12 °C Budapest

Már a kocsonya is a gazdagok étele? Ennyibe kerül egy adag a luxuséttermekben

2020. december 18. 11:01

A kocsonya egyike a legmegosztóbb magyar fogásoknak, viszont sokan nem tudják elképzelni a telet enélkül az étel nélkül. Az elkészítésére viszont annál kevesebben vállalkoznak, étterembe pedig a pandémia okán nem igazán ülhetünk be egy kocsonyavacsorára. Mégsem kell lemondaniuk róla idén sem, hiszen bár a vendéglátóhelyek bezárták kapuikat, a konyháik azonban nyitva vannak: elvitelre és házhozszállítással is rendelhetünk számos helyről a kocsonyát. A Pénzcentrum listába szedte a legjobb éttermeket, amelyek idén is árusítják az ételt és azt is megmutatjuk, mennyibe kerül egy adag.

Bár a kocsonya még nem küzdötte fel magát a hungarikumok közé, mint például a bajai és tiszai halászlé, része a Magyar Értéktárnak és kétségkívül a magyar gasztronómia egyik különleges, hagyományos fogása. Igaz, megosztó étel, akárcsak a pacal, mégis a mai napig sokan kedvelik. Azonban egyre kevesebben fognak neki házilag a készítésének, hiszen időigényes, nagy mennyiségben érdemes főzni, és kezdő szakácsként nem is garantált a siker. 

A kötelező zárvatartás, kijárási korlátozás miatt aligha jutunk el idén étterembe, szerencsére azonban nem kell lemondanunk a gasztronómiai élményekről, hiszen idén rengeteg vendéglátóhely döntött úgy, hogy leveszi elviteles és házhoz menő karácsonyi menüket, gourmet csomagokat állítottak össze kifejezetten az ünnepre. Más helyek elkezdték felvenni az előrendeléseket halászlére, vagy elviteles bejgligyártásba fogtak. Rengeteg hely kínálja a kifejezetten téli fogást, a kocsonyát is.

A kocsonya árak nagyon változók, ételkiszállítással foglalkozó oldalakon, az éttermek honlapján, vagy közösségi média felületeken találhatunk 690 és 3200 forintért is. Természetesen az ár merőben függ attól is, hogy mindössze két deci léről van-e szó, egy kis hússal, vagy éppel fürjtojással tálalják-e. 

Látható, hogy a legjobb hazai éttermekben is, mint a Textúra, Pasztell vagy Larus étterem (a Dining Guide Étteremkalauza szerint az országos top100 közé sorolja őket) is 1900-2800 egy adag kocsonya, és találunk drágábbakat és olcsóbbakat is ennél. Természetesen nem csak önmagában az étel ára számít, mert nyilvánvalóan nem akar senki átautózni, vagy tömegközlekedni a városon, hogy 200 forintot spóroljon a kocsonyán. Ha pedig kiszállítással kérjük, annak ára is döntő lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mert hiába kerül valahol 700-800 forintba egy adat, ha a kiszállítás ennek többszöröse. Sajnos, mivel a korlátozások okán kevesebbet tartozkodik az ember az utcán, nem annyira veszi észre a lakóhelye közelében lévő árusítóhelyeket. A környezetünkben lévő éttermek karácsonyi, téli kínálatát a jól elhelyezett táblák is jelezték. Most aki kocsonyát szeretne rendelni, rá van utalva az online elérhető információkra, viszont ha már így alakult, érdemes lehet új helyeket felfedezni, és ha étteremben nem lehet, akkor otthon megszerezni a gasztronómiai élményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem