12 °C Budapest
Itt áll feketén-fehéren: durván meglökte az élelmiszerboltok forgalmát a járvány

Itt áll feketén-fehéren: durván meglökte az élelmiszerboltok forgalmát a járvány

2020. május 6. 12:02

A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - derült ki a KSH legfrissebb gyorjelentéséből.

Ajelentés szerint 2020. márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 12,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,5%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 16,7%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2020. január-márciusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2020. márciusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 3,5%-kal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 12,7%-kal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 15, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8%-kal bővült.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,5%-kal nőtt. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (38%), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,9%). A forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (-51%), a használtcikk- (-26%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (-14%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (-9,3%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 41%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 16,7%-kal csökkent.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,6%-kal mérséklődtek.

2020. márciusban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1045 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 51%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január-márciusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 7,2%-kal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 9,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,2%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,0%-kal csökkent az értékesítés volumene.
NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?