18 °C Budapest
Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a diszkontok vásárlói? Hallgat az Aldi, Penny, Auchan

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a diszkontok vásárlói? Hallgat az Aldi, Penny, Auchan

2022. január 27. 05:55

Egy február elsején életbe lépő törvény szerint legkésőbb júniustól a nagyobb élelmiszerláncoknak a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt át kell adniuk az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK). Ez hatással lehet a diszkontok azon gyakorlatára, mely szerint a közelgő lejárati idejű élelmiszereket leértékelve kínálják vásárlóik számára. Az érintett cégek egyelőre vagy nem nyilatkoznak a témával kapcsolatban, vagy pedig nem tudják, hogy az új jogszabály milyen hatással lesz a szóban forgó leakciózási gyakorlatra.

Február elsején lép életbe az a decemberben villámgyorsan megszavazott, majd még karácsony előtt kihirdetett törvény, mely az évi 100 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű élelmiszerláncok számára kötelezővé teszi, hogy a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt átadják az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), hogy az továbbíthassa az így a birtokába kerülő élelmiszereket rászorulók számára – így csökkentve az élelmiszerhulladék-képződést.

Bár a jogszabály már február elsején életbe lép, a fenti passzust csak június elsejétől kell végrehajtani, mivel azt minden élelmiszerláncnak a saját élelmiszerhulladék-csökkentési terve szerint kell megtennie, mely tervet viszont csak 2022. május 31-ig kell benyújtani az ÉMK számára.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mi lesz a diszkontok és más áruházak azon gyakorlatával, mely szerint egyes, hamarosan lejáró minőségmegőrzési dátummal rendelkező termékeiket olcsóbban, akár 30-50 százalékos kedvezménnyel árulják vásárlóik számára. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Lidl-t, az Aldi-t, a Penny-t, a Tescót és a Spart, hogy árulják el

  • a minőségmegőrzési idő lejártához közelítve mely termékeiket szokták leakciózni;
  • van-e olyan termékük, mely e körbe tartozik, de a február elsején életbe lépő törvény miatt ezt a gyakorlatot be kell, hogy fejezzék, mivel a terméket innentől az ÉMK-nak kell átadniuk;
  • az ÉMK-nak, vagy pedig – ahogy erre a jogszabály lehetőséget biztosít – más karitatív szervezetnek fogják-e felajánlani a hamarosan lejáró, a törvény hatálya alá eső élelmiszereket;
  • terveznek-e valamilyen jogi lépést az új jogszabállyal kapcsolatban.

Nagy a titkolózás

A megkeresett láncok közül egyedül a Lidl, valamint a Spar reagáltak megkeresésünkre. A Spartól azt közölték, hogy "a jelenlegi gyakorlat szerint a láncnál a szavatossági idő végéig a polcokon tartják az élelmiszereket, melyek közül azokat, amelyeket nem sikerül értékesíteni, a szavatossági idő lejárta után állatmenhelyeknek adományoznak, vagy biogázüzemben hasznosítanak."

A Lidl-től pedig azt írták, hogy kiemelten fontos számukra, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer menjen kárba, ezért többek között a rendelési folyamatok optimalizálása, a hatékony logisztikai tervezés, valamint a szavatossági időt követő rendszer alkalmazása mellett

a közeli lejáratú termékeket akciós áron kínálja a vállalat.

Mindezeken túl a diszkontáruház-lánc együttműködik karitatív szervezetekkel is, annak érdekében hogy az értékesítésből kivont, de fogyasztásra alkalmas termékekkel a hátrányos helyzetű magyar családokat támogathassák.

A Lidl jelenleg vizsgálja az új jogszabályt és annak gyakorlatba történő átültetését, így arra a kérdésünkre nem tudtak válaszolni, hogy a jogszabály hatására lesznek-e olyan termékek, melyek kikerülhetnek azon árucikkek közül, melyeket a társaság a lejárati dátumhoz közelítve akciós áron tud a vásárlók részére kínálni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forduljunk a szövetséghez!

A megkérdezett láncok közül a Tesco és az Auchan nem reagáltak a megkeresésünkre, a Penny és az Aldi pedig az Országos Kereskedelmi Szövetséghez (OKSZ) irányított minket a témával kapcsolatos kérdéseinkkel.

Az OKSZ részéről megkezdtük a részletekről az egyeztetéseket, ezt követően alakíthatók ki a céges tervek. A célunk a tárgyszerű egyeztetés a kormánnyal, ez megkezdődött, biztató indulással. Így – bár kétségtelenül többlet terhet jelent a végrehajtás – semmiféle jogi, vagy egyéb lépést nem tervezünk

– közölte lapunkkal Vámos György, az OKSZ főtitkára.

De akkor most mi lesz a leakciózott termékekkel?

Mivel a láncok sok konkrétumot nem árultak el azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mely termékeiket szokták a lejárati időhöz közelítve leakciózni, kénytelenek voltunk saját tapasztalatainkra, valamint a környezetünkben élők tapasztalataira hagyatkozni.

Ezek alapján jellemzően kenyérféléket, zöldséget, gyümölcsöt, valamint szárazélelmiszereket szoktak a fentiek szerint leakciózni, és bár a jogszabály vásárlókra gyakorolt hatása körül az élelmiszerhulladék-csökkentési tervek elkészültéig még sok a kérdőjel, várhatóan a kenyérféléknél megmaradhat a jelenlegi gyakorlat, mivel azokat eleve 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel hozzák forgalomba.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30