7 °C Budapest

A koronavírus-járvány sem tartja vissza az adakozni vágyókat

2020. december 16. 10:30

A koronavírus megjelenése az élet minden területére hatással volt, így az adakozásra is. Egy tavalyi, 1000 fős mintán végzett kutatás szerint a 18-59 éves lakosság 68%-áról mondható el, hogy valamilyen rendszerességgel adakozik, és az is kiderült, hogy az ünnepek közeledtével gyakoribb a jótékonykodás. Utánajártunk, hogy idén télen, ebben a speciális helyzetben hogyan lehet a legbiztonságosabban segíteni a rászorulókon.

Egy tavaly novemberben, ezer ember részvételével készült felmérés során kiderült, hogy a 18-59 éves lakosság 68%-áról mondható el, hogy valamilyen rendszerességgel adakozik. Az adományozók legnagyobb része, 52% azok közé tartozik, akiket az érzelmeik hajtanak az önzetlenségben: jó érzéssel tölti el őket, ha másokon segíthetnek.

A segítőszándék leginkább a rászorulók támogatásában nyilvánul meg, de sokan áldoznak nélkülöző vagy beteg gyermekek számára is. A tavalyi kutatásból kirajzolódott, hogy a legtöbben pénzadománnyal segítenek másokon, de sokan vannak, akik szívesen adnak ruhát, tartós élelmiszert, gyerekjátékot, tanszert és könyvet, vagyis olyan praktikus és hasznos tárgyakat, eszközöket, szükségleti cikkeket, amelyek a mindennapi élethez nélkülözhetetlenek. Az idei év azonban más, mint a többi, és az egészségügyi hatóságok ajánlását megfogadva a legtöbb szervezet nem fogad használt termékeket. Így van ezzel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

Így segíthetünk idén a rászorulókon

2020 jelentős kihívások elé állított mindenkit, a korábban megszokott jótékonykodás idén nem jöhetett szóba

- mondta a Pénzcentrumnak Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője, hozzátéve, a magánszemélyektől kapott adományok száma jelentősen megcsappant, a céges adományok száma azonban nőtt.

Míg a korábbi években nagy segítséget jelentett a 200 és 500 forintos adománykártyák bevétele, melyeket a SPAR és INTERSPAR áruházakban és az interneten lehet megvásárolni, idén ezek forgalma jelentős csökkenést mutat, ugyanis a pénztárosok védelmében felszerelt leheltvédő plexi értelemszerűen kiszorította az adománykártyák helyét a pénztáraknál.

Az adománykártyák vásárlása idén év közben visszaesett, a SPAR azonban megtérítette a kiesett összeget. Próbálunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és felhívni az emberek figyelmét, hogy online is van lehetőségük pénzadománnyal segíteni a hátrányos helyzetű családokon

- mondta a szakember.

Adakozz online!

Romhányi Tamás elmondta, a korábbi évek tapasztalatai alapján a legfontosabb az adománygyűjtő-akció során a személyesség, hogy megszólítsák az embereket, legyen személyes kapcsolat az adománygyűjtő szervezet és az adakozók között.

A COVID-19 ezt most lehetetlenné teszi, az önkénteseink egészségének védelmében idén a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei nem lesznek jelen az áruházakban, hogy átvegyék az adománynak szánt tartós élelmiszereket. Ki kellett találnunk egy új megoldást

- mondta, hozzátéve, a SPAR Magyarország hosszú évek óta partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak az Adni Öröm! élelmiszeradomány-gyűjtő akcióban, idén viszont a korábbiaktól eltérően nem személyes gyűjtőpontokon lehet majd leadni az adományokat.

2020. december 16. és 21. között a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban a kihelyezett Adni Öröm! állványokon, valamint a tartós élelmiszerek mellett adománykártyákat helyeznek ki, amelyek megvásárlásával lehet hozzájárulni, hogy egy nehezebb helyzetben élő karácsonya szebb legyen.

Adakozni az online bevásárlás során is lehet a SPAR online shopon keresztül, a befolyt összegből pedig a Szeretetszolgálat élelmiszer-csomagokat állít össze, és juttatja el azokat a rászorulóknak még karácsony előtt. A szakember azt mondta, nagyon bíznak abban, hogy idén is több ezer nehéz körülmények között élő embernek tudnak segíteni.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta. Az Adni Öröm! akció részleteiről itt olvashatnak bővebben.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem