A box or package on a table. There is Christmas decoration in the background. The box is open. It is resting on a yellow table. Adult is opening the container and pulls out the clothing. Photo was taken in Quebec Canada.

Ennek csúnya vége lehet: elszálló infláció, chiphiány fenyegeti a karácsonyt

2021. december 6. 08:14

Nyakunkon a karácsony, egyre nagyobb tömeggel találkozhatunk a boltokban, plázákban, mindenki készül az ünnepekre, és vagy ajándékokat vásárol, vagy az ünnepi menü fogásaihoz szükséges alapanyagokat szerezné be. De vajon hogyan alakul idén ez a karácsony előtti beszerzési körút, lesz-e minden a boltokban, amit keresünk, és egyáltalán megengedhetjük-e magunknak ezt az év végi kiköltekezést? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a HelloVidék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan már elkezdték beszerezni a karácsonyi ajándékokat, de idén nemcsak a szokásos utolsó napi tülekedéssel kell számolniuk, hanem az infláció, a forint romlása, a nemzetközi fuvarozások akadozása és az egyéb alapanyagár-emelkedések miatti drágulásokkal is.

Ráadásul még az sem biztos, hogy megkapnak mindent a boltokban, és most nem arra gondolunk, hogy ha kifutnak az időből, nem lesz már olyan szép libacomb a hűtőpultokban, hanem a nemzetközi chiphiány következtében bizony az sem biztos, hogy a kívánt digitális eszközöket, szórakoztató konzolokat, laptokokat vagy egyéb elektronikus eszközöket be tudják majd szerezni az emberek.

Ugyanígy a háztartási kis- és nagygépek pótlásával is gondok lehetnek decemberben, már sokan előre kongatják a vészharangot, hogy rengeteg minden hiányozhat a fa alól, amivel normál esetben számoltak volna az emberek. A vásárlási kedv ugyanakkor a várakozások szerint idén nagyobb lesz, mit tavaly volt, a kérdés csak az, mire jutunk vele.

A HelloVidék megnézte hát lépésről lépésre, milyen falakba ütközhetnek idén decemberben a karácsonyi szezonban a vásárlók és a magyar háztartások, de a kisvállalkozókat és az őket érintő áruforgalmat is megvizsgáljuk a Takarékbank szakértőjének a segítségével.

Infláció és pénzromlás

Ha érdekel a cikk további része, olvasd el a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?