23 °C Budapest
Store open sign hanging on the window

Nesze neked pandémia: idén év elején már sokkal kevesebbet vásároltak a magyarok, mint tavaly ilyenkor

2021. május 6. 12:02

2021. márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – a március 8-tól hatályos, kiskereskedelmet is érintő újabb korlátozások hatásának és a tavaly kezdődő járvány miatti bázishatás eredményeként – a nyers adat szerint 1,5, naptárhatástól megtisztítva 2,0%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

2021. márciusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 2,0%-kal csökkent - derült ki a KSH friss adataiból. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,0%-kal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8%-kal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9%-kal mérséklődött.

Az üzletbezárások jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintették, melynek forgalma összességében 5,9%-kal csökkent. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (8,8%). A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (19%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (22%), a bútor-, műszakicikk- (46%), a textil-, ruházati és lábbeli- (48%), valamint a használtcikküzletekben (59%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 13%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 62%-kal bővült, amellyel 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma egy év után ismét növekedésnek indult, a forgalom volumene 2,1%-kal haladta meg a tavalyi szintet. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9%-kal nőttek.

Mindez azt jelenti, hogy 2021. márciusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1095 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 51%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2021. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 3,2%-kal csökkent. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,8%-kal csökkent az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?