2 °C Budapest
Organic produce in grocery store shelf, Vegetables For Sale In Market.

Ne reménykedjünk: maradnak az egekben a zöldségárak, lassan ez is luxus lesz

2021. szeptember 20. 09:27

Idén már nem számíthatunk arra, hogy érdemben csökkennek majd a zöldségek árai - ugyanakkor a szakértők szerint csökkenés sem várható, megragadunk a mostani, elég magas szinten. A drágulás oka többek között a gyenge forint, a másik a kőolajárak emelkedése, és hogy mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek. 

Az év hátralévő részében már nem várható az zöldségárak drámai emelkedése, de az árak csökkenésre sem lehet számítani – írta a Népszava. Példaként említik a paradicsomot, mely fajtától függően 650-980 forintba is kerülhet a piacokon.

A drágulás egyik oka a gyenge forint, a másik a kőolajárak emelkedése, és hogy mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek. Az üzemanyag-árrobbanás a szállítási költségeket is növelte, így a zöldségágazat termelési költségei jelentős mértékben nőttek az elmúlt hónapokban. Ezek a hatások pedig több zöldségre is hatással voltak.

Jelenleg a zöldbab számít a tehetősek csemegéjének, azt ugyanis 1200-1400 forint/kilogramm áron lehet kapni. Zöldborsót bár nem túl sokáig kínáltak a piacokon, de akkor is aranyáron. Ennek oka, hogy a korábbi években megszokott hektáronkénti 6 tonnás termés helyett idén csak 5,2-5,3 tonna termett. Ráadásul a borsótermés kisebb része kerül friss áruként a piacokra, a nagyját a konzerv- illetve a hűtőipar vásárolja föl.

A fogyasztói árakat nem a termelők szabják meg, ők a sor elején vannak – mondta a lapnak Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának elnöke. Szerinte nehéz év lesz az idei is, hiszen több súlyos gonddal kellett a termelőknek szembesülniük, melyek egyike a munkaerőhiány: a nettó 1500 forintos órabérért sem tolonganak az idénymunkások a gazdáknál. Növeli a gondokat, hogy főleg a hajtatott termelésben, üvegházban, fóliában az sem mindegy, hogy milyen a munka minősége. Például egy tő paradicsomnak egy év alatt legalább 8 ezer forintot hasznot kell termelnie. Ha letörik a növénycsúcs, már feleződik a haszon – mondta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy mindezek ellenére a zöldségárak az év hátralévő időszakában inkább stagnálni fognak, az annak tudható be, hogy a 80-85 ezer hektár zöldségtermő terület mintegy 70-75 százaléka öntözött és ez ad bizonyos termelési biztonságot – mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem