Indulhat a dinnyeháború: azt ne várja senki, hogy innentől zuhanni kezdenek az árak

2020. július 19. 16:49

A kedvezőtlen tavasz ellenére idén is nagyon jó minőségű lesz a görögdinnye. Ez részben annak köszönhető, hogy új fajtákat telepítettek a gazdák, ezeknek a minősége állandó, és a hozamuk is kedvezőbb - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Több magyar dinnye kerülhet ezen a nyáron az áruházláncok üzleteinek polcaira, mint külföldi - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Jelenleg a magszegény dinnye sláger:

Ezek 4-8 kilósak, és a szakember szerint önmagukban garantálják a minőséget. A tavasz miatt 10 napos, kéthetes késésben van a betakarítás, de július közepétől szeptember közepéig biztosan lesz dinnye a termőtájakon

- mondta el. Idén kedvezően alakul az import és a hazai dinnyék aránya, a behozott, elsősorban spanyol, görög és olasz gyümölcsök kezdenek fogyni a boltok polcairól, és jövő héttől már mindenhol magyar dinnyét lehet találni - mondta Mártonffy Béla. A nagy áruházláncokkal folytatott megbeszéléseken azt kérték, csak friss, jó minőségű dinnyét áruljanak, a rosszabb vagy sérült termékeket ne is tegyék ki a piacra.

Az idén nem lesz olyan dömpingérés, mint az elmúlt években, a változékony idő miatt, így fokozatos érés lesz, ami azt jelzi, hogy nagy árzuhanások nem lesznek. Ez kedvező lenne a gazdák szempontjából, de a fogyasztónak is elfogadható árszintet jelent

- mondta a dinnye áráról. A nemzetközi trendek a kisebb dinnyék felé viszik a fogyasztást. Az ideális a 4-6 kilogramm közötti, nálunk az átlag még 4-8 kilogramm.

A szezon meghosszabbítása érdekében már itthon is termesztenek dinnyét hideg fólia alatt, ezek már május végén, júniusban beérnek. Ez most még kisebb mennyiség, utána jön a szabadföldi, de a jövőben ha többen áttérnek a fóliás termelésre, akkor meghosszabbítható a szezon, és még jobban kiszorítható a piacról az import dinnye.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm