21 °C Budapest
Itt a matek: pontosan ekkora pénzkidobás a cigaretta, rengeteget költenek rá a magyarok

Itt a matek: pontosan ekkora pénzkidobás a cigaretta, rengeteget költenek rá a magyarok

2021. október 21. 16:01

A The Lancet hetilap adatainak megfelelően 2019-ben a dohányzó emberek száma a világon elérte az 1,14 milliárdot. Az Egészségügyi Világszervezet ezt egy olyan dohányjárványnak nevezi, amely évente 8 millió embert öl meg. És még nagyon drága is.

A Picodi.com ellemzői elhatározták, hogy a pénzügyi szempontokat veszik figyelembe a dohányzással kapcsolatban. Megtudták, hogy különbözik a cigaretta ára a világ 104 országaiba, és kiszámoltuk, hogy a dohányosok mennyi pénzt költenek cigarettára évente.

Az értékelésünkben szereplő országok közül a dohányosok Ausztráliában fizetik a legmagasabb árat. Ott egy húsz szálú cigaretta ára 21,77 €. Az ilyen ár az ausztrál hatóságok tudatos politikájának eredménye, amely a dohányosok számának csökkentésére irányul. A jövedéki adó ebben az országban 2013 és 2020 között évente 12,5%-kal emelkedett.

A legdrágább cigarettával rendelkező országok csoportjába tartozik Új-Zéland (dobozként 20,99 euró), Írország (14 euró) és Nagy-Britannia (13,31 euró).

Magyarország ebben az értékelésben a 66 helyet foglalja el a cigaretta 1.550 Ft (4,40 €) dobozkénti árával - ez mostanra már nyilván magasabb -. A szomszédos Ausztriában egy doboz cigaretta drágább – 5,5 € (77 hely az értékelésben), míg Szlovákiában és Lengyelországban olcsóbb – 4,40 € és 3,94 €.

Az értékelés másik végén Nigéria (0,82 € dobozonként) és Kazahsztán (1 €) található. Olcsón lehet megvenni a cigarettát Ukrajnában (1,90 €) és Törökországban (1,79 €) is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzkidobás

A tudósok adatai szerint az elszívott cigaretták éves száma eléri a 7,41 billió (7.410.000.000.000) darabot, ami egy dohányzóra nézve 18 cigarettát jelent. Mennyi pénzt költenek a dohányzók évente, és a jövedelem hány százalék „eszi meg” ez az egészségtelen szokás? Az elfogyasztott dohány mennyisége országonként változik, de vizsgálatunk elvégzéséhez azt feltételeztük, hogy egy átlagos dohányzó évente 365 csomag cigarettát vásárol - írja közleményében a Picodi.

Magyarországon napi 1 doboz elszívásával egy év alatt 1.606 eurót (565.675 HUF) lehet elkölteni.

Hazánkban ez az éves adók utáni átlagjövedelem 26%-ának felel meg. Hasonló költségek várják a Portugália, Nagy-Britannia és Bosznia dohányzóit is (minden egyes esetben 25%). A jövedelem nagy százalékát „eszi meg” a dohányzás Jamaicában (38%), a Dominikai Köztársaságban (41%) és Ugandában (44%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem