23 °C Budapest
Picture of the University of Szeged, on Dugonics square, during a warm summer afternoon. The University of Szeged, or Szegedi Tudomanyegyetem, is a research university in Hungary located in the countrys third largest city, Szeged, in Csongrad County in the Southern Great Plain cimlapi

Új forintérmét bocsátottak ki Magyarországon: ezért különleges, nagyon sokat ér

2021. november 12. 18:59

A Szegedi Tudományegyetem alapításának centenáriuma tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a mai napon a Szegedi Tudományegyetemen. Ezzel egyidejűleg 3 évre stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény képviseletében Dr. Fendler Judit kancellárasszony és Dr. Kandrács Csaba alelnök úr.

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye, 2010-től kutatóegyetem, 2013 óta kiemelt felsőoktatási intézmény, melyet a brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listája a legjobb magyar egyetemként rangsorol.

Eszmetörténeti gyökerét a Kolozsvári Egyetem 1581-es (440 évvel ezelőtti) alapítása jelenti. 1921-ben, a trianoni békekötés következtében az egyetem Szegedre költözött, ettől az időponttól számítjuk a szegedi felsőoktatás elindulását. Az egyetem tudománytörténeti jelentőségét professzori karának hazai és nemzetközi súlya adja meg. Tanárai közül kiemelkedik Szent-Györgyi Albert, akit az egyetemen végzett kutatásaiért 1937-ben Nobel-díjjal tüntettek ki.

A Magyar Nemzeti Bank Szegedi Tudományegyetem megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala épületének homlokzati ábrázolása látható, előtérben a Dugonics teret meghatározó szökőkúttal. Az előlap szélén, félköriratban, fent a „100 ÉVES A SZEGEDI FELSŐOKTATÁS” felirat utal a kibocsátás apropójára. Lent, a szökőkút kávája ívét követve a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az épület ábrázolása fölött, bal oldalon a „2021” verési évszám, jobb oldalon a „BP.” verdejel, középen a „10 000” értékjelzés és az „Ft” rövidítés olvasható. A központi motívumba illesztve, jobb oldalon található az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Az emlékérmék hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós fiatalkori portréja jelenik meg, melytől balra olvasható a kutató kézjegye. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM”, lent, kissé jobbra csúsztatva a „SZENT-GYÖRGYI ALBERT EGYETEME” felirat teszi teljessé az érmeképet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 - 5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Szegedi Tudományegyetem” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. november 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Az emlékérmék kibocsátásával egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank és a Szegedi Tudományegyetem 3 évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. A két intézmény közötti együttműködés stratégiai célja a pénzügyi kultúra erősítése, terjesztése, a pénzügyi tudatosság, valamint a nemzeti versenyképesség fejlesztése. Az együttműködés kiinduló alapja a Magyar Nemzeti Bank részéről annak versenyképességfejlesztési, társadalmi felelősségvállalási, valamint közgondolkodási programja. Ehhez társul az az értékes tudásanyag, amely a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezésre áll és amely a Magyar Nemzeti Bank birtokában lévő szaktudás becsatornázása révén közös fejlődést tesz lehetővé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?