2 °C Budapest
Pile of Hungary Forint banknotes and coins money

Így csap le az alattomos rezsidémon a gyanútlan magyar lakosságra: ezt már nem ússzuk meg

G7
2021. október 7. 09:54

Drasztikusan drágul az áram és a gáz, a magyar lakosságot ez látszólag mégsem érinti, hiszen a rezsicsökkentés mesterségesen alacsonyan tartja az árakat. Azonban mivel a magyar vállalkozások jelentős részénél már komoly problémát okoz az áremelkedés, előbb-utóbb a lakosság is megérzi ezt a pénztárcáján. Ha nem a sárga csekken, akkor a boltban, vendéglátóhelyeken fogunk többet fizetni.

Jövőre százmilliárdokkal költhetnek többet a magyar cégek áramra és gázra, mint eddig - írja a G7. Ezért nem csak áremelkedésre kell számítani - hiszen aki teheti, megpróbálja áthárítani a növekvő kiadásait a vevőire -, hanem csődhullámra is. A földgáz ára jelenleg már jóval több mint duplája az augusztus véginek, pedig már a nyár utolsó napjaiban is kifejezetten magasan volt az árfolyam.

A tavalyi mélyponthoz képest huszonnégyszeresére emelkedett a földgázár, most szerdán viszont már negyvenszeres volt ez a szorzó. A villamosenergia tőzsdei árában ekkora ingadozás nem volt, de a tavalyi mélyponthoz képest ott is lassan hétszeres a drágulás.

Árcsökkenés szinte biztosan nem várható, így a magyar cégek szempontjából két helyzet képzelhető el. Az egyik, hogy azok, akik csak rövidebb időre vagy tőzsdei árakhoz kötötten szerződtek az áram- és gázszolgáltatókkal, már most is méregdrágán veszik az energiát, míg akinek még kitart a tavalyi fix áras szerződése, legkésőbb januártól szembesül majd a brutális áremelkedéssel. Ezt pedig majd próbálja áthárítani a vevőire.

Az infláció rengeteg helyen kiütközik majd: az ásványvíz árában, illetve a liszt- és az energiaárak emelkedése a kenyér drasztikus drágulásához vezethetnek. Az éttermi árak akár 30-40 százalékkal is emelkedhetnek, az áram drágulása 200-300 forintos jegyáremelést eredményez a mozikban is. Valószínűleg mindenhol érezteti majd a hatását a megemelkedett energiaár, és nem egy vállalkozás kerül majd válságos helyzetbe a drágulás miatt. Januártól akár csődhullám is következhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?