12 °C Budapest
Kiderült a bolti virslik titka: ezzel etetnek minket szilveszterkor az áruházak

Kiderült a bolti virslik titka: ezzel etetnek minket szilveszterkor az áruházak

2021. december 29. 11:32

Nincs szilveszteri buli virsli nélkül, így nem csoda, hogy a boltok polcain már az ünnepek előtt megjelennek a hústermék különböző változatai. A vásárlók széles árkínálatból válogathatnak, csirke, disznó, sőt még vegán verziók is elérhetőek. Azonban jobb odafigyelni, hogy mit veszünk, mert sok múlik a minőségen is. A hazai üzletláncokat kérdeztük az idei virsli-piacról.

Szinte minden üzletben, és hentesnél elérhető a virsli, ami az új évi lencse mellé szinte elengedhetetlen. Ilyenkor mindenki bevárásol virsliből, népszerűek a nagyobb kiszerelések, valaki süti, valaki főzi. A sertés, és a csirke a legnépszerűbb, de a vegán opciók is kelendőek azok számára, akik nem mondanának le a hagyományokról, azonban húst nem fogyasztanak.

Azonban fontos kiemelni, hogy nem minden virsli, amit annak adnak el! A Magyar Élelmiszerkönyv ugyanis pontosan meghatározza, hogy melyik termék nevezhető virslinek. Az élelmiszerkönyv alapján továbbá a virsli:

  • legfeljebb 26 mm átmérőjű,
  • természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó,
  • főzéssel hőkezelt,
  • füstöletlen, füstölt vagy füstízesítésű homogén metszéslapú termék.
  • A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék.
  • A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék.

Azon termékek, amelyek megjelenésükben hasonlítanak a virslire, de rúd, vagy pálca nevet kapták, azok hústartalma alacsonyabb, esetleg a bennük a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége magasabb. A virsli minőségét a kémiai és érzékszervi jellemzők együtt határozzák meg az alábbiak szerint:

  • egyenletes vastagságú,
  • ép burkolatú,
  • rugalmas tapintású
  • metszéslapja homogén,
  • fűszereloszlása egyenletes,
  • illatában a bors és a fűszerpaprika illata érezhető,
  • ízében enyhén sós, a bors és a fűszerpaprika íze érezhető.

Ez vár minket a boltok polcain

Több hazai üzletláncot is megkerestünk, hogy az eladott virsli áráról, mennyiségéről érdeklődjünk. A Spar Magyarország bicskei húsüzeme az idei karácsonyi szezonban bővített frisshús- és füstölt készítmény választékkal látja el az áruházakat. Náluk a Regnum Húsüzem- és Oktatóközpontból kerül ki a teljes sertés, marha, bárány, birka és borjú kínálat. Az üzem a decemberi hónapra csaknem 800 tonna virslivel készül, köztük a közkedvelt bécsi, juhbeles, és frankfurti fajtákkal, valamint koktél és hámozott virslikkel.

Az ár még mindig prioritást élvez a magyar vásárlók körében, így a szárnyasból készült termékek ebből a szempontból jó alternatívát jelentenek, de természetesen az ilyenkor rendkívül kedvező árú sertéshúsból készült frankfurti virslire van a legnagyobb kereslet. Ezek mellett a magasabb minőséget képviselő juhbeles, bécsi és sacher virslik iránt nő meg az érdeklődés. A kilogrammonkénti egységárat tekintve 599 forint, és 2848 forint közötti árkategóriával találkozhat majd a vásárló.

- válaszolta megkeresésünkre a SPAR Magyarország, majd hozzátették, hogy széles választékkal készülnek a szezonra. A virsli kiszerelése kapcsán a 140 grammos, és az 1 kilogrammos kiszerelés között többféle opció lesz jelen a választékban. A legnépszerűbb továbbra is a saját húsüzemükben gyártott frankfurti virsli, amelyet a vásárlók a kiszolgálópultban, és az önkiszolgáló részen is megtalálhatnak.

A Lidl-nél az év ezen időszakában a virsli az egyik legkeresettebb termék, széles kínálattal, és jó ár-érték arányú termékekkel készülnek az év végére.

A termékpalettát tekintve a baromfi, sertés, műbeles, juhbeles valamint a bél nélküli virslik egyaránt megtalálhatóak az áruházaink polcain, ebből adódóan minden vásárlói igényt lefedve mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb terméket. Az áruházlánc kínálatában különböző áron, és eltérő kiszerelésben találhatóak meg a virslik.

- tette hozzá a Lidl, valamint azt is elárulták, hogy náluk a legkedveltebbek közé tartozik a Dulano Bécsi virsli, és a Pikok roppanós is.

Kiszerelésüket tekintve 140 grammtól egészen az 1000 gramm kivitelig, árak tekintetében 199 forinttól 1099 forintig találunk virslit az áruházainkban. A 200 grammos füstölt sertésvirsli 349 forintba, a 400 grammos Dulano Bécsi juhbeles virsli 1099 forintba kerül, a 750 grammos Pikok füstölt sertésrudacskának jelenleg 999 forint az ára. Az áruházlánc a vásárlói igényeket szem előtt tartva fejlesztette ki Pikok Pure termékcsaládját, amely húskészítmények kiemelkedően magas, 93 százalékos hústartalommal rendelkeznek, ízfokozó- és tartósítószermentesek, és csak természetes összetevőkből állnak, így választási lehetőséget nyújtanak a tudatos táplálkozást folytatók számára is. A 200 grammos kiszerelésű Pikok Pure füstölt pulykarudacska 399 forintba kerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- osztotta meg velünk a Lidl.

A Tescóban a szilveszteri időszakban mintegy 230 tonna virsli fogy, a termék kilogrammonkénti ára 1150 forint, és 4000 forint között mozog.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy nem az árkategória szerint változik a népszerűség, hanem a vevők ízlése dominál inkább: az eladott virsli 45 százaléka ugyanis szárnyas, 55 százaléka pedig sertés termék. Legnagyobb mennyiségben egyébként a pultos 1500 forint/kilogramm alatti, és az előre csomagolt 1800-2200 forint/kilogramm között árkategóriájú termékek fogynak. Pultos kategóriát döntően 1-1,5 kilogrammjával vásárolják, csomagoltban pedig a 2x200 gramm, illetve a 350 gramm a legnépszerűbb kiszerelés.

- közölte a Tesco sajtóosztálya.

Lecsapott a fogyasztóvédelem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden évet a virsli laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait. 2021-ben húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát. Két termék zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, ezek így a továbbiakban nem árusíthatók virsliként. További két hentesáru esetében a címkén szereplő tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal.

Az egyikben zsírból volt több a csomagoláson jelzett mennyiségnél, a másiknak a zsírtartalma lefelé, fehérjetartalma felfelé tért el a tájékoztatástól. Ritkaságszámba menő, különös hibát vétett az ötödik elbukott virsli forgalmazója. A termék tényleges sótartalma megfelelt az előírásoknak, ennek ellenére a feliratban a megengedettnél magasabb értéket szerepeltettek.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A jelölési hibás termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén tévesen feltüntetett értéket a valós mennyiségre javítják. Az Élelmiszerkönyvben megengedett legmagasabb zsírtartalmat felülmúló árucikk virsli megnevezéssel nem, helyette egyéb húskészítményként árusítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem