New cars parking at dealership.

Nagyon kapósak lettek a használt kocsik: ezek a magyarok kedvenc márkái

2021. szeptember 3. 11:34

Augusztusban ismét csaknem 11 ezer importált használt személyautót regisztráltak az országban. Egy felmérés adatai szerint a behozott használt autók száma 10 901 volt, ami 12 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet.

Az első negyedévben az importált használt autók mennyisége még 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékektől. Április óta a piac szereplői fokozatosan hozzák be a lemaradást: az idén eltelt nyolc hónap összesített adatai már csupán 1,9 százalékos elmaradást mutatnak az előző év hasonló időszakához képest. A JóAutók.hu előrejelzése szerint év végére az idén behozott mennyiség akár meg is haladhatja a tavalyi 130 400-as szintet. Ennek a prognózisnak a teljesülését főként egy erősebb járványhullám, és a vele járó esetleges komolyabb korlátozások akadályozhatják meg,

Az importot jelenleg két tényező is pörgeti – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Egyrészt nyáron jelentősen lazultak az utazási korlátok, ami elsősorban a magánimport növekedését okozta. Másrészt az egyre súlyosabb chiphiány már hosszabb-rövidebb leállásokat okoz a gyártásban, ami növeli az átadási határidőket az újautó-piacon. Ebben a helyzetben a korábbinál több vásárló dönt úgy, hogy az új autó helyett néhány éves használt autót keressen, amit jó eséllyel a külföldi kínálatban talál meg.”

Az idén behozott valamivel több mint 85 ezer használt autó összetétele az előző évhez képest a kisebb autók felé tolódott el. A kisautók és az alsó-középkategóriás autók részesedése az importból a tavaly ilyenkor kimutatott 43-ről 47 százalék fölé emelkedett. Az importot korábban szintén jellemző státuszmárkák közül az Audi, a BMW és a Mercedes a hatodik, hetedik és nyolcadik helyet foglalja el, miközben a Hyundai a nyolcadikról az ötödik helyre kapaszkodott fel egy év alatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A használtautó-import mennyisége az év eddigi nyolc hónapjában összesen 85 322 volt, ami mindössze 1,9 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 87 005 darabtól. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma is hasonló mértékű, 85 015 volt, ami 8,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 67 729-es értéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem