7 °C Budapest
A box or package on a table. There is Christmas decoration in the background. The box is open. It is resting on a yellow table. Adult is opening the container and pulls out the clothing. Photo was taken in Quebec Canada.

Ennek csúnya vége lehet: elszálló infláció, chiphiány fenyegeti a karácsonyt

2021. december 6. 08:14

Nyakunkon a karácsony, egyre nagyobb tömeggel találkozhatunk a boltokban, plázákban, mindenki készül az ünnepekre, és vagy ajándékokat vásárol, vagy az ünnepi menü fogásaihoz szükséges alapanyagokat szerezné be. De vajon hogyan alakul idén ez a karácsony előtti beszerzési körút, lesz-e minden a boltokban, amit keresünk, és egyáltalán megengedhetjük-e magunknak ezt az év végi kiköltekezést? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a HelloVidék.

Sokan már elkezdték beszerezni a karácsonyi ajándékokat, de idén nemcsak a szokásos utolsó napi tülekedéssel kell számolniuk, hanem az infláció, a forint romlása, a nemzetközi fuvarozások akadozása és az egyéb alapanyagár-emelkedések miatti drágulásokkal is.

Ráadásul még az sem biztos, hogy megkapnak mindent a boltokban, és most nem arra gondolunk, hogy ha kifutnak az időből, nem lesz már olyan szép libacomb a hűtőpultokban, hanem a nemzetközi chiphiány következtében bizony az sem biztos, hogy a kívánt digitális eszközöket, szórakoztató konzolokat, laptokokat vagy egyéb elektronikus eszközöket be tudják majd szerezni az emberek.

Ugyanígy a háztartási kis- és nagygépek pótlásával is gondok lehetnek decemberben, már sokan előre kongatják a vészharangot, hogy rengeteg minden hiányozhat a fa alól, amivel normál esetben számoltak volna az emberek. A vásárlási kedv ugyanakkor a várakozások szerint idén nagyobb lesz, mit tavaly volt, a kérdés csak az, mire jutunk vele.

A HelloVidék megnézte hát lépésről lépésre, milyen falakba ütközhetnek idén decemberben a karácsonyi szezonban a vásárlók és a magyar háztartások, de a kisvállalkozókat és az őket érintő áruforgalmat is megvizsgáljuk a Takarékbank szakértőjének a segítségével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Infláció és pénzromlás

Ha érdekel a cikk további része, olvasd el a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm