31 °C Budapest
shopping cart in supermarket aisle with product shelves interior defocused blur background cimlapi

Benzin, kávé, csokoládé: a tengeren túlon sokkal olcsóbb, mint itthon - mi folyik itt?

2021. november 6. 16:03

Egy Kanadában élő magyar YouTube-os járta körbe a helyi szupermarketet, hogy összevesse az élelmiszerek árait az itthoniakkal. Mint kiderült, jócskán van különbség az árcédulák között, ellenben kint az építőanyagok jóval olcsóbbak, mint Magyarországon, ahogy az üzemanyag is. Azonban az élelmiszerek hiába kerülnek duplájába Kanadában, mint itthon, az ottani minimálbér kb. háromszorosa az itthoninak, az átlagfizetés pedig átszámolva 1,2 millió forint. Úgyhogy arányaiban a kanadaiakat terheli meg kevésbé a bevásárlás.

Egy kanadában élő magyar vlogger indult bevásárlótúrára egyik videójában. Arra volt kívácsi, hogy hogy viszonyulnak a hazai árak a kintiekhez.

Török Ábel útja elsőként a lisztekhez vezetett, egy kiló búzafinomlisztet itthon 179 forintos áron talált az egyik nagyáruház webshopjában. Kanadában csak 5 kilós kiszerelésben lehet lisztet venni a legolcsóbb ebből 5,98 kanadai dollárba került.

 • Átszámolva kiderült, hogy Kanadában egy kiló liszt 294 forintba került a videó elkészültekor.
 • 340 gramm Starbucks szemeskávé kint átváltva 2935 forintba került, mialatt az itthoni webshopokban 4 ezer forintk körüli áron kínálták.
 • A fél kilós, legrosszabb kenyér Kanadában 95 cent, azaz kb. 230 forint, itthon egy kilós félbarna kenyér került 279 forintba.
 • 1000 ml tejföl viszont Kanadában került kevesebbe, átszámolva 1200 forintba, mialatt itthon 1250-ért talált a webshopokban.
 • 12 tojás Kanadában 950 forint, illetve a szabadon tartott tyúkoktól származó termékből ugyenennyi már több mint 1500 forint átszámolva. Magyarországon 12 tojás a vlogger összeállítása szerint 708 forintba kerül.
 • Egy kiló koktélparadicsom a kanadai boltban 1615 forint volt, míg itthon ugyanennyit 1398 forintért lehet venni.
 • A Gala alma is Kanadában volt drágább, egy kilóért átváltva 1627 forintot kértek, itthon 1398-ért talált az egyik magyar boltban.
 • A csirkemell viszont brutálisan drága: Kanadában több mint 3400 forint volt kilója, a magyar ár 1298/kg. Az organikus forrásból származó csirkemellek között is nagy az eltérés, a tengerentúlon több mint 4800 forint egy kiló, mialatt itthon kicsit több mint 3600-ért talált.
 • A marhasteak kilója Kanadában több mint 10 ezer forint volt, Magyarországon 7500-ért is talált.
 • A hatalmas kiszerelésen kapható édességek és egyéb nassok borzasztóan olcsók Kanadában: kevesebb mint 5000 forintért kínáltak például 120 darab népszerű csokit.
 • A RedBull kint majdnem 1000 forintba került az áruházban, mialatt Magyarországon 340 körül volt kapható.

Mint később a videós kifejtette, az élelmiszerboltokban legtöbb dolog kb. duplaannyiba kerül, mint itthon - főként a minőségibb termékek. Viszont faanyagok tekintetében lényegesen olcsóbb Kanada: egy OSB-lap például kint 7400 forintba került, mialatt Magyarországon egy ugyanakkoráért 14-15 ezret kérnek el.

A vlogger ellátogatott egy benzinkútra is, ahol kiderült, hogy

Összességében, bár az élelmiszerek drágábbak, Török Ábel arra jutott, hogy a kinti fizetésekhez viszonyítva viszont arányaiban sokkal olcsóbb Kanadában az élet, mint Magyarországon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyivel keresnek kint többet?

A Trading Economics adatai szerint Kanadában a legkisebb órabér 14,35 kanadai dollár volt, ami 3590 forintnak felel meg. Az átlagfizetés ennek több mint a duplája, 30,91 kanadai dollár azaz több mint 7700 forint.

Magyarországon a KSH adatai szerint augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 426 500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt. A bruttó kereset mediánértéke 348 100 forint volt - tehát pontosan ugyanannyian kerestek ennél az összegnél többet, mint kevesebbet. A legkisebb keresetek jövőre fognak bruttó 200 ezer forintra emelkedni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm