13 °C Budapest
Pile of Hungary Forint banknotes and coins money

Így csap le az alattomos rezsidémon a gyanútlan magyar lakosságra: ezt már nem ússzuk meg

G7
2021. október 7. 09:54

Drasztikusan drágul az áram és a gáz, a magyar lakosságot ez látszólag mégsem érinti, hiszen a rezsicsökkentés mesterségesen alacsonyan tartja az árakat. Azonban mivel a magyar vállalkozások jelentős részénél már komoly problémát okoz az áremelkedés, előbb-utóbb a lakosság is megérzi ezt a pénztárcáján. Ha nem a sárga csekken, akkor a boltban, vendéglátóhelyeken fogunk többet fizetni.

Jövőre százmilliárdokkal költhetnek többet a magyar cégek áramra és gázra, mint eddig - írja a G7. Ezért nem csak áremelkedésre kell számítani - hiszen aki teheti, megpróbálja áthárítani a növekvő kiadásait a vevőire -, hanem csődhullámra is. A földgáz ára jelenleg már jóval több mint duplája az augusztus véginek, pedig már a nyár utolsó napjaiban is kifejezetten magasan volt az árfolyam.

A tavalyi mélyponthoz képest huszonnégyszeresére emelkedett a földgázár, most szerdán viszont már negyvenszeres volt ez a szorzó. A villamosenergia tőzsdei árában ekkora ingadozás nem volt, de a tavalyi mélyponthoz képest ott is lassan hétszeres a drágulás.

Árcsökkenés szinte biztosan nem várható, így a magyar cégek szempontjából két helyzet képzelhető el. Az egyik, hogy azok, akik csak rövidebb időre vagy tőzsdei árakhoz kötötten szerződtek az áram- és gázszolgáltatókkal, már most is méregdrágán veszik az energiát, míg akinek még kitart a tavalyi fix áras szerződése, legkésőbb januártól szembesül majd a brutális áremelkedéssel. Ezt pedig majd próbálja áthárítani a vevőire.

Az infláció rengeteg helyen kiütközik majd: az ásványvíz árában, illetve a liszt- és az energiaárak emelkedése a kenyér drasztikus drágulásához vezethetnek. Az éttermi árak akár 30-40 százalékkal is emelkedhetnek, az áram drágulása 200-300 forintos jegyáremelést eredményez a mozikban is. Valószínűleg mindenhol érezteti majd a hatását a megemelkedett energiaár, és nem egy vállalkozás kerül majd válságos helyzetbe a drágulás miatt. Januártól akár csődhullám is következhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm