Small orange candles lit cimlapi

Brutálisan emelkednek az energiaárak: ha a rezsiben nem is, a boltokban érezni fogjuk

2021. november 17. 12:28

Szeptemberben a villamos energia másnapi piac árai historikus magasságokba emelkedtek – olvasható a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi villamos energia piacmonitoring riportjában. 

Az áremelkedést elsősorban a primer energiaforrások (gáz, feketeszén) drágulása, valamint a tavalyi év szeptemberénél 2,2%-kal magasabb európai kereslet okozta. Az áremelkedésben közrejátszott az alacsonyabb európai megújuló termelés is: a német szélerőművi termelés, augusztushoz képest 25 %-kal csökkent, az osztrák vízerőművi termelés 31%-kal, a balkáni 20%-kal volt alacsonyabb, mint augusztusban. 

Az áremelkedés a régió összes országában hasonló mértékű volt, nem alakult ki jelentős különbség a német és a magyar piac között. A német havi átlagos DAM ár 55%-kal nőtt az előző hónaphoz képest és elértre a €/128 MWh-s szintet, a magyar piacon 135,1 €/MWh volt a havi átlagár.

Historikus csúcsra emelkedtek a jövő évi éves villamosenergia árak is. Ennek oka alapvetően a szén és földgáz árának emelkedése volt: a földgáz 70%-kal, a szén 40%-kal lett drágább.

A hazai villamosenergia-fogyasztás 1,1%-kal, a termelés pedig 7,3%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A hazai kínálatot az erőművi karbantartások és a magas földgázárak is korlátozták. A kieső hazai termelést az import emelkedése pótolta. A kereskedelmi áramlások a szokásostól eltérően alakultak: Magyarország nettó export pozícióba került Ausztriával és nettó import pozícióba Romániával szemben. A szlovák magyar határon azonban továbbra is folyamatos volt az import, a szlovák-magyar irányú áramlás, a kapacitás a kereskedési órák 28%-ban telítetté vált.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?