7 °C Budapest
Organic produce in grocery store shelf, Vegetables For Sale In Market.

Ne reménykedjünk: maradnak az egekben a zöldségárak, lassan ez is luxus lesz

2021. szeptember 20. 09:27

Idén már nem számíthatunk arra, hogy érdemben csökkennek majd a zöldségek árai - ugyanakkor a szakértők szerint csökkenés sem várható, megragadunk a mostani, elég magas szinten. A drágulás oka többek között a gyenge forint, a másik a kőolajárak emelkedése, és hogy mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek. 

Az év hátralévő részében már nem várható az zöldségárak drámai emelkedése, de az árak csökkenésre sem lehet számítani – írta a Népszava. Példaként említik a paradicsomot, mely fajtától függően 650-980 forintba is kerülhet a piacokon.

A drágulás egyik oka a gyenge forint, a másik a kőolajárak emelkedése, és hogy mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek. Az üzemanyag-árrobbanás a szállítási költségeket is növelte, így a zöldségágazat termelési költségei jelentős mértékben nőttek az elmúlt hónapokban. Ezek a hatások pedig több zöldségre is hatással voltak.

Jelenleg a zöldbab számít a tehetősek csemegéjének, azt ugyanis 1200-1400 forint/kilogramm áron lehet kapni. Zöldborsót bár nem túl sokáig kínáltak a piacokon, de akkor is aranyáron. Ennek oka, hogy a korábbi években megszokott hektáronkénti 6 tonnás termés helyett idén csak 5,2-5,3 tonna termett. Ráadásul a borsótermés kisebb része kerül friss áruként a piacokra, a nagyját a konzerv- illetve a hűtőipar vásárolja föl.

A fogyasztói árakat nem a termelők szabják meg, ők a sor elején vannak – mondta a lapnak Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának elnöke. Szerinte nehéz év lesz az idei is, hiszen több súlyos gonddal kellett a termelőknek szembesülniük, melyek egyike a munkaerőhiány: a nettó 1500 forintos órabérért sem tolonganak az idénymunkások a gazdáknál. Növeli a gondokat, hogy főleg a hajtatott termelésben, üvegházban, fóliában az sem mindegy, hogy milyen a munka minősége. Például egy tő paradicsomnak egy év alatt legalább 8 ezer forintot hasznot kell termelnie. Ha letörik a növénycsúcs, már feleződik a haszon – mondta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy mindezek ellenére a zöldségárak az év hátralévő időszakában inkább stagnálni fognak, az annak tudható be, hogy a 80-85 ezer hektár zöldségtermő terület mintegy 70-75 százaléka öntözött és ez ad bizonyos termelési biztonságot – mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?