8 °C Budapest
Itt a matek: pontosan ekkora pénzkidobás a cigaretta, rengeteget költenek rá a magyarok

Itt a matek: pontosan ekkora pénzkidobás a cigaretta, rengeteget költenek rá a magyarok

2021. október 21. 16:01

A The Lancet hetilap adatainak megfelelően 2019-ben a dohányzó emberek száma a világon elérte az 1,14 milliárdot. Az Egészségügyi Világszervezet ezt egy olyan dohányjárványnak nevezi, amely évente 8 millió embert öl meg. És még nagyon drága is.

A Picodi.com ellemzői elhatározták, hogy a pénzügyi szempontokat veszik figyelembe a dohányzással kapcsolatban. Megtudták, hogy különbözik a cigaretta ára a világ 104 országaiba, és kiszámoltuk, hogy a dohányosok mennyi pénzt költenek cigarettára évente.

Az értékelésünkben szereplő országok közül a dohányosok Ausztráliában fizetik a legmagasabb árat. Ott egy húsz szálú cigaretta ára 21,77 €. Az ilyen ár az ausztrál hatóságok tudatos politikájának eredménye, amely a dohányosok számának csökkentésére irányul. A jövedéki adó ebben az országban 2013 és 2020 között évente 12,5%-kal emelkedett.

A legdrágább cigarettával rendelkező országok csoportjába tartozik Új-Zéland (dobozként 20,99 euró), Írország (14 euró) és Nagy-Britannia (13,31 euró).

Magyarország ebben az értékelésben a 66 helyet foglalja el a cigaretta 1.550 Ft (4,40 €) dobozkénti árával - ez mostanra már nyilván magasabb -. A szomszédos Ausztriában egy doboz cigaretta drágább – 5,5 € (77 hely az értékelésben), míg Szlovákiában és Lengyelországban olcsóbb – 4,40 € és 3,94 €.

Az értékelés másik végén Nigéria (0,82 € dobozonként) és Kazahsztán (1 €) található. Olcsón lehet megvenni a cigarettát Ukrajnában (1,90 €) és Törökországban (1,79 €) is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzkidobás

A tudósok adatai szerint az elszívott cigaretták éves száma eléri a 7,41 billió (7.410.000.000.000) darabot, ami egy dohányzóra nézve 18 cigarettát jelent. Mennyi pénzt költenek a dohányzók évente, és a jövedelem hány százalék „eszi meg” ez az egészségtelen szokás? Az elfogyasztott dohány mennyisége országonként változik, de vizsgálatunk elvégzéséhez azt feltételeztük, hogy egy átlagos dohányzó évente 365 csomag cigarettát vásárol - írja közleményében a Picodi.

Magyarországon napi 1 doboz elszívásával egy év alatt 1.606 eurót (565.675 HUF) lehet elkölteni.

Hazánkban ez az éves adók utáni átlagjövedelem 26%-ának felel meg. Hasonló költségek várják a Portugália, Nagy-Britannia és Bosznia dohányzóit is (minden egyes esetben 25%). A jövedelem nagy százalékát „eszi meg” a dohányzás Jamaicában (38%), a Dominikai Köztársaságban (41%) és Ugandában (44%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem