8 °C Budapest
Tredelnik bakery on the street market

Lecsapott a hatóság a karácsonyi vásárokra: mutatjuk hány helyen találtak problémát

2022. január 14. 20:03

Több mint száz karácsonyi vásárban végeztek próbavásárlást, mindössze huszonegy árusnál találtak hiányosságot decemberi ellenőrzéssorozatukban a fogyasztóvédelmi szakemberek. A hagyományos és online üzletek nagyobb hibaszázalékkal dolgoztak az ünnepi időszakban, a kereskedők összesen több mint 2,5 millió forint bírság kiszabására szolgáltattak okot - ismertette pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM).

A fényfüzérek kifogásolási aránya háromnegyedes maradt, a világító műfenyők ezzel szemben jellemzően biztonságosak. A fogyasztóvédelmi hatóság november végétől az év utolsó napjáig fokozottan ellenőrizte az állandó és alkalmi árusítóhelyeket, az advent és a szilveszter keresett termékeit. Az ITM által elrendelt és koordinált hagyományos akció ezúttal is a magyar családok nyugodt készülődését, békés ünnepre hangolódását szolgálta - olvasható a közleményben.

Főszabály szerint közterületi értékesítés keretében viszonylag szűkre szabott termékkör forgalmazható az újságtól a léggömbön át a fagylaltig, vattacukorig. E sorba tartozik néhány téli lélekmelegítő, a sült gesztenye vagy kolbász, hurka is. Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a megelőző húsz napban az ünneppel összefüggő termékek, dísztárgyak, nemesfémből készült ékszerek is árusíthatók utcán.

A fogyasztóvédelem a részben a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken kevésszer szembesült hiányosságokkal a karácsonyi vásárokban. A kormányhivatalok munkatársai országszerte 109 helyszínen fordultak meg. Huszonegy próbavásárlásnál tapasztalták, hogy az eladási vagy egységárat nem tüntette fel, a mérleg hitelességét nem tudta igazolni a kereskedő.

Gyengébb teljesítményükbe a gyorsabban cserélődő árukészlet is belejátszhat. Pozitív fejlemény, hogy az akciós árak jelölésének 2020-ban még 10 százalékos kifogásolási aránya tavaly megfeleződött. Az idén nyárra hatályba lépő szabálymódosítástól e területen további előrelépés várható - hangsúlyozta az ITM.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A karácsonyi fényfüzérek és más díszvilágítási eszközök laboratóriumi vizsgálattal megtámogatott szemléjét is december végével zárta le a hatóság. Összesen negyvenféle égősor, hópehely, csillag vagy rénszarvas formájú fényforrás közül harmincegy típus használata bizonyult kockázatosnak. Huszonöt produktum egyszerre áramütés- és tűzveszélyes, a biztonsági követelményeknek meg nem felelő árucikkeket kivonják a forgalomból. Harmincötezer fényfüzért már a vámhatáron feltartóztattak. A félidős összegzéshez képest újdonság, hogy a laborban tizenöt világító műfenyőt is próbára tettek, egyetlen egy nem vette az akadályt.

A termékellenőrzés részletes eredményei a Fogyasztóvédelmi portálról letölthető táblázatban böngészhetők. A kerülendő bóvli leginkább arról ismerhető fel, hogy nem szerepel rajta a gyártó és importáló neve vagy védjegye, azonosító jele, nincs típus- vagy modellszáma, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés - közölték.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium egész évben állandó jelenléttel, rendszeres vizsgálatokkal védi a magyar vásárlókat. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, veszélyes termékek kiszűrése érdekében a fogyasztóvédelem 2022-ben is gondoskodik a már megszokott szezonális ellenőrzésekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem