16 °C Budapest
Ezért olyan finom szanki konyakmeggy titka: máig hűek az eredeti recepthez

Ezért olyan finom szanki konyakmeggy titka: máig hűek az eredeti recepthez

2021. március 28. 08:31

Több mint százéves hagyománya van a csokoládés konyakmeggy gyártásának, amit a svájci származású, ám Budapesten alkotó cukrász, csokoládé-készítő mester, Émile Gerbeaud honosított meg Magyarországon. Sokan sokféleképp készítik, Szankon azonban máig hűek a rendszerváltás előtti receptúrához és a kétkezi gyártási folyamathoz. A 2017 óta a Bács-Kiskun Megyei Értéktár részét képező szanki konyakmeggy múltjáról, jelenéről és jövőjéről a manufaktúra tulajdonosa, Ritzelné Orbán Mária beszélt a HelloVidéknek.

Szank község helyi értékké emelkedett édessége egy kiskunmajsai üzemben kezdte hódító útját, ahol 1978-tól egészen a tsz felszámolásáig, közel 30 évig készítették, a csúcsidőben nem kevesebb, mint 160 dolgozóval. Jó néhány év eltelt, mire 2013-ban Szank Önkormányzata a település gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Házában helyet biztosított a miniüzem számára, és így több éves kihagyást követően a hagyomány új erőre kapott.

Az alapgondolat szerint a községbe látogató turistáknak mutatták volna be, anno hogyan készítették a konyakmeggyet, de mivel nem szerették volna, hogy a végtermék kárba vesszen, ezért egy vállalkozást építettek rá, hogy a Ritz Chocolate márkanéven futó szanki konyakmeggybe a csokoládéillattól megrészegültek bármikor beleharaphassanak. Noha a köntös új, a legtöbb eszközhöz és az eredeti receptúrához hívek maradtak, nem beszélve arról, ami a település édességének igazi titkát adja, hogy a mai napig kézzel készül.

A manufaktúra vezetője, Ritzelné Orbán Mária kifejtette, nem véletlenül ragaszkodnak ehhez a rendkívül nagy monotonitástűrést igénylő gyártástechnológiához.

Részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?