintba kerül mindössze. Ezért megkapunk mindent, ami szem-szájnak ingere: játékokat, akciókat, online tárhelyet.

Xbox

Az Xbox már több csomaggal, és kedvezményes próbaidőszakkal szolgál azoknak, akik őket szeretnék választani. Összesen három csomag közül lehet választani, attól függően, hogy konzolon, gépen, vagy esetleg mindkettőn szeretnénk játszani. Mindhárom csomag esetében az első hónap 300 forint. Az Ultimate csomag a legdrágább, de talán ez is éri meg a legjobban, ugyanis mindössze 4190 forintért 100 játékot kapunk, elsőként férhetünk hozzá az akciókhoz és az új játékokhoz, ezen felül pedig ingyenes előnyökkel is jár, mint például a játékon belüli tartalmak. Ráadásul emellé a csomag mellé igényelhető csak a Gold lehetőség, 2500 forintért, ami további előnyökkel jár. Ha csak PC-n szeretnénk játszani, akkor szintén 100 játékot kapunk és online tárhelyet, illetve ugyanezekkel a feltételekkel kérhetjük a konzolra való csomagot, ahol a másik két lehetőséggel szemben nincs egy hónapos próbaidőszak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Swtich Online

A Nintendo esetében 30 nap 1400 forintba, 90 nap 2825 forintba, illetve egy egész év pedig 7070 forintba kerül, ha az egyéni előfizetést választjuk. De miért is tennénk, ha van családi csomag is, ahol 8 Nintendo fiók is használhatja a Switch Online tagsági szolgáltatást, potom évi 12375 forintért. A pénzünkért pedig online játékokat, felhőalapú tárolást, okostelefon-appot és különleges ajánlatokat kapunk mindegyik esetben.

YouTube Premium

Nem meglepő módon a legnagyobb videomegosztó, a YouTube se maradt a teljesen ingyenes felületnél. Ha nem szeretnénk reklámokat nézni, akkor érdemes beruházni a Premium csomagra, amit egy hónapig ingyen ki is próbálhatunk, majd ezt követően havi 1790 forintért élvezhetünk tovább.

Google Drive

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy valahol tárolnunk kell a végtelen mennyiségű képet és dokumentumot, amikkel nap mint nap találkozunk és használunk. Mivel sokszor jóval drágább egy nagyobb tárhelyű telefon, így érdemes keresni egy online tárhelyet, ahol mindezt elraktározhatjuk. Előfizethetünk 100 GB-ra havi 690, 200 GB-ra 1070, 2TB-ra pedig 3590 forintért. Mindegyik esetben van lehetőség éves előfizetésre is, amikor csak 10 hónapot kell kicsengetnünk egyben.

ICloud

Természetesen az Apple szerelmeseinek is van online tárhelyre lehetősége. Ebben az esetben csak havi előfizetés lehetséges, 50 GB 300, 200 GB 899, míg 2 TB 2990 forintba kerül.

Sok kicsi sokra megy

Ha mindegyik esetben a legnagyobb csomaggal számolunk, úgy, hogy nem szeretnénk egy évre elköteleződni, akkor több mint 40000 forintot költünk el. Egy átlagos ember, akinek Android készüléke van mondjuk előfizet a Netflixre, az HBO-ra, Spotify-on és Youtube-on hallgat zenét, mindemellett pedig elköteleződik mondjuk a PlayStation mellett. Extra tárhelyel, elkötelezettség nélkül nem kevesebb mint 16415 forintba kerülnek havonta.

Ebbe pedig még bele se számoltuk a munkához szükséges eszközöket, mint a Photoshop, vagy a Word és azt se, ha teszem azt még nem találtuk meg életünk párját, így előfizetünk akár több társkereső applikációra is. Persze ezt az összeget lehet csökkenteni, hiszen a legtöbben nem fizetnek elő egyszerre Spotify-ra és Apple Musicra, illetve érdemes a streaming szolgáltatók esetében szüneteltetni az előfizetést, ha éppen nem használjuk az oldalt, vagy a nagyobb csomagra fizetünk elő, amit megoszthatunk családunkkal, barátainkkal, így sokkal kevesebbet kell fizetnünk, mint különben.

Érdemes elgondolkozni sokszor az éves előfizetéseken is, hiszen sokszor jobban megéri, főleg ha szolgáltatóról beszélünk, amit tényleg rendszeresen használunk, hiszen a legtöbb esetben két havi előfizetésnek a díját is megspórolhatjuk az elköteleződésünkért cserébe. Ha okosan csináljuk, és tudatosan kezeljük ezeket a lehetőségeket, akkor sikerülhet elérnünk, hogy a káposzta is megmaradjon, miközben a kecske is jól lakott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm