11 °C Budapest

Te hogy készíted a krumplinudlit? itt van a filléres magyar étel összes receptje

2020. augusztus 14. 08:14

A krumplis nudlinak annyi megnevezése és elkészítési módja van, amennyit nem szégyellünk: vannak arcot pirongató, kissé pajzán gondolatok, kisfiúk csingijére (felvidéki megnevezés a fütykösre) utaló kifejezések, és egyszerű, papírra sem vethető megszólításai is. Azon ételek egyike, amibe érdemes belefulladni, ezért jól tesszük, ha megtanuljuk mindegyik nevét, nehogy mást hozzon ki a pincér - írja friss cikkében a HelloVidék Gasztromesék rovata.

A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát. Az ősöktől örökölt ételek mellett rengeteg hatás érte a magyar gasztronómiát, aminek amellett, hogy sokszínű, természetesen vannak általános, mindenki által jól ismert jellemzői: így például a zsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata, a bőséges tejfölhasználat vagy a sertéshús dominanciája.

Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető fogásokat, van egy jó hírünk: nemrég elindult laptársunk, a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék, ami a vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató recepteket ajánl. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

A Gasztromesék második cikkében a nudli került terítékre. Régen sok hasonló ételhez hasonlóan a szegények eledeleként tartották számon, mert gyakorlatilag mindennapos volt a fogyasztása. A krumpli alapú tésztaféle, elkészítése egyszerű: ujjnyi átmérőjű, pár centis henger alakú nudlikat kell sodorni a krumplis tésztából, majd vízben kifőzni, pirított zsemlemorzsába forgatni, cukorral, mákkal, dióval megszórva tálalni. Sós változatban köretként is alkalmazható, például húsos vagy spenótos nudli formájában, a lecsós verzióról nem is beszélve.

Manapság gyakran feltűnik elegáns, trendi éttermek étlapján is, leginkább főfogások kísérőjeként vagy édes verzióban desszertként is. Bárhogy is tálaljuk, annyi biztos, hogy a tíz ujjunkat megnyaljuk utána! Ha érdekel, hányféle néven is ismerik itthon ezt a különleges népi ételt, illetve a konkrét receptekre is kíváncsi vagy, keresd fel a firss, "Ennél arcpirítóbb magyar étel nincs: Te hogy készíted a filléres angyalbögyörőt?" címen ma megjelent gasztromesét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: HelloVidék/Gasztromesék

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem