7 °C Budapest
A middle-aged woman in white jeans and a yellow sweater sitting on the bed in a yoga pose in front of a laptop and a cup of coffee. Remote work at home. Online shopping in quarantine period

Riadót fújtak a magyarok: mi történik ezeknél a vásárlásoknál?

2021. szeptember 24. 08:29

Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.

A jegybank adatai szerint a második negyedévben 53,7 millió bankkártyás vásárlási tranzakciót indítottak interneten keresztül Magyarországon. Ez ugyan 19,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest, de az egy évvel korábbi 31,2 százalékos bővüléstől  jóval elmarad. A darabszám növekedésének lassulásáért elsősorban a külföldre irányuló tranzakciók okolhatók: itt 16,7 százalékos bővülést mért az MNB, 22,9 milliós második negyedéves mennyiség mellett - írta a lap.

Az interneten keresztül indított kártyás vásárlási tranzakciók értéke 18,4 százalékkal, kicsivel 650 milliárd forint fölé nőtt. Itt viszont a külföldre irányuló tranzakciók húzták a növekedést, ezeknél több mint az egynegyedével, 253,1 milliárd forintra emelkedett az összérték. A belföldi netes vásárlási tranzakcióknál nem egészen 15 százalékos emelkedést mért a jegybank, 369,9 milliárd forintos összértékben.    

A második negyedévben az internetes vásárlási tranzakcióknál kimutatott növekedési ütem nagymértékben elmarad a fizikai kereskedőknél - az üzletekben - mért bővülés mértékétől is, ahol a tranzakciók darabszáma 32,4, értéke pedig 30,3 százalékkal emelkedett - írta a Világgazdaság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem