Picture of the University of Szeged, on Dugonics square, during a warm summer afternoon. The University of Szeged, or Szegedi Tudomanyegyetem, is a research university in Hungary located in the countrys third largest city, Szeged, in Csongrad County in the Southern Great Plain cimlapi

Új forintérmét bocsátottak ki Magyarországon: ezért különleges, nagyon sokat ér

2021. november 12. 18:59

A Szegedi Tudományegyetem alapításának centenáriuma tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a mai napon a Szegedi Tudományegyetemen. Ezzel egyidejűleg 3 évre stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény képviseletében Dr. Fendler Judit kancellárasszony és Dr. Kandrács Csaba alelnök úr.

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye, 2010-től kutatóegyetem, 2013 óta kiemelt felsőoktatási intézmény, melyet a brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listája a legjobb magyar egyetemként rangsorol.

Eszmetörténeti gyökerét a Kolozsvári Egyetem 1581-es (440 évvel ezelőtti) alapítása jelenti. 1921-ben, a trianoni békekötés következtében az egyetem Szegedre költözött, ettől az időponttól számítjuk a szegedi felsőoktatás elindulását. Az egyetem tudománytörténeti jelentőségét professzori karának hazai és nemzetközi súlya adja meg. Tanárai közül kiemelkedik Szent-Györgyi Albert, akit az egyetemen végzett kutatásaiért 1937-ben Nobel-díjjal tüntettek ki.

A Magyar Nemzeti Bank Szegedi Tudományegyetem megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala épületének homlokzati ábrázolása látható, előtérben a Dugonics teret meghatározó szökőkúttal. Az előlap szélén, félköriratban, fent a „100 ÉVES A SZEGEDI FELSŐOKTATÁS” felirat utal a kibocsátás apropójára. Lent, a szökőkút kávája ívét követve a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az épület ábrázolása fölött, bal oldalon a „2021” verési évszám, jobb oldalon a „BP.” verdejel, középen a „10 000” értékjelzés és az „Ft” rövidítés olvasható. A központi motívumba illesztve, jobb oldalon található az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Az emlékérmék hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós fiatalkori portréja jelenik meg, melytől balra olvasható a kutató kézjegye. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM”, lent, kissé jobbra csúsztatva a „SZENT-GYÖRGYI ALBERT EGYETEME” felirat teszi teljessé az érmeképet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 - 5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Szegedi Tudományegyetem” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. november 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Az emlékérmék kibocsátásával egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank és a Szegedi Tudományegyetem 3 évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. A két intézmény közötti együttműködés stratégiai célja a pénzügyi kultúra erősítése, terjesztése, a pénzügyi tudatosság, valamint a nemzeti versenyképesség fejlesztése. Az együttműködés kiinduló alapja a Magyar Nemzeti Bank részéről annak versenyképességfejlesztési, társadalmi felelősségvállalási, valamint közgondolkodási programja. Ehhez társul az az értékes tudásanyag, amely a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezésre áll és amely a Magyar Nemzeti Bank birtokában lévő szaktudás becsatornázása révén közös fejlődést tesz lehetővé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem