14 °C Budapest
Őrületes átrendeződés a hazai játékpiacon: az idei évet a gyereknap sem menti meg

Őrületes átrendeződés a hazai játékpiacon: az idei évet a gyereknap sem menti meg

2020. május 13. 14:15

A koronavírus járvány okozta korlátozások súlyosan érintették a hazai játékkereskedőket, az idei évet már a gyereknap körüli vásárlások sem menthetik meg.

Nem kíméli a koronavírus a hazai játékipart sem, az idei gyereknap kevésbé lesz vidám, mint a korábbi években. Mind a játékgyártókat, mind a játékkereskedők piacát erősen megrengetik, de legalábbis átrendezik a koronavírus okozta távolságtartó korlátozások. A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelmet általában súlyosan érintik a nyitvatartási és távolságtartási korlátozások, de ez különösen igaz a játékiparra, ahol a vásárlásokat jelentős részben közösen végzik a családtagok. Ugyanakkor az intézkedések természetesen nem egyformán érintik a játékipar különböző szereplőit.

Hazai játékgyártás

A hazai háztartásokban lévő játékok több mint 90 százaléka már a Távol-Keletről érkezik, és a kínai dömping rengeteg játékgyártót hozott nehéz helyzetbe az elmúlt években. Az itthoni versenyzők helyzetét tovább nehezítik a magas forgalomba-helyezési és bevizsgálási költségek. Alacsony darabszám mellett sokszor az induló költségek miatt nem rentábilis egy-egy terméket forgalomba hozni.

A hazai játékgyártók azonban szívós iparágnak minősülnek, a nehéz körülmények ellenére is csak 15 százalékot esett a hazai cégszám az elmúlt 5 évben, ami az országos csökkenésnél alacsonyabb

- mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Az ágazatban működő 174 hazai vállalkozás több mint 4100 alkalmazottnak ad jelenleg munkát, így a nemzetgazdaság számára sem mindegy, hogy a vállalkozások hogyan reagálják le a gazdasági visszaesést. Némi esélyt adhat a hazai gyártóknak, ha a távol-keleti import akadályokba ütközik a korlátozások miatt. Azonban ennél a lehetőségnél sokkal komolyabb aktuális veszélyt jelenthetnek a mindennapi likviditási és fenntarthatósági problémák, ha a játékkereskedők nem adnak elég megrendelést a gyártóknak.

Játék-kiskereskedelem

A játékkereskedők jelentős részét igen súlyosan érintik a koronavírus okozta távolságtartási korlátozások. "A nagymama nem tud menni az unokával bevásárolni, és ez csak egy konkrét példa az iparra ható számos negatív hatás közül. A játékkereskedőket rendkívül súlyosan érintik a nyitvatartási korlátozások, és a korosztály szerinti bevásárlási idősávok" - mondja Szalkai Péter Tamás a Magyar Játékkereskedők Egyesületének szakértője.

A játékkereskedők amúgy is rendkívül nehéz helyzetből futottak neki a koronavírusnak, az ágazat alkalmazotti létszáma igen turbulensen változott az elmúlt években. 2020 januárja és áprilisa között például 10 százalékot esett a szektor alkalmazotti létszáma, és az üzletbezárások további létszámleépítéseket valószínűsítenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kereskedők természetesen igyekeznek online kereskedelemmel pótolni a kieső bevételeket, de ez önmagában nem tart el egy hagyományos üzletet.

Az átrendeződés nagy nyertesei lehetnek ugyanakkor azok a kereskedők, amelyek eleve online kereskedelemre fókuszáltak. A játék-kiskereskedelmi szektorban jelenleg működő 240 hazai vállalkozás 565 alkalmazottnak ad munkát, de piachoz erősen kapcsolódnak nagykereskedők is.

Számítógépes játékok kiadása

A játékpiac vizsgálatakor már nem lehet elmenni a hazai játékszoftverek kiadói mellett sem. "A számítógépes játékok kiadása egy igen fiatal, de dinamikusan fejlődő ágazat, amely azon kevés hazai ágazatok közé tartozik, ahol a cégszám növekedni tudott az elmúlt években" - mondja Pertics Richárd.

Ahogy a számítógépek és az okoseszközök használata az egyre fiatalabb korosztályok felé tolódik, úgy lesz az iparág egyre komolyabb vetélytársa a hagyományos játékiparnak.

Az ágazat mérete nemzetgazdasági szinten még nem jelentős, de dinamikusan fejlődik. 5 év alatt 40 százalékkal nőtt a szektor szereplőinek száma, jelenleg 85 vállalkozás 150 alkalmazottnak ad munkát. Informatikai ágazatként ennél azonban jóval nagyobb a szektor nagysága, hiszen az ágazatra jellemzők az alvállalkozók és a társaságok szoros együttműködése más informatikai vállalkozásokkal.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?