14 °C Budapest

Régenvárt újítás a magyar boltokban: már terminál sem kell a kártyás fizetéshez

2020. november 18. 18:28

A Mastercard és a Fizetési Pont bejelentette, hogy mostantól a magyar kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra, így akár terminál igénylése nélkül tehetnek eleget a januárban életbe lépő új szabályozásnak, amely kötelezővé teszi legalább egyfajta elektronikus fizetési lehetőség biztosítását online kasszával rendelkező kereskedőknek.

A Fizetési Pont az első szolgáltató, amely sikeresen hajtott végre Magyarországon kártyás fizetést SoftPos technológiával. A fejlesztés a Mastercard Doppio nevű infrastruktúra fejlesztési programjának keretei között valósult meg.

A Fizetési Pont SoftPos technológia lényege, hogy a kereskedő Android-rendszeren futó okostelefonnal is fogadhat kártyás vagy mobiltárcás fizetéseket. Hamarosan újabb szolgáltatóknál is elérhető lesz ez a megoldás Magyarországon.

A Doppio programot közel egy éve azzal a céllal hívtuk életre, hogy három éven belül megduplázzuk a hazai elfogadóhelyek számát. Ehhez két innováció is nélkülözhetetlen volt: a termináligénylési folyamat digitalizálása és lerövidítése, valamint azon piaci szereplők támogatása, akik színesebb, testre szabottabb szolgáltatásokkal képesek megszólítani a kérdésben leginkább érintett KKV szektort. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen rövid idő alatt mindkettőt megvalósítottuk. A SoftPos megoldásokkal pedig egy újabb lépést teszünk előre, hiszen így külön eszközre sem lesz szüksége a vállalkozóknak ahhoz, hogy a kártyás fizetést biztosítsák

- mondta a bejelentés kapcsán Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója. "A Fizetési Pont történelmet írt azzal, hogy Magyarországon először hajtott végre bankkártyás vásárlást a SoftPos technológia alkalmazásával. Mindez része annak az alapvető filozófiánknak, hogy ügyfeleinknek a legkorszerűbb, leghatékonyabb megoldásokat biztosítsuk. Ráadásul ez az új, forradalmi technológia nem kerül többe számukra, mintha hagyományos POS terminált használnának" - mondta a bejelentés kapcsán Fekete Diána, a Fizetési Pont szóvivője.

A Fizetési Pont azon szektorokban, ahol a legalkalmasabb fizetési megoldás a SoftPos, további kedvezményeket is biztosít, így például a taxisok, orvosok, folyamatosan úton lévő vállalkozók, kereskedők jelentős árengedménnyel veheti igénybe a szolgáltatást. Ráadásul csak a Fizetési Pontnál érhető el a vissza nem térítendő 80.000 forintos állami támogatás, melyet a SoftPos szolgáltatás mellé is biztosítanak. Az érdeklődőkkel pedig a digitális igénylésnek köszönhetően gyakorlatilag pár perc alatt megkötik a szerződést.

A SoftPos megoldás lényege, hogy az NFC-s fizetéseket - ilyen az érintésmentes kártyás és mobiltárcás fizetés is - a vállalkozó saját telefonján tudja fogadni. Ehhez egy Android rendszeren futó, NFC chippel ellátott készülékre van csupán szükség; a piacon lévő okostelefonok jelentős része megfelel ezeknek a feltételeknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A most induló szolgáltatás a PIN-kódos hitelesítést nem igénylő, jellemzően 15.000 Ft-nál kisebb összegű tranzakciók esetén lesz különösen hasznos, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan a PIN-kód megadására is lehetőség lesz. A magasabb védelmet biztosító mobiltárcák esetén a hitelesítés a vásárló készüléken történik biometrikus azonosítással vagy tárcajelszóval, így ezek használatával bármekkora összeget fizethetünk sofPos termináloknál is.

A Doppio program indulása óta a Mastercard partnerein keresztül több mint 19 ezer terminált helyezett ki, ezek jelentős része olyan kereskedőhöz került, akiknél eddig nem volt megoldott az elektronikus fizetés. A programnak köszönhetően az igénylési folyamatok néhány naposra rövidültek, ám a technológiai cég szakemberei azt javasolják, ne várjanak a kereskedők az utolsó pillanatig.  Indítsák el mielőbb a folyamatot, hogy december végéig biztosan elkészüljenek a szükséges fejlesztésekkel, 2021. január 1-től ugyanis minden online kasszával rendelkező kereskedő köteles lesz legalább egyféle elektronikus fizetést elfogadni. A döntéshozók célja az új törvénnyel a készpénzhasználat visszaszorítása, illetve a gyors, kényelmes és biztonságos digitális fizetések népszerűsítése a vásárlók körében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem