15 °C Budapest
Felfüggesztették az egyik koronavírus elleni vakcina tesztelését: súlyos betegséget okozott

Felfüggesztették az egyik koronavírus elleni vakcina tesztelését: súlyos betegséget okozott

MTI
2020. szeptember 10. 08:28

Egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését - jelentette szerdán a Stat News.

Az amerikai egészségügyi hírportál szerint a tesztalany felépülőben van, és valószínűleg még szerdán elhagyhatja a kórházat. A The New York Times című amerikai lap korábban egy jól értesült forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

A Stat News a szerdai nap folyamán arról számolt be, hogy biztonsági megfontolásokból felfüggesztették az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel.

A Financial Times című brit napilap szerdán az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a tesztelését a jövő héten folytathatják. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott, koronavírus elleni védőoltást többek között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik.

Kedden kilenc amerikai és európai vakcinagyártó biztosított mindenkit arról, hogy betartja a biztonsági szabványokat. Az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben tiszteletben tartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági előírások betartása esetleg csorbát szenvedhet. Mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök hangoztatja, hogy az év végéig, de lehet, hogy a november 3-ai elnökválasztásig meglesz az oltóanyag.

Nem is olyan ritka eset

Kifejezetten gyakori lépés az oltóanyagok fejlesztése során, hogy átmenetileg felfüggesztik egy kísérleti vakcina tesztelését, a különbség most az, hogy a koronavírus elleni oltóanyag előállítását az egész világ figyelemmel követi - mondta csütörtökön Pascal Soriot, az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár vezérigazgatója.

A héten a vállalat biztonsági megfontolásokból felfüggesztette a koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután egészségügyi probléma lépett fel az egyik tesztalanynál, aki - sajtóértesülések szerint - gerincvelő-gyulladás tüneteit mutatta, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Soriot közölte: még nem tudják a szóban forgó tesztalany diagnózisát, nem bizonyos, hogy gerincvelő-gyulladásról van szó, még további vizsgálatokat végeznek. A diagnózist független bizottság vizsgálja majd meg, és ez a testület fog dönteni arról, hogy az AstraZeneca folytathatja -e a klinikai tesztelést.

A vállalat vezetője szerint abban az esetben, ha a tesztelés hamarosan folytatódhat, még az év végig kiderülhet, hogy hatásos -e a vakcinájuk a koronavírus ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban az AstraZeneca kísérleti oltóanyagát nevezte a legígéretesebbnek. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott védőoltást az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is tesztelik.

Pascal Soriot tájékoztatóján azt is elmondta, hogy cége csaknem 3 milliárd adag vakcina előállítására lesz képes a világ különböző pontjain működő gyáraiban, így az oltóanyagok szétosztását nem kell majd korlátozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01